Skimming: kako se izogniti zlorabam kartic?

08. maj 2012 ob 12:25 | 132
Banke in hranilnice imajo urejen nadzor za zgodnje odkrivanje in preprečevanje zlorab bančnih kartic, za zaščito svojega bančnega računa pa v veliki meri lahko poskrbi vsak sam. Zapomniti si je treba le nekaj navodil.

Kljub primerom prevar s skimming napravami, ki so ju odkrili v Grosuplju in Ljubljani, naše banke in hranilnice ne beležijo povečane dejavnosti zlorab s skimmingom. Kot so pojasnili na Združenju bank Slovenije (ZBS), nadzor za zgodnje odkrivanje in preprečevanje zlorab poteka neprestano, torej 24 ur na dan, banke in hranilnice pa skrbijo za medsebojno obveščanje in za obveščanje imetnikov kartic.

Če zaznajo zlorabo, ki je posledica skimminga, banke in hranilnice vsak primer reklamacije obravnavajo individualno. Kot so pojasnili na ZBS, oškodovancu banke in hranilnice praviloma povrnejo denar. Nekatere banke imajo sicer v svoji ponudbi tudi storitev obveščanja s SMS-sporočili. Tako lahko uporabnik sproti spremlja vse transakcije, opravljene s plačilno kartico, in sledi dogajanju na računu ter se po potrebi ustrezno ter pravočasno odzove.

Kako se prevaram izogniti?

Pri opravljanju katere koli transakcije je treba paziti, da nihče ne vidi osebne številke. Kot so pojasnili na ZBS to še posebej velja pri uporabi bančnega avtomata, a tudi drugje morajo biti uporabniki pozorni, da so ostali ljudje dovolj oddaljeni in ne vidijo vpisovanja številke.

ZBS imetnikom kartic priporoča, da bankomat uporabljajo sami, svoje PIN-kode pa ne zaupajo nikomur. Težava sicer lahko nastane, če imetnik kartice ne zna uporabljati bankomata, a pri tem na ZBS svetujejo, da se za pomoč obrne na banko oziroma hranilnico. Nikakor pa naj za pomoč ne prosi mimoidočega.

Čeprav se včasih mudi in večina ljudi uporabi bankomat, ki jim je v tistem trenutku najbližje, pa na ZBS pravijo, da je najbolj izbrati bankomat, ki je na obljudenem kraju. Hkrati mora biti za varno uporabo bankomat tudi dobro osvetljen.

Če so bančni avtomati nameščeni v prostorih, v katere lahko uporabnik vstopi le tako, da vrata odpre s kartico, si je dobro zapomniti, da tak sistem vstopa nikoli ne zahteva še vnosa PIN-kode. Na ZBS poudarjajo, da uporabniki nikakor ne vpisujejo PIN-kode na napravi na vratih prostora, v katerem je bankomat.

Na ZBS priporočajo tudi spremljanje obvestil, ki se prikazujejo na zaslonu bančnega avtomata, medtem ko poteka izplačilo zahtevanega zneska.

Vedno je treba zahtevati potrdilo o opravljeni transakciji na bankomatu, pravijo na ZBS.

O nepravilnostih je treba obvestiti pristojne

V primeru, da uporabnik na bankomatu zazna kakršnokoli odstopanje od običajnega delovanja, je bolje uporabiti drug bankomat. O nenavadnem delovanju bankomata je treba obvestiti policijo na številko 113 in/ali banko oziroma hranilnico. Številka teh poslovalnic je zapisana na bančni kartici, pravijo na ZBS.

Če bankomat uporabniku zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice, ne vrne kartice, ob ali na bankomatu pa je prilepljeno navodilo, da uporabnik spet vpiše PIN-kodo, je to znak, da je nekaj narobe. Na ZBS svetujejo, da uporabnik v takem primeru ne vpisuje PIN-kode. Enako velja, če vnovičen vnos PIN-kode predlaga oseba, ki je v bližini in se običajno predstavlja za bančnega delavca. V obeh primerih naj uporabnik, takoj ko je mogoče, obvesti najbližjo enoto banke oziroma hranilnice, ali pa avtorizacijski center Bankarta na telefonsko številko (01) 583 4183. Po navodilih ZBS naj uporabnik PIN-kodo vnovič vnese le v primeru, da se na zaslonu bankomata pojavi ustrezno navodilo.

VIR : 24ur

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev