trinitroglicerol

16. maj 2013 ob 13:45 | 446
OpiNitroglicerin s
Nitroglicerin (v nadaljevanju NG, kemisko ali tudi pokalno olje), je gosta rdečkastorjava oljnata tekočina. Je sicer izredno močan, toda grozljivo občutljiv, saj poči za vsako malenkost. Poči, če ga preveč stresaš, poči, če ga vržeš ob tla ali ga z dovolj velike višine (nekako 1 meter) na tla zgolj kaneš, poči ob ognju, iskrenju, visoki temperaturi itd., in to hudičevo močno. Prevelika občutljivost je za eksploziv praviloma slaba lastnost, za tako močan eksploziv pa še posebej! Ta pomanjkljivost v veliki meri odpade, če je NG v obliki dinamita, pri katerem gre za NG, zmešan s primernimi "mašili", ki mu zmanjšujejo občutljivost. NG je kemično ester glicerola (trivalentnega alkohola, imenovanega tudi glicerin) in dušikove (V) kisline, torej je po zgradbi nadvse podoben maščobam - razlika je le v tem, da so radikali maščobnih kislin nadomeščeni z radikali dušikove kisline. Več podatkov>>

Izdelava

Snovi potrebne za izdelavo : koncentrirana dušikova kislina (vsaj 98%), koncentrirana žveplova kislina (vsaj 98%), glicerin, soda bikarbona
Priprava :Široko laboratorijsko posodo, položite v ledeno kopel in vlijte vanjo 2 ml dušikove kisline. Ko se kislina ohladi pod 10 stopinj Celzija, počasi in previdno dolijte 3 ml žveplove kisline. Previdno mešajte in ohladite na približno 10 stopinj. S kapalko postopoma dodajajte 1 ml gliceria, previdno mešajte in pazite, da temperatura ostane temperatura pod 20 stopinj. Če temperatura preseže 30 stopinj brez oklevanja zlijte vse skupaj v ledeno kopel. Bolje je da mešate s plastično palčko(tako, ki jo ne razžre) ali z vpihavanjem zraka(primerna je črpalka, ki vpihuje mehurčke v akvarij). S stekleno palčko je nevarno mešati, zaradi trenja med njo in stekleno posodo. Ko ste končali dodajati glicerin pustite vse skupaj 15 min pri temperaturi okrog 15 stopinj. Previdno zlijte vsebino posode v 10 ml vode. NG se bo usedel na dno. Vodo+kislino previdno odlijte, NG pa se bolj previdno posesajte s pipeto in ga dajte v 2% raztopino sode bikarbone. Postopek nevtralizacije nekajkrat ponovite. Nevtralizacija je nujna, saj je NG pomešan z majhno količino kisline še bolj občutljiv in lahko eksplodira med samim hranjenjem. NG shranjujemo v dobro zaprtih in do vrha napolnjenih stekleničkah na hladnem mestu.

Dinamit

Najpreprostejši recept: Čim bolj fino mivko prepojimo z NG.
Nič manj preprost recept: Mivko delno ali v celoti nadomestimo s kuhinjsko soljo - tako dobimo preprost jamski eksploziv (jamski zaradi prvotne uporabe v rudarstvu - ob skoraj enaki potisni moči namreč sprošča mnogo manj toplote in s tem zmanjšuje nevarnost eksplozije jamskega plina).
Še nekaj konkretnejših in učinkovitejsih receptov: 32% NG, 28% natrijevega nitrata, 10% lesne moke, 29% amonijevega oksalata, 1% nitroceluloze; 24% NG, 9% kalijevega nitrata, 56% natrijevega nitrata, 9% lesne moke, 2% amonijevega oksalata; 35% NG, 45% solitra, 6% lesne moke, 2,5% nitroceluloze, 5,5% vazelina, 6% oglja v prahu; 25% NG, 26% solitra, 34% lesne moke, 5% barijevega nitrata, 10% jedilnega škroba; 57% NG, 19% solitra, 9% lesne moke, 12% amonijevega oksalata, 3% nitroceluloze; 18% NG, 70% natrijevega nitrata, 5% lesne moke, 5% kalijevega klorida, 2% krede v prahu; 26% NG, 40% lesne moke, 32% barijevega nitrata, 2% sode (natrijevega karbonata, Na2CO3); 44% NG, 12% lesne moke, 44% anhidrida natrijevega sulfata; 24% NG, 32% kalijevega nitrata, 34% lesne moke, 10% amonijevega oksalata; 26% NG, 33% solitra, 41% lesne moke; 15% NG, 63% natrijevega nitrata, 21% lesne moke, 1% sode... Sicer pa lahko eksperimentirajte tudi sami le previdno!
Dinamitno zmes ponavadi polnimo v cevke iz povoščenega debelejšega papirja ali iz plastike. Ko zmešaš nitroglicerin z recimo žagovino je ta dinamit uporaben največ tri mesece. Nato se začne izločati nitroglicerin, ki pa ima drugačno strukturo in je neuporaben! Zato se danes dinamit ne uporablja več tako pogosto, saj ima kratek rok trajanja in premajhno moč nasproti ostalim eksplozivom.
Všeč mi je · · Deli z ostalimi

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
crtomir8
crtomir85 let nazaj

a ni tole mal premočno?;)...preveč poči

js bi se kar s tem zadovoljil:
Potrebne kemikalije:
soliter (KNO3) - bel prah
Oglje - fin črn prah, ki nastaja pri izgorevanju
Žveplo - rumen prah - semenarne - kmetijstvo

Ostale potrebščine: terilnica in pestilo, lonec, plastični lonček, steklena palička, žlička.
Varno delo: Najprej se primerno zaščitite ( obleka, rokavice, očala). Poskrbite za čisto
delovno okolje in laboratorijski pribor. Previdni bodite pri delu s solitrom, saj lahko z
vnetljivim materialom povzroči požar. Tudi zmleto oglje je izredno fin prah in zato zelo
občutljiv na valovanje zraka.
Postopek dela: Potrebujete 75% solitra, 15% oglja in 10% žvepla. Najprej zmeljite vsako
sestavino v fin prah, to lahko naredite v terilnici. Vzemite velik lonec, ter ga napolnite z
vodo. Zavrite jo, nato v plastični lonček dajte zmlet soliter in ga prelijte z malo vrele vode;
ne preveč saj se soliter ne sme raztopiti. Dodajte še ostale sestavine, položite lonček v
vrelo vodo in intenzivno mešajte. Pri mešanju moramo ohranjati zmes mokro, drugače
lahko pride do samovžiga. Ko snov postane enobarvna in enakomerno razporejena lonček
postavite na sonce da se zmes čim prej posuši. Nastali bodo mali kristali; črni smodnik.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev