DELEŽNIKI MOJEGA SPANJA

08. september 2016 ob 11:28 | 108
slika 588711

http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/priporocila-za-krajsanje-cakalnih-dob-brez-podpore-odbora-za-zdravstvo/402181

Nekaj je narobe z mano.
Ob šestih zjutraj sem se zbudil. Nikamor ne potujem, tudi na ribarjenje se ne odpravljam.
Po podstrešju se podijo slike iz sanj, kaj sanj, nočne more.
Televizija je kriva.
Ni kriva televizija, politika je kriva.
Tudi politika sama po sebi ni kriva, ljudje so krivi. Politiki in vsi drugi ''deležniki'', ki so slovensko zdravstvo pripeljali v današnjo situacijo. Včeraj so na seji Odbora za zdravstvo Državnega zbora RS presejali čakalne dobe v zdravstvu, in jaz z njimi.


déležnik -a m (ẹ̑) star. kdor ima delež: deležniki so si razdelili dobiček / slovenska literatura naj bo v svetovni literaturi enakovreden deležnik (SSKJ)

Zanimivo starinsko besedo so obudili politiki in povzeli novinarji. Ko jo zaslišim mi je sicer nekako tuja, a je zelo uporabna in se mi dopade, potrebuje pa nov opis.
Deležnik po novem pomeni posameznika, skupino, organizacijo... skratka slehernega od akterjev na nekem področju družbenega dogajanja. Zveni mi slabšalno, saj so to najpogosteje politiki in njim sorodni osebki. Na mojem situ (presejal sem s poslanci čakalne dobe) so se po sejanju znašli trije ''deležniki'' tega političnega cirkusa. Celo gospod Moderndorfer se je tokrat izmuznil in njegova razprava je ušla skozi moje sito, kjer so ostala tri zrna modrosti, tri semena moje nočne more:

Predsednik Odbora, gospod Tomaž Gantar, DeSUS

https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/ODrzavnemZboru/KdoJeKdo/PoslankeInPoslanci/poslanec?idOseba=P251

Podpredsednik Odbora, gospod Marijan Pojbič, SDS
https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/ODrzavnemZboru/KdoJeKdo/PoslankeInPoslanci/poslanec?idOseba=P098

Podpredsednik odbora, gospod Branko Zorman, SMC
https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/ODrzavnemZboru/KdoJeKdo/PoslankeInPoslanci/poslanec?idOseba=P295

Danes sem prvič obiskal spletno stran Državnega zbora, ker me je zanimalo kdo so ti gospodje. Saj se mi je zdelo da dva ''stara politika'' poznam, ampak o gospodu Zormanu nisem vedel nič. Vse, ki jih od politike zanima le zdravje, vabim da si ogledajo njihove ''profile'', predvsem izobrazbo in delovne izkušnje. Gospodje so trije svetovi. Nič jim ne bom podtikal, ne bom ugibal zakaj so pristali v politiki, naj si vsak sam ustvari sliko o njih. Tudi o čakalnih dobah ne bom modroval, saj se vsi strinjamo da je to hudo in žalostno.

Zelo poenostavljeno bom povedal, kako sem jaz slišal njihov pogovor gluhih. Niso gluhi, saj se slišijo, le vsak od njih je v svoji orbiti in le redko so protiutež centrom moči okrog katerih krožijo. Z dejanji niso na strani vse večjega števila revežev na trgu dela, ki jih le še z ustavo zagotovljene pravice in z zakoni predpisana solidarnost rešujejo popolne suženjske odvisnosti. Povedali so nekako takole:

Pojbič je v svoji sveti jezi gromovniško ponujal jasen recept za odpravo nesprejemljivih čakalnih dob... sredstva, reforma, odprava korupcije... trdil je, da ''ubogi'' pacienti niso enakopravni, ker si ne morejo privoščiti samoplačniških pregledov.

Zorman ga je popravil, povedal je da imajo vsi, ne glede na položaj in premoženjsko stanje enak dostop do storitev javnega zdravstva. Tudi za zadnjega reveža bo storitev enaka kot za veljaka.

Gantar je lepo in kultivirano umirjal žogice z vseh strani. Lahko bi celo pomislil, da je nalil čistega vine, če ne bi tudi od njega pogrešal ene besede.
Solidarnost. Nekako se mi je zdelo, da ne verjame, da si številni slabo plačani Slovenci ne morejo privoščiti niti samoplačniškega pregleda, kaj šele poseg!

Ko bom spet v dolgi vrsti za prvi specialistični pregled skupaj s pacientom, ki me lahko ''prehiti'' tako, da si pregled sam plača, mu dejansko ne bom enakopraven. Nimam denarja, da bi si ''kupil'' hitro diagnozo pri zasebniku.
Lahko bi si denar za en pregled sposodil, a kaj če bo diagnoza 'huda' in se bo scenarij ponovil tudi za dodatne preglede in posege? Naj grem na banko in vzamem hipotekarni kredit na tisto malenkost v kateri živim? Kaj pa mi bo (če me ne pobere) ostalo za dom upokojencev, hiška naj bi prišla na vrsto šele za tista doplačila...

Črne misli, tam na odboru pa o tem pametujejo gospe in gospodje, ki nimajo teh težav. Pojbičeva jeza in Gantarjeva razumnost se mi zazdita dva obraza generacije, ki se še zaveda pomena solidarnosti. Zdi se, da Zormanova generacija o solidarnosti ne razmišlja, da jo je pokopala skupaj s socialistično preteklostjo. Toliko o etičnih vidikih...

Zdaj pa še malo korupcijske logike.
Zdi se mi, da so organizacijske sheme našega javnega zdravstva valilnica za korupcijo. Jasno je, da tako zasebnik s koncesijo, kot tudi njegov kolega, ki zdravi izključno samoplačnike, delata za denar. Verjamem, da samoplačniki nekatere storitve preplačajo – pa tudi zdravstvena zavarovalnica. Pristanemo pri normativih in se gremo lahko učit na Obrtno zbornico. Tam so vsi privatniki in vedo kaj je zdrava konkurenca. Nisem za ''ukinitev'' javnega zdravstva, bi pa bil, če bi bil lahko promet z zdravili in medicinskimi pripomočki ter opremo državni monopol. Bojim se, da to ni mogoče.....

O steklem polžu in jari kači pišem.
Stara pravljica, vsak trobi v svoj rog, psi lajajo, karavane pa ni in ni. Nič ne gre dalje in naprej, gospodje! Prav nič vam ne zavidam vaših poslanskih plač, gospodje poslanci, samo prosim vas, delajte! Prav nič ne pomaga, če pojbiči, gantarji in zormani slovenske politike nimajo pogumaza tisto delo, ki so jim ga zaupali volilci. Vseeno je kako rečem, dejstvo je, da ne zgrabijo bikov za roge in ne korumpiranih ''deležnikov'' za jajca.

Moral sem tole napisati. Zdravilno deluje. Dodatna terapija ja prepoved gledanja prenosov iz parlamenta, pa se bo spanec povrnil, do prvega kontrolnega pregleda...

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev