MODROSTI (ob izidu )

07. april 2010 ob 21:32 | 158
Naše življenje vodijo in usmerjajo naše misli oziroma naša prepričanja – ki pa se lahko pokažejo kot pravilna ali zmotna. Kako bomo vedeli, kdaj so pravilna? To bomo vedeli takrat, ko bomo doživljali uspehe, veselje, zadovoljstvo, srečo, harmonijo – ali krajše – ko bomo enotni sami s seboj. In kako bomo vedeli, da so zmotna? To bomo spoznali, ko bomo zaradi njih doživljali neuspehe, žalost, razočaranje, obup in zmedenost – ali krajše – ko bomo v neskladju sami s seboj.

Že prazgodovinski človek se je učil na svojih napakah, spoznaval življenjske zakonitosti in si pridobival izkušnje. V tem mu je sodobni človek zelo podoben – z eno samo velikansko razliko! Sodobnemu človeku namreč ni treba prav vseh spoznanj in izkušenj pridobivati z lastnim trpljenjem, prizadevanjem in delom! To bi bilo namreč preboleče, predolgotrajno in predrago! Zato se lahko zanese na mnoga spoznanja in izkušnje drugih, ki so bili v življenju često trdo preizkušeni. Izkušnje teh posameznikov, njihova prepričanja in ugotovitve so se tako nakopičile v skupnem spominu človeštva in so nenehno dostopne vsakomur, ki se želi z njimi okoristiti. Bilo bi res zelo neumno, pridobivati si življenjska spoznanja le s pomočjo svojih lastnih izkušenj in spoznanj! Kajti v tem primeru bi razvoj človeštva kmalu zastal! Kar pomislite, kaj bi bilo, če bi moral vsak človek znova izumiti žarnico ali pa se na lastni koži prepričati, da nezvestoba v zakonu vodi v pogubo! Zakaj ne bi tega raje enostavno verjeli, že izumljeno žarnico pa raje kar uporabili?!

Pravijo, da se povprečnež uči iz svojih napak, nadpovprečnež iz tujih, podpovprečnež pa se iz nobenih napak ničesar ne nauči.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev