Bolezni ščitnice

10. maj 2014 ob 11:16 | 200


Bolezni ščitnice

Ščitnica in obščitnice ležijo v vratu ter proizvajajo in izločajo hormone v krvni obtok. Poznamo dve vrsti ščitničnih hormonov in obe ustvarjata presnovo (kemične reakcije, ki nenehno potekajo v telesu). Štiri majhne žleze obščitnice proizvajajo hormon, ki nadzoruje koncentracijo kalcija v krvi.
Motnje v delovanju ščitnice so pogoste a velikokrat nastajajo postopoma in jih ne odkrijemo več mesecev ali celo let. Nizke ravni ščitničnih hormonov ob rojstvu lahko onemogočijo normalen razvoj možganov, zato je krvna preiskava, s katero ugotavljajo raven tirotropina (TSH) ena prvih pri novorojenčkih.
Čezmerno in nezadostno delovanje sta najpogostejši motnji v delovanju ščitnice. Sledijo otekline in novotvorbe ter motnje delovanja obščitnic, pri katerih proizvajajo preveč oziroma premalo hormonov. Multipla endokrina neoplazija je skupina redkih dednih motenj, pri katerih se v več endokrilnih žlezah razvijejo tumorji, tudi v ščitnici in obščitnicah.

Katere so glavne bolezni ščitnice?

HIPERTIROIDIZEM - Čezmerna proizvodnja ščitničnih hormonov, ki pospeši številne telesne funkcije
HIPOTIROIDIZEM – Nezadostna proizvodnja ščitničnih hormonov, ki upočasni številne telesne funkcije
GOLŠA – Oteklina na vratu zaradi povečanja ščitnice
VNETJE ŠČITNICE – Vnetje, ki povzroča začasno ali trajno okvaro ščitnice
NODOZNA GOLŠA – Nastanek vozličev v ščitnici, ki so običajno nerakavi
RAK ŠČITNICE – Različne oblike rakavih tumorjev v žlezi ščitnici
HIPERPARATIRODIZEM – Čezmerna proizvodnja parathormona, ki lahko povzroča visoke koncentracije kalcija v krvi
HIPOPARATIROIDIZEM – Nezadostna proizvodnja parathormona, ki lahko povzroči nizko koncentracijo kalcija v krvi
MULTIPLA ENDOKRINA NEOPLAZIJA – Redka dedna bolezen za katero so značilni tumorji v več žlezah z notranjim izločanjem

Komentarji 6

če želiš komentirati, se
EdvardK
EdvardK3 leta nazaj

Meni osebno je bila najbolj fascinantna zgodba v videu. Ne samo te gospe, ki v videu nastopa, temveč mnogih ostalih s katerimi sem se pogovarjal.

dager
dager3 leta nazaj

Ni vse v energiji in razmišljanju, naši organi potrebujejo tudi določena hranila za dobro delovanje. Avto ima baterijo in motor, a brez bencina se še vedno ne boste peljali na željeni cilj...

ledenakraljica
ledenakraljica3 leta nazaj

Bom skopirala en sestavek z neta, mogoče pa komu prav pride:
Grlo predstavlja tudi ustvarjalni tok v telesu. V grlu izražamo svojo ustvarjalnost. Kadar je naša ustvarjalnost zadušena in onemogočena, imamo velikokrat težave z grlom. Vsakdo pozna ljudi, ki vse življenje živijo za druge. Nikoli ne počnejo tistega, kar si želijo. Vedno skušajo ustreči materi/očetu/možu/ljubimcu/šefu. Če ima človek VNETJE MANDELJNOV ali težave s ŠČITNICO, to pomeni, da je njegova ustvarjalnost zatrta in da ne more delati tistega, kar bi rad.
Energijski center v grlu, peta čakra, je mesto v telesu, kjer se odvijajo spremembe. Kadar se upiramo spremembi ali smo sredi spremembe ali se skušamo
spremeniti, se pogosto veliko dogaja v našem grlu. Bodite pozorni na to, kdaj zakašljate ali kdaj zakašlja nekdo drug. Kaj je bilo pravkar izrečeno? Na kaj se odzivamo? Se upiramo in smo trmasti, ali se v nas odvija sprememba? Na delavnicah uporabljam kašljanje kot orodje za spoznavanje samega sebe. Kadarkoli kdo zakašlja, se mora ta oseba dotakniti svojega grla in glasno reči: "Pripravljena sem se spremeniti" ali: "Spreminjam se."

dager
dager3 leta nazaj

Nabavite si jod, pri nas ga tudi z receptom težko dobite, imajo pa ga na ebayu ( potassium iodide ), kateri stane okoli 12€ z poštnino iz Ukrajine..To je najboljša stvar za pravilno delovanje ščitnice ;)

zdenka59
zdenka593 leta nazaj

Tudi meni se menda slaba piše v zvezi z ščitnico, malo mi je že zrasla golša,trenutno sem še brez tablet a ne vem kaj me čaka in sem tudi z veseljem peebrala tvoj blog!

z.zenska
z.zenska3 leta nazaj

Tudi sama imam težave z delovanjem ščitnice,pa sem to z zanimanjem prebrala,in obnovila znanje o tej temi...Hvala!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev