Nasveti za starše 1. del

03. december 2010 ob 10:22 | 2759
Priporočamo ogled vsem staršem.

Vzgoja za medije ni nikakršen »bavbav«

Četudi niste strokovnjak, lahko svojim otrokom posredujete pomembna sporočila o odgovorni rabi novih tehnologij.

Prvi dve leti

V prvih dveh letih otrokov gibalni razvoj poteka iz grobe v fino motorično koordinacijo. Ker uporaba računalnika in interneta zahteva fino motorično koordinacijo, je od otroka nesmiselno pričakovati, da bo uspešno obvladoval uporabo računalnika. »Pravi«
računalnik ali mobilni telefon nimata pravega pomena za otroka, zato mu rajši ponudimo enostavne plastične igrače v obliki računalnika ali mobilnega telefona. Preko domišljijske igre že lahko spodbujamo osvajanje vedenjskih vzorcev uporabe novih tehnologij.


Predšolski otrok (2-6 let)

V predšolskem obdobju je igra otrokova prevladujoča dejavnost. Otrokov gibalni razvoj že omogoča prvo uporabo računalnika in mobilnega telefona. Ker prva izkušnja pomembno vpliva na nadaljnjo motivacijo otroka za rabo interneta, ga seznanimo s
spletnimi stranmi, ki so grafično in vsebinsko prilagojene prav otrokom.

- Z otrokom izberemo primerne otroške spletne strani in jih shranimo pod priljubljene povezave.
- Pomagamo mu z usmerjanjem po spletnih straneh.
- Čas med 3. in 7. letom je obdobje intenzivnega razvoja govora, zato priporočamo računalniške in spletne igre, ki vključujejo glasovno aktivnost otroka. Na primer poimenovanje predmetov, ponavljanje besed, učenje otroških pesmi, poslušanje pravljic in podobno. Poučne so tudi različne interaktivne enciklopedije živalskega sveta ali časovni stroji.
- Priporočljivo je, da v tem času že nastavimo tehnične filtre na računalnik.
- Zavedajte pa se, da mobilni telefon in računalnik nista igrača ali varuška!

Šolski otrok (6-11 let)

Šolski otrok pridobi sposobnost branja in pisanja, kar omogoča širšo uporabo računalnika in interneta. Čas je za družinski dogovor o rabi interneta, ki naj velja za vse člane družine. Internet naj bo vir informacij, ki dopolnjuje interese otrok v realnem življenju. Naj ne postane otrokova glavna dejavnost ali »nadomestno« otroško dvorišče. Poleg igre postaneta računalnik in internet tudi izobraževalna pripomočka.

- Otroku pomagajmo pri iskanju informacij za domače naloge in šolske projekte.
- Pomagajmo mu ob kreiranju lastnega elektronskega naslova.
- Pokažimo mu svoj pregled elektronske pošte.
- Nastavimo filtre za nezaželeno pošto.
- Otrok naj ne odgovarja na elektronsko pošto neznanih pošiljateljev.
- Podobno velja za sodelovanje v mladinskih forumih, klepetalnicah. Skupaj poiščimo mladim primerne ter ga seznanimo s spletno etiko. Otrok naj ne navezuje osebnih stikov z neznanci z interneta.

Adolescenca (11-17 let)

Virtualni svet mladostnikom predstavlja dodaten vir informacij o sebi, spremembah, ki se jim dogajajo, vir informacij o oblikovanju samopodobe, tudi spolne identitete. Preko interneta iščejo stike in z njimi eksperimentirajo, hkrati pa ohranjajo že obstoječe stike s svojimi »realnimi« vrstniki. S pretirano kontrolo ali omejevanjem spletnih stikov bomo dosegli le upor najstnika ter izgubili dragoceni zaupni stik z njim. Odraslih, ki boste zgolj prepovedovali in kritizirali brez praktičnih osnov poznavanja interneta, namreč otrok ne bo resno sprejel in se bo počutil prikrajšanega.

- Poleg možnosti spolnih zlorab je pomembno, da najstnika opozorimo še na vrstniško nadlegovanje preko spleta.
- Otroku jasno sporočimo, da mora reagirati na vse grožnje in da smo mu vedno pripravljeni pomagati.
- Na internetu poiščemo portale za mlade, ki svetujejo s preverjenimi nasveti za mlade.
- Tudi sami ohranimo elektronski in telefonski stik z najstnikom.
- Najstnika poprosimo za nasvet pri uporabi programa, ki ga sami nismo vešči, in s tem pokažimo zanimanje in spoštovanje do njegovih spretnosti.
- Trenutno je za mlade zelo privlačna uporaba spletnih družabnih omrežij. Pogovor o varovanju osebnih podatkov je tema, ki jo tu ne smemo izpustiti.

Top 10 nasvetov za starše

- Računalnik postavite v dnevni prostor in nikakor ne v otroško sobo.

- Spodbujajte otroke, da svoje izkušnje z interneta delijo z vami. Uživajte na internetu skupaj z njimi. Obenem pa jih naučite, naj zaupajo svojim občutkom. Če jim je zaradi česarkoli na internetu nerodno, naj vam o tem povedo.

- Če otroci obiskujejo družabna omrežja, uporabljajo programe za neposredno sporočanje, internetne videoigre ali druge internetne dejavnosti, ki zahtevajo uporabniško ime, s katerim se identificirajo, jim pomagajte izbrati primeren vzdevek in zagotovite, da ne razkriva nobenih osebnih informacij o njih.

- Otrokom zabičajte, naj nikoli ne objavijo svojega/vašega naslova, telefonske številke ali drugih osebnih informacij, niti tega, kam hodijo v šolo ali kje se radi igrajo.

- Otrokom prepovejte, da bi se kadarkoli sami sestajali s prijatelji z interneta. Pojasnite jim, da internetni prijatelji morda niso to, za kar se izdajajo. Srečanje dovolite na varnem in javnem kraju, pod pogojem, da ga nanj spremljate vi ali kakšna druga
odrasla oseba, ki ji zaupate.

- Učite jih, da je razlika med tem, kaj je prav in kaj ne, na internetu enaka kot v resničnem življenju. Spoznajo naj spletni bonton. Poučite jih, da pravila lepega vedenja niso nič drugačna, čeprav sedijo za računalnikom.

- Otroke učite spoštovati lastnino drugih uporabnikov interneta. Pojasnite jim, da je nezakonito presnemavanje rezultatov dela drugih ljudi (glasbe, filmov, videoiger in drugih programov) povsem enako, kot da bi to ukradli v trgovini.

- Otroke učite, da ni vse, kar preberejo ali vidijo na internetu, res. Spodbujajte jih, naj vas vprašajo, če niso prepričani.

- Poskrbite za ustrezno zaščito računalnika z namestitvijo protivirusnih programov in požarnega zidu. Če tega ne zmorete sami, poiščite pomoč.

- Skupaj z otroki postavite družinska pravila uporabe interneta, ki naj veljajo za vse. Med pravili naj bo tudi dnevna oz. tedenska časovna omejitev uporabe računalnika oz. interneta. Otroku ne morete biti primeren zgled, če se sploh ne zanimate, kaj počne na internetu.

VIR: Hack-Protect portal

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev