Naravna rešitev: Akvaponika

07. april 2013 ob 21:04 | 528
Kaj je akvaponika?

Preprosto povedano, akvaponika je kombinacija hidroponike (gojenje rastlin brez zemlje v raztopini, bogati s hranil) in akvakulture (gojenje rib). Gre za združitev najboljšega iz obeh sistemov in daje veliko boljše rastlinske pridelke v krajšem času. Brez uporabe kemikalij in z manjšo porabo energije od žarnice. Če na sistem dodate še sončno celico, pridelujete hrano mimo električnega omrežja na svojem dvorišču. Ne glede na to, kakšna je cena nafte ali električne energije, imate neverjetno zadovoljstvo trajnostnega gojenja rib za beljakovine in ekološko pridelano zelenjavo za zdravje.

slika 457931


Kako deluje akvaponika?

Sistem ne uporablja zemlje, namesto tega se uporablja gramoz, pesek ipd. Ker je nad tlemi, so nad njim navdušeni tudi vsi z gibalnimi ovirami, ker ni zemlje, je manj umazanije in manj dela s plevelom. Voda v sistemu kroži, zato poraba vode znaša le približno desetino v primerjavi s konvencionalnimi metodami. Ribe jedo hrano in izločajo amonijak. Naravne bakterije nato pojedo amonijak in proizvedejo nitrite in potem nitrate. Rastline, povezane s sistemom, nato absorbirajo nitrate in začno, zaradi absorpcije s hranili (npr. dušikom) bogate vode, eksplozivno rasti. Med tem pa rastline “očistijo” vodo (naravni biofilter). Čista voda gre nato direktno nazaj v akvarij, kjer je pripravljena na »ponovno pognojitev«. To je zaprt krožni sistem, pri katerem je vse kar dodate, hrana za ribe. Tako enostavno. Ste kdaj pogledali iz česa je narejeno naravno gnojilo?

slika 457929


Problem z običajno hidroponiko

Pri hidroponiki se s hranili bogata voda napelje do zelenjave in rastlin z metodo sintetičnega namakanja. Rastline do raztopine dostopajo preko črpalke, ki proizvaja mešanico za korenine rastlin. Presežek hranilne raztopine se običajno odcedi nazaj v rezervoar, ki se periodično prazni, stare hranilne snovi se zavržejo in zmeša se novo hranilno raztopino. Kar je zamudno in drago. Poleg tega se potratno uporabljajo voda in hranila. Zakaj se to zgodi? Rastline črpajo hranila iz raztopine kot del njihove normalne rasti. To je eden izmed glavnih problemov s hidroponiko. To ni trajnostno, če morate pri ciklu dodajati v raztopino hranilne snovi.

Rešitev

Akvaponski sistem v nadzorovanem okolju, enostavno posnema to, kar počne narava. Podjetja v tujini že ponujajo pripravljene sisteme »na ključ«. Če pa ste bolj »tehnične narave«, ga lahko poskusite izdelati sami. Tudi v stanovanju.

Potrebovali boste:
- akvarij oz. posodo za ribe,
- prostor za posodo z rastlinami,
- vodno in zračno črpalko,
- kamenje,
- gramoz z deževniki,
- ribe, primerne za uživanje in gojenje (popularna je Mozambique tilapia),
- sifon (bell syphon), tesnila za cevi,
- testni pripomoček za testiranje vode,
- 1 kg hrane za ribe,
- nekaj zanimanja in tehničnega znanja.

slika 457928


Rezultat je velika količina hrane z veliko rastlinskimi hranili in beljakovine, ki ste jih proizvedli na vašem dvorišču, porabili pa ste malo ali nič energije.

Resnično trajnostno.slika 457930


vir

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
ahhill
ahhill4 leta nazaj

a mi kdo pomaga z nasveti kako to narediti-moj mail tretjaviolina@gmail.com

endgame
endgame5 let nazaj

Lepo je videti ko nekdo nadaljuje z delom na tem portalu... Lp Andrej

fracha
fracha5 let nazaj

resnica se mora širiti!

LoveAndPeace
LoveAndPeace5 let nazaj

Andrej, iz malega zraste veliko... tako je tudi z ozaveščanjem ljudi..
Tvoj glas bomo širili, kolikor daleč bo šlo.. tvoje delo ne bo zaman..

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev