DIGITALNA TELEVIZIJA: DVB-T, DVB-C, MPEG4, AAC- kaj pomenijo?

09. marec 2010 ob 11:13 | 658
Za vse, ki še ne veste kje in kako se lotiti digitalizacije vaše televizije lahko tukaj preberete nekaj osnovnih pomenov nekaterih kratic. Več pa na tej povezavi: http://www.makspro.si.

DVB-T, DVB-C - Ti kratici označujeta možnost sprejema digitalnega televizijskega signala. DVB-T pomeni, da vaš televizor lahko sprejema digitalni signal preko strešne ali sobne antene, DVB-C pa označuje zmožnost da vaš televizijski sprejemnik sprejema signal preko digitalnega kabelskega signala. A četudi ima televizor oznako DVB-T, to še ne pomeni, da boste z njim lahko še naprej gledali TV Slovenija, Pop TV, Kanal A, TV3 ...

MPEG4, AAC - Slovenija se je pri vpeljavi digitalnega zemeljskega televizijskega oddajanja (DVB-T) odločila za video kodek MPEG4 ter avdio kodek AAC. Da bi lahko s svojo anteno sprejemali slovenske kanale tudi po izklopu analognih oddajnikov, bodite pozorni na ti dve oznaki. Če se boste z željo po prihranku odpravili po televizor čez mejo, pozor! Italija se je denimo odločila za kodek MPEG2, kar pomeni, da tam kupljeni televizorji večinoma ne bodo delovali pri nas (razen, če imajo vgrajeno podporo tudi kodekoma MPEG4 in AAC).

Preberite si še tale blog Avdio video oprema v manjših trgovinah

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev