Pomagaj 5-letni Maši, ki ne hodi, ne govori in ne vidi!

17. marec 2011 ob 09:37 | 318
Zgodba male Maše vas bo globoko pretresla. Družina potrebuje tvojo pomoč!

Kaj se je zgodilo Maši?

Ko je bila Maša Prasnic stara komaj štiri tedne, se je zgodilo to, pred čimer trepeta vsak starš. Maša je zbolela in prebolela zelo hudo obliko streptokoknega meningitisa - meningoencefalitisa, zaradi katere ima dandanes za marsikoga nepojmljive posledice v obliki cerebralne paralize z globalnim razvojnim zaostankom na praktično vseh področjih razvoja in se hkrati bori s trdovratno epilepsijo. Maša je tako priklenjena na voziček, poleg vseh težav pa ji dodatno breme povzroča še težka okvara vida (ostanek vida je 5%), ki jo po kriterijih uvršča med slepe otroke. Njeno že tako docela drugačno življenje od ostalih vrstnikov pa je še dodatno obremenjeno z alergijami.
Maša je popolnoma odvisna od najdražjih

Maša je trenutno popolnoma odvisna od tuje pomoči in potrebuje stoodstotno asistenco pri vseh aktivnostih skozi ves dan. Maša ne sedi, ne hodi, ne govori, se ne hrani samostojno, ne vidi, tudi sporazumevanja se uči preko neverbalne komunikacije. Kljub vsem težavam pa je zaenkrat doma, v družini, saj je med njimi srečna in sprejeta. "Maša živi popolnoma drugačno življenje kot njeni zdravi vrstniki, prav tako pa se mora drugačnemu življenju prilagajat tudi cela naša družina. Z njenimi težavami so se pojavile težave tudi v naši družini. Večinoma je vedno prva Maša in njene potrebe, šele potem pride na vrsto vse ostalo. Seveda vedno to ni prav, saj tudi njena desetletna sestrica potrebuje starša in skrb, je pa žal velikokrat tako. Naše življenje je tako precej prilagojeno Maši, tako z organizacijske, še posebej pa s finančne plati," sta zapisala njena starša.
slika 286397

Mašin drugi dom je bolnišnica

Maša je v vseh svojih petih letih življenja skoraj več v avtu in na poti, kot pa doma. Vse to zaradi neprestanih poti na zdravniške preglede, terapije, zdravljenja in rehabilitacije. Vsi so pogosto zelo utrujeni in si želijo le, da bi minil vsaj teden dni brez vsakršnih poti in obremenitev, a takšnega tedna do sedaj še ni bilo.
Maša potrebuje tisto, na kar drugi niti ne pomislimo

"Maša potrebuje za svoje življenje veliko več kot zdravi otroci, še posebej zato, ker potrebuje vse posebej prilagojeno. Naša družina bi tako potrebovala precej bivalnih prilagoditev, kot tudi nabavo nekaterih samoplačniških medicinskih pripomočkov za lažje življenje. Zelo si želimo in si tudi prizadevamo, da bi se njeno zdravstveno stanje v prihodnosti izboljšalo, saj bi se s tem izboljšalo tudi naše družinsko življenje. Ena od takšnih želja je, da bi Maša enkrat vsaj sama sedela, saj bi tako bila tudi lažja pri dvigovanju in prenašanju. Želimo si tudi, da bi se njena oblika epilepsije umirila, saj bi ji to omogočilo nadaljnji razvoj, ki je zaenkrat žal še dodatno zavrt ravno zaradi epilepsije," sta povedala Prasniceva.
Maši najbolj pomaga hipoterapija

Poleg vseh terapij v okviru Razvojne ambulante, ki jih Maša obiskuje, se je družina odločila za dopolnilno terapijo, ki po mnenju terapevtov pri Maši v prihodnosti veliko obeta. To je hipoterapija, ki pa je za zdaj žal še samoplačniška in precej oddaljena od družine Prasnic. Zaradi tega je trenutno v teku akcija »Zbiramo zamaške«. Za tono zamaškov Maši donirajo 300 EUR. Ker pa kljub velikemu trudu pri zbiranju zamaškov pridobimo premalo sredstev za Mašine prilagoditve in potrebe, se še dodatno obračamo na različne inštitucije in prosimo za donacije.

Maša bi potrebovala tudi posebej prilagojen dom

Zdaj družina Prasnic živi v prvem nadstropju hiše starih staršev, do koder vodijo stopnice, ki Maši in družini zelo otežkočajo življenje. "Upamo, da si bomo uspeli urediti življenje in si ga poenostaviti vsaj do tolikšne mere, da bomo lahko ponovno zaživeli polno in srečno. Maša pa je in ostaja naš mali sonček in nam kljub vsakodnevnim naporom vnaša v življenje radost in misel na to, da vsi nismo enaki, si pa kljub vsemu zaslužimo srečno življenje," dodajata Prasniceva.
Kako lahko Maši pomagaš? Donacijo za Mašo Prasnic lahko nakažete na njen račun, ki je odprt pri NLB Slovenj Gradec. Številka računa jeSI56 0245 0412 9562 219. Vsake donacije bomo zelo veseli.
Zamaške pa lahko prinesete tudi na naše uredništvo na Leskoškovo 12. Z veseljem jih bomo dostavili v prave roke!

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev