VSE KAR MORAŠ VEDETI O LJUDEH - ALL THAT YOU MUST NOW ABOUT PEOPLE

21. marec 2010 ob 18:10 | 1246
slika


Ljudje. Edina bitja, ki so dosegla takšen razvoj. Pravzaprav, razvoja še nismo dosegli. Še vedno se razvijamo,človek uporablja 2% vseh možganov, geniji in veleumi, mogoče kakšen procent ali pa dva več. Medtem pa je večina drugih bitij svoj razvoj že dosegla. Na primer šimpanzi. Človek se je razvil iz opice. Danes, so naši najbližji sorodniki med opicami in šimpanzi. Z drugim besedami, med opicami so nam najbolj podobni šimpanzi.
Težko si je predstavljati, da je človek lahko preživel, ko je bil dojenček. Tako nebogljeno malo bitje. Takrat se je že pokazala ena od naših vrednot. Skrbimo drug za drugega, kajti ta skrb za drugega, nam je omogočila preživetje.

Zdaj pa od vrednot k čustvom.

Ljudje imamo veliko čustev. Ljubezen, sovraštvo, veselje, žalost. Lahko smo jezni drug na drugega, lahko se sovražimo, lahko se ljubimo, lahko smo prijatelji, ali pa znanci, lahko, da se niti ne poznamo, ampak vsi smo enaki. Vsi smo ljudje. Včasih se zgodi, da se ljudje ne obnašajo kot ljudje , ampak kot krute živali ali pa kot krute zveri.

slika


Govorim o nasilju.

Jasno je da se lahko dva človeka spreta, »si skočita v lase« in pa da pride do kakšnega udarca ali dveh. Na ta način se lahko učimo. Obstajajo pa drugi, ki se iz tega ne naučijo nič in zato ponavljalo in ponavljajo, mogoče celo tako dolgo, da se kdo resno poškoduje ali celo umre. Mogoče bodo ta nekdo oni. Mogoče jih bo to ustavilo, mogoče pa spodbudilo. Nikoli se ne ve.
In zakaj sem tolikokrat uporabila besedo mogoče v zadnjih nekaj stavkih? Ker pri ljudeh nikoli ne veš česa so zmožni. Za » fasado« vsakega človeka se skriva nekaj ali nekdo. Govorim o tem, da si lahko popolnoma srečen človek odvzame življenje, da se lepotica izpostavi lepotni operaciji. Da se mož in žena, ki naj bi imela popoln zakon, ločita. Govorim o tem, da smo zmožni resnično vsega dobrega in slabega. Seveda je dokaj nemogoče, da bo serijski morilec, postal največji dobrotnik sveta, ali da bi nekdo, ki sicer muhi ne bi škodil, šel in poškodoval drugega človeka.
Ampak je pa mogoče, da se dva človeka, ki se kot otroka nista marala videti, čez mnoga leta najdeta in se skupaj smejita, vsemu kar sta naredila. Zaradi prvega dobrega vtisa ljudi o vsakem, ki ga poznamo, dobimo nekakšen vtis in on dobi vtis o nas. Včasih nekoga ne rabiš niti dodobra spoznati , a boš vedel kakšne vrste človek je.
Na primer: Sprehajaš se po cesti in vidiš človeka, ki je otroku vzel bonbon, na drugi strani ceste, pa vidiš človeka, ki otrokom deli bonbone.
Kakšen vtis dobiš o njima. Res pa je tudi, da tisti, ki deli bonbone, ni nujno dober. Če je to starejša oseba »babica«, verjetno ne namerava nič hudega, ampak vsakdo bi lahko v bonbon dal mamilo, strup ali kaj drugega.

In spet smo nazaj pri krutosti cloveka.

V vsakem človeku je nekaj slabega in nekaj dobrega. In nihče ne more reči, da v njem ni nič slabega. Pri vsaki odločitvi imaš dve možnosti, slabo in dobro. Vsak tvoj korak vpliva na vse tvoje življenje.

NI VEDNO LAŽJA POT, PRAVA POT!

O vsem tem bi lahko pisala še v nedogled, ampak zaenkrat je dovolj!

Komentarji 6

če želiš komentirati, se
Karin96
Karin967 let nazaj

Hvala za cudovite komentarje, saj bi odgovorila vsakemu posebej, pa se mi zdi da bi se ponavljala. Tako da iskrena hvala za cudovite komentarje in vasa mnenja o mojem blogu mi dosti pomenijo. Za informacijo lahko dodamen podatek, ki sem ga izvedela nedolgo nazaj. Clovekov genski zapis se samo za 1% razlikuje od simpanzovega. No to bo vse. Pocasi bom mogla nehat pisat ce ne bo ta komentar daljsi od bloga... no se enkrat hvala

jozejazo
jozejazo8 let nazaj

Z zanimanjem sem prebral tvoj blog.Človek je bil prvo žival,potem človek,počasi pa se spet vrača tam kar je bil najprej.Žal je vse več pokvarjenosti,pohlepnosti,hudobije,človek je človeku zver.Hudo je,ko morajo tako mladi kot si ti,tako razmišljati o človeku,namesto da bi živeli brezskrbno v svoji mladosti.Po drugi strani je pa prav,da se zavedaš,da življenje ni pravljica,ampak bitka za svoj obstoj,ki traja celo življenje.Imaš čudovito babico,izkoristi čas z njo,verjamem,da te bo veliko naučila o življenju.Veliko lepega ti želim in obe prisrčno pozdravljam.

BojkaK
BojkaK8 let nazaj

Draga Karin vidim da si še zelo mlada pa tako trezno razmišljaš, lepo si to povedala in z vsem kar si napisala se strinjam, res človek zna biti zelo krut, včasih še bolj kot najbolj krvoločna žival. Čestitam ti in še kaj lepega napiši pa pošlji bom z veseljem prebrala. cao

liberti
liberti8 let nazaj

Draga prijateljica "Karin96",pa še kako resnično si zapisala ta blog,samo treba ga je prebrati in razumeti.Od srca čestitam za zapisano.LP

mandolina
mandolina8 let nazaj

Človek je najhujša zver med vsemi živimi bitji na zemlji.Dokazano,skozi celo zgodovino človeštva.

Pehta44
Pehta448 let nazaj

Draga mlada prijateljica Karin96, moram ti čestitati za tako pravilno in trezno razmišljanje, ki si ga zelo zrelo opisala. Ja, ljudje smo res komplicirana bitja, marsikdo se počuti užaljenega, ko pravijo da smo se razvili iz opic, pa opice, kaj je kdo pomislil, kaj bi pa one povedale o tem, če bi lahko...ha, ha
Strinjam se s teboj, vsako dejanje, vsak korak vpliva na človekovo nadaljnjo pot....in res je tudi, da je lažja pot, ki si jo človek izbere zaradi svoje komoditete in epremišljenosti, ponavadi napačna....
Še enkrat ČESTITKE za zapisano in težko bom čakala tvojih naslednjih blog-zapisov.....Vse lepo ti želim, lp

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev