HP raziskuje

05. december 2010 ob 00:55 | 219
Zakaj je črnilo za tiskalnike tako drago?

Črnilo za tiskalnike je drago; o tem ni nobenega dvoma. Lahko vas stane več, kot ste pričakovali, če doma veliko tiskate z brizgalnim tiskalnikom. Ogledali si bomo, zakaj črnilo toliko stane, preverili, kako koristne so reciklirane, kompatibline ali obnovljene kartuše s črnilom, in se posvetili tudi drugim načinom za prihranek denarja pri tiskanju.

Celotni stroški uporabe

Cene tiskalnikov so v zadnejm desetletjih zelo padle in danes je mogoče kupit nov brizgalni tiskalnik za manj kot 40€ ali laserski tiskalnik za manj kot 70€. Ta cena samega tiskalnika v resnici predtavlja samo majhen del celotnih stroškov tiskanja. Pri nekaterih tiskalnikih je cene pravzaprav najmanj pomemben dejavnik. Proizvajaleci tiskalnikov uporablajo merilo, ki se imenuje »total cost of ownership« (TCO) in ponazarja, koliko bo tiskalnik stal skozi njegovo življensko dobo ali v določenem številu let. Če nameravate investirati v nov tiskalnik, se najprej pozanimate, kakšna je ocena TCO za ta tiskalnik. Na podlagi te informacije lahko kupci sprejmejo racionalno odločitev in izberejo takšen tiskalnik, ki jim bo najbol koristil.
Najcenejši tiskalnik seveda ni vedno tudi najbolši nakup. Pomembni so tudi drugi dejavniki, kot so hitrost tiskanja, kakovost in zaneslivost. Če morate menjati del ali poslati tiskanik v popravilo, so zaradi tega celotni stoški večji – in tudi to se šteje k celotnim stoškom uporabe.

Zakaj črnilo toliko stane

Sodobne tiskalne glave so presenetljivo kopleksne. Črnilo so iz kartuše na list izstreli do 36000-krat v sekundi za natis tega, kar vidimo na listu. Standardna fotografija velikosti 10 x 15 cm lahko vsebuje do 35 miljonov kapljic črnil. Thom Brown, predtavnik podjetja HP, ki proizvaja tiskalnike in kartuše s črnilom, navaja, da podjetje do 3 do 5 let izpopolnuje vsako novo črnilo, ki ga predstavi, in pri tem testira do 1000 prototipnih formul. Podjetje porabi na leto kar 750 milijonov evrov za delo na raziskavah in razvoju novih črnil. HP je v svoji študiji iz leta 2007 ugotovili, da se ena izmed petih recikliranih kartuš s črnilom na tak ali drugačen način pokvari, medtem ko z originalnim kartušami med testiranjem niso imeli težav – kasneje si bomo ogledali, če te trditve držijo. Tiskalniki kot sami so precej poceni (nekateri stanejo na razprodajah celo manj kot 30€), vendar lahko prav toliko kot tiskalnik nato stane zamenjava praznih kartuš s črnilom. Cena črnila in poslednično višji zalužek delno povrnejo proizvajalcem nekaj denarja, ki so ga porabili za razvoj tiskalnikov. Zaradi visoke cene črnil se je razvilo trgovanje pa povsem razumljivo razumejo trgovanje s ponovno napoljenimi in recikliranimi kartušami s črnilom kot grožnjo njiovemu poslovanju.

Kompatiblina ali reciklirana?

Na splošno obstajatadve vrsti kartuš za črnilo iz druge roke: kompatibilne kartuše in recikliranje kartuše. Kopatibilne kartuše so v celoti izdelane v podjetju, ki ni povezano s proizvajalcem tiskalnika. Narejene so tako, da so čim bolj podobne originalnim, vendar jih je sedaj manj zaradi kompleksnosti tiskalnih glav. Proizvajalci tiskalnikov so namreč tako lahko kopirati – delno tudi kot odgovor na kopatibilne kartuše. Proizvajalci neoriginalnih kartuš so se odzvali s prenovljenimi oziroma rescikliranimi kartušami s črnilom. Kot pove že ime, gre za originalne kartuše, ki so jih zbrali, ko so bile prazne, in jih napolnili s svojim črnilom ter na ta način praktično izdelali novo kartušo s črnilom.
Proizvajalec tiskalnikov trdijo, da so njihove kartuše občutljive, zato jih lahko postopek ponovne polnitve poškoduje, kar lahko postopek po drugi strani poškoduje tudi tiskalnik. Proizvajalci prav tako trdijo, da so kartuše narejene samo za eno uporabo. Kith Moss, predsednik zveze Uk Cartidge Remanufactures Association (UKCRA), ki združuje proizvajalce neoriginalnih kartuš v Veliki Britaniji, je drugačnega menja in poudarja, da so zavedajo občutljive narave kartuš in jih polnijo z vso možno predvidnostjo. Keith Moss prav tako zavrača trditve predstavnika podjetja HP, da se recikliranje kartuše bolj kvarijo, in dodaja, da so na svetu milijoni ljudi, ki redno uporablajo reciklirane kartuše in se s tem ne bi strinajali. Po njegovem mnenjuvbi proizvajalci recikliranih kartuš že davno izgubili posel, če bi bilo to res. Nekatere kartuše s črnilom imajo tiskalne glave vgrajene – z menjavo kartuš se tako zamenjajo tudi tiskalne glave. Drugi proizvajalci tiskalnikov izdelujejo bolj preproste kartuše, ki tiskalnik glav nimajo vgrajenih, medtem ko nekateri proizvajalci uporablajo kar dvojni pristop ter za cenejše tiskalnike izdelujejo kartuše z vgrajenimi tiskalnimi glavami, za držje tiskalnike pa samo kartuše brez tiskalnih glav.

Napolnite jo sami

Nakup napolnjenih kartuš s črnilom ni edina možnost, saj je mogoče kartuše napolniti tudi s pomočjo kompleta za poljenje ali sistema s stalno zalogo črnila. Komplete za poljene pogosto izdelujejo proizvajalci recikliranih kartuš, v kompletu pa so običajno večje stekleničke s črnilom za tiskanje. Priložen je pribor z injekcijo, s katero uporabnik vbrizga črnilo v rezervoar prazne kartuše. Ta posotopek lahko prinese znatne prihranke, vendar gre za zapleteno metodo, ki ni vedno zanesljiva. Veliko kartuš s črnilom ima vgrajen datum za rok uporabe. Po preteku tega datuma tiskalnik ne bo več hotel tiskat iz kartuše. Če se zanimate za ponovno poljene kartuše, se najprej prepričajte, da tiskalnik ne uporablja kartuš, ki jim rok uporabe poteče. Včasih je v takšnem primeru mogoče datum resetirat – običajno s pomočjo programske opreme (preverite na spletni strani proizvajalca vašega tiskalnika, če je to mogoče). Sistem s stalno zalogo črnila deluje na podoben način. V kompletu so velik rezervoarji s črnilom, ki jih je potrebno namestiti poleg tiskanja in povezati s posebnimi kartušami v notranjosti tiskalnika. Ta sistem omogoča velike prihranke, vendar vsi tiskalniki niso kompatibilni u njimi. Vpišite v spletni iskalnik model vašega tiskalnika in besedi »continuous ink« oziroma »CISS«, če želite preveriti, ali je vaš tiskalnik kompatibilen s tem sistemom.

Kakovost velja

Stoški niso edino pomemben dejvanik pri tiskanju. Če ne tiskate dokumentov smao za svojo uporabo, je kakovost končnega izdelka prav tako zelo pomembna. Neposredno primerjavo s pomočjo rezultatov testiranja originalnik recikliranih kartuš s črnilom si lahko ogledate na spletnem naslovu www.snipica.com/x838. V mnogih primerih se črnilo proizvajalcev tiskalnikov bolje izkaže, vendar je na koncu še vedno vse odvisno od okusa uporabnika. Uporaba samo enega para recikliranih kartuš skoraj zagotovo ne bo poškodovala vašega tiskalnika, zato se morda izplača preizkusiti cenejše kartuše in oceniti, ali je v kakovosti tiskanja kakšna opazna razlika. Pri tem se morate seveda zavedati, da proizvajalec tiskalnika ne bo upošteval garancije, če se bo tiskalnik pokvaril zaradi uporabljanja neoriginalnih kartuš s črnilom.

Druge možnosti prihranka

Obstajajo tudi drugi načini za prihranke pri tiskanju. Običajno velja pravilo, da dražji, kot je tiskalnik, cenejše bo čnrilo zanj. Ob nakupu novega tiskalnika preverite, koliko vas bo stalo, da ga boste ponovno napolnili s črnilom. Na škatli tiskalnika so običajno navedene oznake kartuš s črnilom, ki jih tiskalnik uporablja. Če ste v trgovini, se preprosto sprehodite do polic s kartušami in poglejte, koliko stanejo. Ob nakupovanju prek spleta vtipkajte ime tiskalnika v iskalno orodje in dodajte besede, kot so »črnilo«, »kartuše« ali »ponovna polnitev«. Spletne trgovine s kartušami podpirajo iskanje kartuš s pomočjo imena tiskalnika. Nekateri proizvajalci izdelujejo kartuše z večjo količino črnila – kot na primer HP s svojo serijo XL. Te kartuše so dražje kot navadne kartuše, vendar je v njih veliko več črnila in predstavljajo boljšo izbiro za ljudi, ki veliko tiskajo. Največja težava pri tem je, da se bo morda kartuša s črnilom prej posušila kot izpraznila, če tiskalnik ne uporabljamo veliko.Večja kartuša bo verjetno dobra invensticija, če tiskajte vsaj nekajkrat tedensko. Kodak, ki je pričel izdelovat tiskalnike pred približno petimi leti, trdi, da je njegovo črnilo bolj poceni kot pri drugih poizvajalcih, vendar ekonomičnost njegovih tisklanikov ni povsem jasna. Konec koncev prispevajo k stroškom tiskanja tudi podatki o tem, kako kakovosten je izpis in kako pogosto se tiskalnik uporablja. Vsi tiskalniki imajo nastavitve za kakovost, ki jih je mogoče spremeniti. Nastavitve slabše kakovosti običajno pomenijo tudi hitrejši zapis in manjšo porabo črnila. Te možnosti se razlikujejo od tiskalnika do tisklanika – besedilo, natisnjeno v načrtu »draft«, je pri nekaterih tiskalnikih neberljivo, medtem ko je pri drugih dovolj kakovostno natisnjeno. Če lahko berete besedilo, ki je natisnjeno v tem načinu, ga uporabljate za tiskanje manj pomebnih dokumentov. Pred tiskanjem fotografij preverite, če je mogoče na internetu ali pri fotografu fotografije natisniti ceneje kot z vašimi tiskalnikom. S tem lahko prihranite veliko denarja, še posebej če tiskate slike na večjih listih papirja.

Moje mnenje

Tikanje ne rabi biti drago. Ob nakupu novega tiskalnika obvezno preverite, koliko stanejo kartuše s črnilom, in se pozanimajte tudi o tem, koliko strani je mogoče z njimi natisniti, preden se izpraznijo. Oglejte si cene recikliranja in kopatibilnih kartuš v svojih tiskalnikih. Če se nameravate odločiti za uporabo kompatibilnih kartuš, se odločite za tiste, pri katerih proizvajalec jamči, da bo povrnil denar, če ne bodo delovale. Zapomnite si, da vse kartuše s črnilom niso enake. Če se boste odločili za cenejše kartuše, lahko pričakujete, da natis z njimi ne bo tako kakovosten kot takrat, ko ste imeli v tiskalniku originalne kartuše.

VIR: Hack-Protect portal

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev