Varnost in varovanje 2.del

02. december 2010 ob 10:55 | 110
Kako naj prepoznam škodljive programe?

Med brskanjem po spletu večkrat vidim pojavna okna, ki me opozarjajo, da bi si moral na računalnik namestiti neko aplikacijo, ki bo viruse odstranila. Ali lahko tem pojavnim oknom zaupam?

Nobeno legalno podjetje za izdelavo varnostne programske opreme ne oglašuje svojih izdelkov s pojavnimi okni, ki vas želijo prepročati, da je vaš računalnik okužen. Na te povezave nikoli ne smete klikati ali celo kupit te oglaševane programske opreme, ki jo pogosto imenujemo tudi »scareware« (zaradi tega, ker poskuša uporabnika preplašiti z virusi, ki jih na računalniku sploh ni).
Pri izbiri protivusnega orodja se je bolje zanesti na znan imena, kot so Kaspersky, Symantec, Eset, F-Secure, PC Tools, McAfee, AVG, Tredn Micro, Pando, Avast in drugi. Da je zmeda še večja, uporabljajo »scareware« aplikacije imena, kot so »Antivirus 2010« ali »Security 360«, ki so podobna imenom produktov znanih podjetji. Nekatere od teh aplikacji so relativno neškodljive in ne počnejo nič slabega razen tega, da vas ne ščitijo pred virusi. V drugih so morda trojanci ali porgrami, ki bodo beležili vaše pritiske na tipke in tako poskušali ukrasti geslo za dostop do vašega računalnika ali spletnega bančnega računa. Zločinska organizacija verjetno že ima podatke o vaši kreditni kartici, če ste tako aplikacijo kupili na spletu. V tem primeru morate takoj poklicati svojo banko. Scareware aplikacije lahko poskušate odstraniti s pomočjo Nadzorne plošče (Control Panel) pod opcijo »Dodaj ali odstrani programe«. Klub uspešno izvedenem postopku še vedno ne boste mogli biti prepričani, da je aplikacija v resnici odstranjena, zato uporabite pravo programsko varnostno rešitev in poglejte, če je na računalniku še vedno kaj nevarnih aplikacji. Večina varnostnih rešitev bo obravnavala lažne protivirusne programe kot katerokoli drugo vohunsko programsko opremo in jih odstranila. Eno od brezplačnih orodji, ki jih lahko uporabite, je AVG Anti-Virus Free. Prepričajte se, da je varnostna rašitev posodobljena in nato preglejte cel računalnik. Prav tako bi morali spremeniti tudi gesla poštnega računa, spletne banke, spletne trgovine, ipd.

Požarni zid

Požarni zid (Firewall) ščiti vaš računalnik tako, da preverja podatke, ki se pretakajo med vašim računalnikom in internetom ter blokira prtok tistih podatkov, ki bi lahko bili nevarni. Nekateri požarni zidovi opazujejo tudi dejavnost aplikacji, ki se med delovanjem povezujejo z internetom. To je potrebno zaradi tega , ker lahko poskuša vohunskega programska oprema, ki se izmuzne zaščiti in namesti na računalnik, pošiljati podatke nazaj k svojemu kreatorju. Na sistemih Windows že imate nameščen požarni zid. Lahko uporabite tudi kakšen drugi požarni zid, kot je na primer Zone Alarm. Če uporabljate drugi požarni zid, morate požarni od Windowsov izklopiti, saj ni priporočljivo uporabljati dveh požarnih zidov hkrati.

Ribiška mreža

Vse grožnje vaši varnosti in zasebnim podatkom niso tehnične narave. »Phishing« oziroma ribarjenje izrablja stoletja star trik z zlorabljanjem zaupanja. V osnovi gre za poskus prepričevanja osebe v razkritje zasebnih informacji, kot so na primer podatki o bančnem računu. Naj pogostejši pristop k ribarjenju je pošiljanje goljufivega elektronskega sporočila. Takšno sporočilo je videt kot sporočilo vaše banke, ki vas naproša, da »potrdite« nekaj zasebnih podatkov na spletni strani, ki je zelo podobna uradni spletni strani za vašo spletno banko. Temu poskusu prevare se boste najlažje izognili tako, da si zapomnite preprosto dejstvo, da nobena od bank ne bo zahtevala teh informacji prek elektronske pošte. Takšni poskusi zlorabe so tako pogosti, da sedaj celo spletni brskalniki vsebujemo orodja za njihovo preprečevanje.

Vir: Hack-Protect portal

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev