Kanja Sherlock, policistka

06. junij 2011 ob 05:34 | 132
Ptice zaznajo vonj po razpadajočem mesu 900 metrov daleč

slika 305647

BERLIN - Psi, s katerimi nemški policisti iščejo trupla, bodo kmalu dobili tekmece s krili – Sherlocka, Gospodično Marple in Columba – ptice, ki se v naravi hranijo z mrhovino, natančneje turške kanje (Cathartes aura), ki jih za detektivsko delo urijo v ptičjem parku v mestu Walsrode, južno od Hamburga.

V primerjavi s kosmatinci imajo ptice kar nekaj prednosti. Odlikuje jih izjemno dober voh – vonj po razpadajočem mesu zaznajo že, ko letijo dobrih 900 metrov proč od njega. Ker letijo, lahko v razmeroma kratkem času pregledajo veliko večja območja, tudi težko dostopna, gosto zaraščena ali silno razgibana, kamor se psi z vodniki le težko prebijejo. Psi se v primerjavi s pticami tudi prej utrudijo, med iskanjem pogosteje potrebujejo počitek in okrepčilo.

Zamisel za ptice vohljačke se je utrnila nekemu policistu med gledanjem dokumentarca o pticah mrhovinarkah, razlaga Rainer Hermann, predstavnik nemške policije. Pred približno letom dni so za pomoč pri urjenju zaprosili ptičji park v mestu Walsrode, ki je največji tovrstni park na svetu, v njem živi kar 650 različnih vrst ptic, razprostira pa se na 2,630.456 kvadratnih metrih.

Ptičji vaditelj Alonso je najprej skrbno izbral primerno ptico, iskal je takšno, ki se v naravi hrani večinoma z mrhovino. Turška kanja je bila kot nalašč. Sherlocka, kot je poimenoval svojega prvega učenca, je najprej naučil zaznati koščke razpadajočega človeškega mesa, te mu je iz mrtvašnice posredovala nemška policija, nato pa mu jih je nastavljal na različnih koncih parka in ga pošiljal, naj jih najde. Sherlock se je tako dobro izuril, da je kmalu dobil še družbo, Gospodično Marple in Columba. Vsaka izmed ptic naj bi bila v prihodnosti opremljena s sistemom globalnega določanja položaja (gps), da bodo vodniki natančno vedeli, kje so, in tudi, kje so se ustavile, ker so bržkone odkrile nekaj pomembnega.

Nemški poskus urjenja ptic za iskanje človeških trupel z zanimanjem spremljajo tudi v Švici in Avstriji. Da bi ptice povsem izpodrinile pse vohljače, je malo verjetno, kajti, kot opozarja Alonso, so turške kanje v ujetništvu razmeroma redke, zaradi česar je težko priti do mladih, krotkih ptic, primernih za urjenje.
SLOVENSKE NOVICE

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev