odziv informacijske pooblaščenke na zapis na SDS-ovi spletni strani

12. december 2011 ob 11:45 | 109
Smo na poti v etnično segregacijo?
Informacijski pooblaščenec se odziva na prispevek »Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi«, objavljen 9.12.2011 na spletni strani SDS.Iz prispevka med drugim izhaja, da naj bi imel Janković na zadnjih volitvah poseben štab, ki se je ukvarjal s klicanjem novih državljanov, ki je razpolagal tudi s kopijami volilnih imenikov in seznami iz uradnih evidenc prebivalstva. Pooblaščenec bo glede na navedbe uvedel inšpekcijski postopek in pri upravljavcih volilnih imenikov in registra prebivalstva, pa tudi pri organizatorjih volilne kampanje preveril, ali so sumi o nezakoniti obdelavi osebnih podatkov iz uradnih evidenc utemeljeni. Ob tej priložnosti pozivamo vse, ki bi o zlorabah osebnih podatkov volivcev iz uradnih zbirk na zadnjih volitvah imeli kakršnekoli informacije, da te čim prej posredujejo Pooblaščencu. Nezakonita obdelava osebnih podatkov iz volilnih imenikov je bila sicer že predmet inšpekcijskih postopkov. V primeru volitev v državni zbor 2008 je bilo tako ugotovljeno, da so trije organizatorji volilne kampanje zlorabili volilne imenike za politično oglaševanje v času pred volitvami.Pooblaščenec pa se odziva tudi na ugotovitev pisca članka, da je »povsem očitno velika večina novih državljanov disciplinirano glasovala« za Jankovića. Pisec zapisano podkrepi s tem, da je bilo na voliščih v blokovskih naseljih v Ljubljani, Celju in Kopru mogoče opaziti: množično udeležbo volivcev s tujim naglasom ali volivcev, ki sploh niso odprli ust na volišča pa so prihajali v skupinah po 10 ali več; udeležbo volivcev v športnih oblačilih (trenirkah), ki so imeli na roki s kemičnim svinčnikom zapisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici in opazovalce udeležbe na voliščih, ki so v skupinicah po dva ali trije postavali pred ljubljanskimi volišči in stalno telefonirali – večina je govorila v srbskem jeziku. Odstopanje volilnega rezultata od javnomnenjskih anket pa pisec članka pojasni s tem, da so ankete »podcenile Jankovićevo volilno telo«; »novi državljani namreč skoraj nimajo telefonskih številk v imeniku, zato jih računalniški vzorec za klicanje ne more zajeti«.


63. člen Ustave RS razglaša za protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter vsakršno razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva ali nestrpnosti. Iz odločitve ustavnega sodišča in pritrdilnega ločenega mnenja dr. Boštjana M. Zupančiča v zadevi št. U-I-266/95 z dne 20.11.1995 (v kateri je Ustavno sodišče že presodilo, da bi preklic veljavnosti posamičnih upravnih aktov, s katerimi je bilo pridobljeno državljanstvo, pomenil kršitev načela pravne varnosti in načela zaupanja v pravo) med drugim izhaja, da je Slovenija po 3. členu Ustave država vseh svojih državljank in državljanov, kar seveda pomeni, da je personalna osnova slovenske države državljanstvo in ne etnični izvor. Ne glede na to, ali je oseba po svoj rasi, narodnem izvoru, veri ali kakšni drugi osebni okoliščini drugačna od tistih, ki so etnično po svojem izvoru Slovenci, je taka oseba enakopraven nosilec državnosti v državi, ki se proglaša za državo svojih državljank in državljanov in ne za državo etničnih Slovencev.

Zapis po mnenju Pooblaščenca ločuje med volivci slovenske narodnosti, priseljenci in pripadniki mešanih zakonov z namenom prikaza vodljivosti slednjih, možnosti enostavne manipulacije z njimi, pa čeprav glede vprašanj, na katera je pravna država že dala odgovor. S slikovitimi opisi iz prispevka, po katerih naj bi bili volivci – priseljenci oblečeni v trenirke, imeli s kemičnim svinčnikom na roki zapisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici, hodili v skupinah po 10 in več, pa želijo pri bralcu ustvariti vtis o njihovi manjvrednosti; češ, da jim je tuja »slovenska« kultura oblačenja (še posebej v nedeljo in na volilni dan), da so neumni, saj si številke, ki naj jo obkrožijo, ne morejo zapomniti, ampak jim jo je nekdo s kemičnim svinčnikom zapisal na roko, njihovo združevanje za udeležbo na volišču pa kot, da je odraz že vzpostavljenega pasivnega odklanjanja – etične in socialne distance.

Zapis torej vsebinsko gledano razlog za volilno zmago Jankovića in na drugi strani relativni poraz SDS vidi v volilnih odločitvah priseljencev in pripadnikov mešanih zakonov. Ker je očitno, da je »volilni poraz« SDS za pisca boleč, je namen njegovega pisanja (pre)usmeriti nejevoljo in nezadovoljstvo velikega dela volilnega telesa na priseljence in pripadnike mešanih zakonov, ki »so krivi za volilni izid«, kakršen je. V vsem navedenem pa je po mnenju Pooblaščenca poleg moralne neprimernosti in nezrelosti najti tudi znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti iz 297. člena kazenskega zakonika.


Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je ob tem še poudarila:
»Rada bi spomnila, da smo v soboto praznovali dan človekovih pravic v spomin na sprejem Deklaracije o človekovih pravicah (10. December 1948 – zato na ta dan tudi v Oslu podeljujejo Nobelovo nagrado za mir). Smisel deklaracije in seveda boja za človekove pravice je priznanje prirojenega človeškega dostojanstva vseh članov naše družbe in njihovih enakih in neodtujljivih pravic. To priznanje je temelj svobode, pravičnosti in miru na svetu. Ker naj bi si v demokratični družbi vsi, še posebej pa oblast (vključno s političnimi strankami, ki participirajo na oblasti) prizadevali za ta ideal, me kot človeka in državljanko poskusi marginalizacije, prikaza manjvrednosti in stigmatizacije pripadnikov t.i. populacije priseljencev in t.i. mešanih zakonov boli. Predvsem pa me je takšnega razmišljanja strah. Vemo, da kot družba doživljamo krizo – ne prvič. V krizi se rado preusmerja pozornost s pravih težav, ki zahtevajo samokritičnost in skupno aktivno reševanje, na zadeve, ki jih ljudje raje in lažje sprejmemo. A takšno pozivanje na sovražnost ne predstavlja rešitve problemov. Zato apeliram na strpnost, spoštovanje in modrost.«


Informacijski pooblaščenec
Alenka Jerše
Generalna sekretarka


vir : Informacijski pooblaščenec

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
nanisimi
nanisimi6 let nazaj

Čakaj malo neki mi ne gre skupaj??? prvo napišejo tole:
»Iz prispevka med drugim izhaja, da naj bi imel Janković na zadnjih volitvah poseben štab, ki se je ukvarjal s klicanjem novih državljano

v isti sapi pa dodaja:
»novi državljani namreč skoraj nimajo telefonskih številk v imeniku, zato jih računalniški vzorec za klicanje ne more zajeti«.

pa kakšen IDIOT lahko spiše kaj takega :s

deniiis
deniiis6 let nazaj

hmm, uporaba dimnih signalov mogoče ? :D

al so bili pa SPET leteči sloni ?? :P

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev