Nekaj o ljubosumnosti....kr tko

13. julij 2008 ob 10:32 | 614
Seveda bom zmogel le nekaj teksta,brez slik,ker te pri meni ne obstojajo,jih tudi nisem videl,prijel...le bral ,poslušal,da je to bolezen skoraj vseh živih bitij,a ne naravna.
Nekemu psihiatru je zmanjkalo besed, razlage, pa je v karton napisal:pri osebi se odraža ljubosumnost in jo je treba prisilno zdraviti.....
Omenjena je bila ljubosumnost v napisu določene osebe tudi na mojvideo.com,brez določenega argumenta ali primera,torej za lase privlečeno.
Ni se pa treba za lase vlečt,da se vidi,da smo lahko ljuboljubosumni na uporabnike:seedogviolet,stankopet, hampovcans ,zdekorja,nn,nn,nn.Ti uporabniki
naredijo nanajboljše videe,z svojim znanjem,dušo, srcem...zato so pa nekaj njihovih videjev nagradili,jim dali vzpodbudo še v naprej.......Le tukaj,tukaj,hm.
In ti uporabniki,ne predstavljajo nestrpnosti,sovraštva,ljubosumnosti,PREDSTAVLJAJO LE VIDEJE ,omogočajo prijateljstva,kolikor jim je dovoljeno.
Torej ,ljudje niso ljubosumni na vzvišenost,samohvalo,nekritičnost,podrepništvo,bolezen...ampak samo pomilujejo to!

PS.:zapis je osebne narave!

Komentarji 6

če želiš komentirati, se
seedogviolet
seedogviolet9 let nazaj

Ljubosumnost je eno od najbolj razdiralnih čustev, ki se pojavlja predvsem kot odgovor na lastno negotovost, ko človek vstopa v odnos z drugimi osebami.
Pojavlja se tako v partnerstvu, prijateljstvu, med sorojenci, sosedi, sodelavci, skratka povsod kjer lahko govorimo o odnosu med ljudmi. Razdira človeka, ki sumi in njegov odnos z drugimi.
Kaj je ljubosumnost?

Ljubosumnost je kompleksno čustvo, torej sestavljeno iz več drugih, bolj elementarnih čustev. Zajema neugoden splet čustev, kot so strah, dvom, zavist, sumničavost in jeza. Doživljamo ga ponavadi v situacijah, ko ocenjujemo, da bi lahko izgubili pomembno osebo zaradi prisotnosti oziroma privlačnosti druge ali drugih oseb. Intenzivnost doživljanja ljubosumja in reakcija nanj je odvisna od stopnje samospoštovanja oziroma samozaupanja, gotovosti vase, zaupanja v druge, občutkov osamljenosti in samoobvladovanja ter predhodnih izkušenj s podobnimi situacijami ali dogodki.
Ljubosumnost se začne zgodaj


Ljubosumnost se kot čustvo razvije že v drugem letu človekovega življenja. Vezano je na odnos z mamo oziroma staršema in se pojavi takrat, ko je otrok s strani staršev deležen premalo pozornosti, ki je večkrat povezana predvsem z rojstvom sorojenca. Hkrati pa je ljubosumje v kasnejših obdobjih povezano z izkušnjami ljubezni v otroštvu. Takrat se namreč že ustvarjajo predstave o idealni podobi tistega, ki ljubi, hkrati pa se na te predstave lahko obesi tudi kakšna doživeta travma oziroma slaba izkušnja (npr. nezvestoba enega od staršev). Travma ob idealiziranih pričakovanjih do partnerja ali bližnjih oseb v te odnose prinaša izkušnjo neugodnih čustev strahu, sumničenja in jeze. Oseba sedaj pričakuje drugačen izid kot ga pozna iz pretekle izkušnje, ob tem pa seveda izbira podobno travmatizirajoče (ponavadi seveda manj zanesljive) partnerje, kateri naj bi s svojo zvestobo potrdili njeno ustreznost in s tem vrednost ter tako izničili travmo.
Koliko ljubimo sebe?


Ljubosumnost se veliko pogosteje in intenzivneje pojavlja pri ljudeh, ki v osnovi o sebi nimajo dobrega mnenja oziroma se ne »ljubijo dovolj«. Sum v lastne zmožnosti, lastnosti (npr. zanesljivost, vztrajnost, zvestobo, ljubezen ipd.) in dosežke prinaša negotovost vase. Ker se s tem sami težko spopadajo, saj to zahteva veliko psihične energije, neugodna čustva preusmerijo ali pripišejo drugim ljudem. Dvom vase tako preraste v dvom v druge, katere nato lažje kot sebe okrivijo za lastno neustreznost. Vendar se s tem ne poveča zadovoljstvo in ljubezen do sebe, saj so sumničenje le prenesli na druge, občutki neustreznosti pa so ostali oziroma so se z zapletenimi in ljubezensko sumničavimi odnosi še utrdili in poglobili.
Kako na kraj z ljubosumnostjo?


Če tudi pri sebi opažate neobvladljivo ljubosumje, ki vas pušča nezadovoljnega v življenju ali pa preizkušate ljubezen drugih z njihovim ljubosumjem, bi bilo priporočljivo poiskati strokovno pomoč pri psihologu ali za to usposobljenemu psihoterapevtu. Način tovrstnega doživljanja in vedenja vas vsekakor pelje v pogubo, kar se bo sčasoma vse bolj poznalo v vašem življenju in pripeljalo do raznih psihičnih težav (npr. odvisnosti, depresivnosti, tesnobnosti, motenj hranjenja ipd.). Področja, ki jih bo potrebno spremeniti oziroma predelati v procesu lažjega obvladovanja čustev ljubosumja so predvsem sledeča:

• Utrditev samopodobe, samospoštovanja in samozaupanja.
• Predelava travm zapuščenosti in osamljenosti.
• Uskladitev idealnih in realnih predstav o sebi in drugih.
• Odnos do telesne sheme in lastne spolne vloge.
• Predelava pomembnosti osebnih vrednostnih sistemov.


Josjos, tudi ti spadaš v vrh lestvice najbolših naloženih videjev. Mi je v čast, da sem na tvojem spisku :)

zdekor
zdekor9 let nazaj

LP..
Josjos res dober si tole napisal ,bom še tudi jaz dodal par besed
čeprav se redko oglašam .Ljubosumje je pomanjkanje spoštovanja
do oseb,ki so boljši od nas ..Ne bom se hvalil,da delam dobre videje ,
še veliko boljših sem videl in tu se učim,čeprav si me dal v to skupino
najboljših vem le ,da so to stvaritve zame, mojo dušo in srce.Če pogledam
leto in pol nazaj lahko rečem ,da še računalnika nisem znal vklopit,sem
danes mojster zase .Vesel pa sem ljudi ,ki so boljši od mene saj le tako
izvem kaj novega ,učimo se od rojstva do smrti ..K ljubosumnosti bi pa lahko
dodal še jezo ,sovraštvo in vse kar vleče v negativno smer ..Mogoče bom
zadel ob koga kar je res je ,eni res previsoko letajo in mislim ,da je tu prostora
za vse dovolj!!Za konec še to najbolje ,da vsak sam pri sebi razčisti kaj dela narobe
svojo negativno energijo potroši kje drugje ,sem pa prinese veselje ,radost ,medsebojno razumevanje in vse kar je dobrega..Vem pa, da nikoli več ne bo tako ,kot je bilo ….
Hvala ..Josjos za pozitivno mnenje o meni oziroma videjih ,včasih je bolje komu
povedat ,da slabo dela se potem bolj potrudi vsaj zame to velja ..se že trudim ..
A vedno se najde boljši od mene ..Pa brez zamere ..lep večer še naprej …

HAMPOVCANS
HAMPOVCANS9 let nazaj

ZA "NEKI KR TKO"

LJUBOSUMNOST, JE PAČ BOLEZEN, KI JE ROJENA, DA TAKO REČEM IZ RAZLIČNIH POBUD..JE PA ENO ČUSTVO, KI ZATIRA VSA DRUGA LEPA, POZITIVNA ČUSTVA....TUDI JAZ SEM PREBRALA, DA SMO LJUBOSUMNI IN TUDI ODGOVORILA, DA NI RAZLOGA, ZA MOJO LJUBOSUMNOST...MISLIM, DA NE SPADAM V TO SKUPINO LJUDI...TISTE, KI JIH IMAM RADA, ŽELIM VSE NAJBOLJŠE, TOREJ JE LJUBOSUMNOST BREZ VEZE, TISTI, KI JIH NE MARAM , ALI NE MARAJO MENE, PA PRAV TAKO, TO ČUSTVO NI BLIZU...

SEM SE NAŠLA.. TAM GOR NAPISANA....MISLIM, ČE ŽE PIŠEŠ, SEVEDA NE MOREŠ OMENITI SEBE. BOM PA JAZ. TI SI PRAV TAKO ENA KRASNA OSEBA, KI PRAV TAKO NAREDI VIDEO S SRCEM, DUŠO IN SEVEDA ZNANJEM....
OMENJENO JE BILO, DA IMA DOLOČEN NAJVEČ ZNANJA, JAZ O TEM NE BI SODILA, KER NE POZNAM ZNANJE DRUGIH IN SE NE BI SPUŠČALA NA NIVO OCENJEVANJA IN PONIŽEVANJA DRUGIH(OGLASNA DESKA). TO SEM NAPISALA, DA SPET NE BI KDO MISLIL, DA SEM MORDA JAPONKA.

LEPO SI TO NAPISAL, SEM POČAŠČENA, DA IMAŠ TAKO LEPO MNENJE O NAS ....VERJEMI PA, DA IMAM JAZ OSEBNO TUDI DO SKRAJNIH MEJA POZITIVNO IN KRASNO MNENJE O TEBI JOS.

stankapet
stankapet9 let nazaj

Temu prekrasnemu komentarju dobesedno ni potrebno nič več dodat... le: moj podpis

Buhteljcek
Buhteljcek9 let nazaj

kaj pa jaz nisem zraven?

josjos
josjos9 let nazaj

ti si nn,da te kdo ne poje

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev