Nujno preverite, če ste okuženi s trojancem DNSChanger!

06. julij 2012 ob 09:33 | 508
KAJ JE DNSChanger? KAKŠNE TEŽAVE PRINAŠA?

Trojanec DNSChanger spremeni DNS nastavitve računalnika in je napadalcem omogočil preusmerjanje prometa na vmesne strežnike, kjer so lahko prestregali komunikacijo okuženih računalnikov. FBI je novembra 2011, po dveletni akciji s sodelovanjem estonske policije, dosegel aretacijo šestih estonskih državljanov, ki so s pomočjo trojanca zgradili večmilijonsko omrežje okuženih računalnikov. DNS strežniki so prešli pod nadzor FBI, vendar pa to ni odpravilo okužb. Po izklopu strežnikov 9. julija 2012 bodo okuženi uporabniki imeli težave pri dostopu do interneta.

Po svetu že 4 milijoni okuženih računalnikov

Leta 2007 je organizirana skupina uporabila zlonamerni program DNSChanger in z njim okužila približno 4 milijone računalnikov v več kot 100 državah. Po podatkih SI-CERT je bilo v obdobju od novembra 2011 do junija 2012 v Sloveniji 76.000 različnih IP naslovov, ki so kazali znake okužbe (nekaj računalnikov je medtem že bilo očiščenih, posamezen okužen računalnik lahko skozi daljše obdobje uporablja več IP naslovov, zato je seveda dejansko število okuženih računalnikov manjše).

preveri ali si okužen klikni Tukaj --->


Moj računalnik je okužen, kaj zdaj?

Spodaj so našteti programi, ki lahko trojanca odstranijo. Ker obstaja več različic DNSChanger trojanca, ni nujno, da posamezni program zna odstraniti vse. V tem primeru vam svetujemo naslednji postopek:

1. Namestite enega od spodnjih programov.
2. Sledite navodilom za namestitev in zagon programa. Nekateri programi svetujejo pregled celotnega računalnika, kar je priporočen ukrep.
3. Ponovno zaženite računalnik
4. Ponovno obiščite spletno stran [povezava=http://dns-ok.si]dns-ok.si da preverite ali je DNSChanger trojanec še vedno aktiven na vašem računalniku.
5. Če je okužba še vedno prisotna, izberite drug program za odstranjevanje trojanca.

Programi za operacijski sistem Microsoft Windows:

Prenesite Microsoft Safety Scanner
Prenesite Hitman Pro 3.6
Prenesite Avira DNS Repair
Prenesite FixTDSS (Symantec)
Prenesite TDFFKiller (Kaspersky)


Program za operacijski sistem Mac OS X

Prenesite MacScan DNSChanger Removal Tool
Če odstranjevanje po zgoraj opisanem postopku ni uspelo, preverite nastavitve svojega usmerjevalnika. Nekatere različice DNSChanger trojanca so namreč znale spremeniti nastavitve domačega usmerjevalnika in tako izpostavile vse naprave (računalniki, mobilni telefoni, tiskalniki), ki preko njega dostopajo na internet. Med nastavitvami poiščite DNS strežnike in preverite, ali IP naslovi teh ustrezajo tistim, ki jih priporoča vaš ponudnik. Če so bili zapisi spremenjeni, jih popravite in zopet obiščite spletno stran dns-ok.si Za pomoč pri preverjanju in spreminjanju DNS nastavitev na domačem usmerjevalniku se obrnite na svojega ponudnika intenetnih storitev.
ČPred tem naredite varnostno kopijo pomembnih dokumentov.e nastavitve usmerjevalnika niso bile spremenjene, bo morda potrebna ponovna namestitev računalnika.

Komentarji 7

če želiš komentirati, se
vanilla_vanilla
vanilla_vanilla5 let nazaj

...s"m bil pr" dohtarju...pa je reku,da nimam trojanca......))))

nanika84
nanika845 let nazaj

Vaš sistem ni videti okužen z DNSChanger trojancem

Vaazaaa
Vaazaaa5 let nazaj

Vaš sistem ni videti okužen z DNSChanger trojancem

dule82
dule825 let nazaj

pol nisi en izmed 4miljonov ki nimajo te sreče:D

Vaazaaa
Vaazaaa5 let nazaj

se vesel sem, da nimam take sreče :)

nanisimi
nanisimi5 let nazaj

ni :)

dule82
dule825 let nazaj

moj tud ni okužen imapa štajerskega osla sam to se pa ne da odpravit.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev