Tole je napisal dr. Ivanuša, prej je bil v Krki vodja MFC (medicinsko farmac. Sektorja), zdaj je predstavnik WHO za Slovenijo.

08. december 2009 ob 22:49 | 591

Dragi prijatelji!

V zadnjih tednih sem dobival v svoj nabiralnik številna e-sporočila znanih in neznanih oseb, ki so me s svojimi sporočili želeli prepričati, naj se nikar ne cepim z nevarnim cepivom proti gripi. Dolgo časa sem jih ignoriral, kakšnemu vsake toliko prijazno odgovoril, naj ne pretirava, dokler mi sedaj končno ni prekipelo od tega "gverila marketinga" nasprotnikov cepljenja.
Enostavno sem se naveličal navodil o tem, da naj pijem sirotko ali žganje in naj jem česen predvsem pa naj postavim čebulo v vsak prostor, ker to zanesljivo posrka vse viruse in si takoj zdrav oz. sploh ne zboliš. ....

Zato vsem tem >dobronamernim neumnostim< odgovarjam s tem emailom. Vi, ki me poznate, veste, da mislim resno in mi prav tako zaupate, da imam dovolj znanja in informacij, da lahko kompetentno povem svoje stališče.

Nova gripa H1N1 je nevarna. Zaradi tega, ker gre za nov virus, bo zaradi nje zbolelo veliko prebivalcev, najbrž vsaj 25 %, verjetno pa celo več. V državah, kjer je prvi val gripe H1N1 že mimo, je bilo največ bolnikov v starosti od 5 do 45 let, vendar lahko zboli vsak ne glede na starost.
Prenaša se enako učinkovito, kot siceršnja sezonska gripa. Morda celo bolje.
Ob prejšnjih pandemijah je trajalo pol leta, da je virus obkrožil svet. Ta virus je to pot opravil v vsega šest tednih. Prve analize kažejo, da lahko pričakujemo, da od milijon bolnikov z novo gripo umre 250 do 1250 bolnikov.
Nekateri od teh imajo že druge kronične bolezi, nekateri pa so prej popolnoma zdravi ljudje. Zakaj? Novi virus gripe ima večjo afiniteto do pljuč, kot prejšnji virusi gripe. Zaradi tega lahko pri posameznikih povzroči hudo obliko virusne pljučnice. Ko pride do takšnega razvoja bolezni, so možnosti zdravljenja dokaj omejene. Ena tretjina bolnikov, ki so pristali na intenzivni negi, je bila prej povsem zdravih.

Velika je umrljivost pri nosečnicah, otrocih do dveh let, pri debelih in pri tistih, ki imajo druge pridružene bolezni. Najboljša preventiva je cepljenje. Cepivo je varno. Lahko povzroči prehodno bolečino na mestu vboda, bolečine po telesu, blago zvišano telesno temperaturo. Z novim cepivom so že cepili na milijone ljudi, pa so še vsi živi. Zaradi nove gripe pa jih je že umrlo na tisoče. Cepivo, ki je na voljo v Sloveniji, je odobrila Evropska agencija za zdravila.

Pa še o drugih cepljenjih: otroška paraliza je izjemno huda bolezen.
Vprašajte svoje starše, ali se spominjo koga, ki je bolezen imel in je invalid za vse življenje, ali pa je celo umrl. Takih otrok je nekoč bilo izjemno veliko. Zahvaljujoč cepljenju, je bolezen skoraj izkoreninjena (tako kot je uspelo izkoreniniti črne koze). Izkoreninjenje ni možno zaradi nemogočih pogojev za izvajanje cepljenja v nekaterih kriznih žariščih v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Če ne bi bilo cepljenja proti otroški paralizi, davici, oslovskemu kašlju, tetanusu, ošpicam in tuberkulozi, bi vsako leto umrlo 2.500.000. Ja, umirati bi začeli tudi pri nas, ko bi precepljenost padla pod določen odstotek.

Toliko o škodljivostih cepljenja. In o njegovih koristih. Vsak lahko piše neumnosti, pa tudi če ima naziv profesorja in doktorja znanosti. Vse te znanstvenike pozivam, naj stopijo pred obličje očeta in matere, katerih otrok je umrl zaradi bolezni, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem.
Hvaležen sem svojim staršem, da so me cepili ter mi tako omogočili, da sem živ in zdrav. V svetu in pri nas obstajajo nasprotniki cepljenja, ki žal ne gledajo na problematiko širše in imajo očitno zelo enostranske informacije oz. ne želijo videti ničesar drugega, razen tistega kar pritrjuje njihovemu mnenju.

Nekateri kolegi iz držav, kjer še ni cepiva za novo gripo, me sprašujejo, ali bi lahko kupili v Slovenji cepivo vsaj zase in za svoje družine. Pri nas pa se delamo norca iz vsega, kar je dobro in koristno. Verjamemo pa temu, da pomaga, če pijemo žganje in postavimo čebulo v vsak bivalni prostor, ker menda posrka vse viruse. No, nekateri drugi predlagajo ribje olje, tretji česen, četrti ...

Samo znanstvenim dokazom nismo pripravljeni verjeti. Zdi se, da mnogi med nami še zmerom živijo v srednjem veku in bolj verjamejo čarovnicam kot pa resni znanosti.

Jaz sem se cepil (za tiste, ki me ne poznate - sem zdravnik) in sem hvaležen sistemu, ki mi je to omogočil. Ostali pa ravnajte po svojem prepričanju.
Virus kroži in vsak dan je manj časa, da se resnično zaščitite. Poleg cepljenja pa seveda skrbite za splošno higieno in higieno kašlja. Saj zgibanke o gripi smo prejeli v vse družine, kajne?

Upam, da bo tudi ta email tako uspešno potoval po Sloveniji in opozarjal na resnično plat medalje!

Pošljite ga tistim, ki jih imate radi.

Lep pozdrav.

Marijanhttp://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A(H1N1)_Outbreak.aspx

http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/

http://www.euroflu.org/index.php

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
ata.smrk
ata.smrk8 let nazaj

No Dule, sem jaz tudi že cepljena. Me je ravno tole prepričalo, da sem se dala cepit. V končni fazi res ne živimo v srednjem veku in zakaj ne bi izkoristili tistega kar lahko. :)

dule82
dule828 let nazaj

JAZ ŠE NE PA TUD NE GREM ;) ČE ME NESE JEBAT GA;))

rokce2
rokce28 let nazaj

vsaj eden resen komentar na internetu na to temo.

dule82
dule828 let nazaj

PA ŠE TO OD PAMETNEGA MOŽA;)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev