EU želi pooblastila za odpuščanje novinarjev

07. april 2013 ob 21:26 | 138
Poročilo Evropske unije poziva k strožjim pravilom in zahteva, da se funkcionarjem v Bruslju dodeli nadzor nad nacionalnim medijskim nadziranjem z novimi pooblastili za uveljavljanje kazni in odpuščanje novinarjev.

Priporočila na visoki ravni, ki bodo uporabljena za pripravo prihodnje zakonodaje EU, obenem napadajo Davida Camerona, ker ta ni samodejno implementiral predlogov lorda Levesona za državno ureditev britanskega tiska.

Visokemu odboru EU, ki vključuje nekdanjega predsednika Latvije in nekdanjega nemškega ministra za pravosodje, je bilo lansko leto naročeno s strani Neelie Kroes, podpredsednice Evropske komisije, naj poroča o »svobodi in pluralnosti medijev.« Ugotovila je, da je čas za uvedbo novih pravil v medijih.

»Vse države članice EU morajo uvesti neodvisne svete medijev,« zaključuje poročilo.

»Medijski sveti morajo imeti prava izvršilna pooblastila, kot je naložitev glob, odredbo za tiskana in druga opravičila, ali odstranitev novinarskega statusa.«

Poleg ustanovitve državnih regulatorjev z drakonskimi pooblastili je odbor obenem predlagal, naj ima Evropska komisija splošen nadzor z namenom zagotovitve, da novi nadzorni organ ne bi kršil zakonodaje EU.

»Nacionalni medijski svet mora upoštevati vrsto vseevropskih standardov in mora biti nadziran s strani Komisije, da se zagotovi skladnost z evropskimi vrednotami,« piše v poročilu.

EU poročilo hvali Levesonov kontroverzni predlog in napade politike, med drugim tudi britanskega premiera, ki dvomi v takšno ureditev časopisja.

»Velika količina zlorab, razkritih v Levesonovi raziskavi, je pripeljala avtorja k predlogu za veliko strožji institucijski nadzor, ki bo medije veliko skrbneje spremljal,« piše v poročilu.

»Da so nekateri politiki Levesonova priporočila zavrgli, ni preveč pomirjujoče.«

Gospa Kroes je pozdravila »konkretne predloge za ukrepe« poročila kot »točno to, kar sem iskala«.

»Zagotavljanje neodvisnosti regulatorjev v vseh državah članicah in njihovo sodelovanje bo visoko na mojem delovnem redu,« je dejala.

»V priporočilih tega poročila piše, da so pomembna osnova za težke in načelne razprave, ki jih nujno potrebujemo v EU.«

Priporočila so sprožila jezo v Britaniji, državi, ki je pogosto kritizirana s strani funkcionarjev EU zaradi medijskega poročanja o zadevah EU.

Britanski tiskovni predstavnik ministrstva za kulturo, medije in šport je dejal: »Nimamo namena dopustiti, da Evropa ureja britanski tisk. Bili smo jasni, da, kot je navedeno v poročilu Levesna, pričakujemo, da Britanski časopisi uvedejo težko, samostojno samoregulacijo.«

Konzervativni poslanec Douglas Carswell je poročilo označil za »izjemno in globoko zaskrbljujoč predlog«.

»Da bodo funkcionarji EU nadzirali naš svobodni tisk – spremljali časopis, da se zagotovi njihova skladnost z ‘evropskimi vrednotami’ – to bi bilo preprosto nevzdržno,« je dejal.

»To je neka vrsta mišljenja, ki bi jo pričakoval v Iranu, ne na Zahodu. Ta nora ideja nam pove veliko o prihodnosti uredbe tiska. To pa kaže, da je Evropski projekt nezdružljiv s pojmom svobodne družbe.«

Nigel Farage, vodja UKIP, primerja predloge z »Orwellovo 1984«. »To je očiten napad na svobodo tiska. Da želijo neizvoljeni birokrati v Bruslju pooblastila za kaznovanje in začasno suspendiranje novinarjev, je nezaslišano,« je dejal.

vir

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev