Visok IQ ali debel krompir?

04. marec 2014 ob 09:09 | 356
Zadnje leto sem imela čast spoznati nekaj posameznikov, ki imajo blazno visok IQ. Vsi delajo neke doktorate, borijo se za nove nazive, tičijo pri knjigah in v glavnem zaposleni so še in še. Najprej niti nisem polagala toliko pozornosti temu, kaj kmalu pa sem začela ugotavljati, da je za take ljudi nekaj zelo značilno. Nimajo namreč prijateljev. Zakaj ne, se niti nisem nikoli spraševala. Sedaj mi je jasno. Seveda jih nimajo, saj enostavno nimajo časa, da bi vzdrževali prijateljske odnose, ker vedno tičijo pri knjigah ali se potegujejo za nov doktorski naziv. Pri takih ljudeh sem tudi opazila, da zelo pešajo na čustvenih področjih. In še na nekaj sem postala pozorna. Ne znajo živeti. O ja, znajo živeti ja znajo, vendar življenje je za njih samo učenje, vbijanje svojih teorij drugim itd.
Prva taka znanka, me je pustila odprtih ust, ko me je vprašala kje se nahaja Ankaran. Ni vedela kaj pomeni pastorek. Znala pa je povedati kako sem jaz malo šolana, ker imam samo srednjo šolo ona pa ima fakulteto. No ja, jaz vsaj vem kdo bo šel z menoj in kam bova šla, če bom vzela pastorka in šla z njim v Ankaran :D
Druga taka znanka me vedno ujame sredi sprehoda s psom za Bistrico. Ne vprašajte kdo bolj striže z ušesi - pes ali jaz, ko je ona v najini bližini :P In tako srečanje zgleda potem tako, da mi zreferira vse kar je naredila par mesecev nazaj in kaj mora še storiti. Da bi jaz kaj govorila o sebi, mi še na misel ne pride. Itak vem, da ne bom prišla do besede. Me je pa že prijelo ja, da bi enkrat psa pustila na daljši vrvici, da bi ji malo skočil v naročje in ji popackal fine črne hlače in jaknico okrašeno s pravim krznom. Saj se mi smili uboga reva, očitno nima prijateljic, ki bi jim lahko nakladala.
Veste kaj IQ gor ali dol. Meni je vseeno kako je visok. Vendar bolj uživam, ko se pogovarjam z ljudmi, ki pridelajo zelenjavo na svoji njivi, ki imajo živino, ki živijo dobesedno od zemlje, narave. Pogovori z njimi so bolj prijetni, čustveni, od njih se lahko nekaj naučim. Pravo nasprotje od tistih drugih.

PS: Blog sem objavila pred časom na nekem drugem portalu ;)

Komentarji 52

če želiš komentirati, se
princessss
princessss4 leta nazaj

vzelo mi je sapo...tudi jaz imam raje ljudi, ki živijo od zelenjave....tudi sama imam le srednjo šolo in ogromno prijateljev....to je bogastvo življenja:)))

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Prijatelji so res pravo bogastvo. Opažam, da veliko energije zadnje čase dobivam od znancev, ki jih srečam na sprehodih ob Bistrici :) par besed in sem kot prerojena. Energija kroži, pozitivne misli tudi in prav je tako :)

princessss
princessss4 leta nazaj

taki sprehodi in srečanja tudi meni polepšajo življenje in prav je tako...

alojz-p
alojz-p4 leta nazajproblem je nekje tlele!

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Ne ne Alojz, problem je v tem, ker eni negujejo samo svoj ego, čustva pa zablokirajo. In ego potrebuje drugačno hrano kot srce ;)

klopotko
klopotko4 leta nazaj

čez kmečki IQ ga ni ...

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Se strinjam Klopotko, tudi meni so všeč ljudje, ki pridelujejo krompir :)

Naya
Naya4 leta nazaj

...dobr' ja ;)..
....hja visok IQ ali doktorat ni merilo kakovosti človeka....:}...so pa tudi taki, ki s fakulteto in doktoratom držijo lopato in 'šajtrgo' v rokah pa sejejo in sadijo ledenko pa 'paradajz'....aja pa so čist 'skulirani'...ma niso vsi 'hladni' noo....
...samo eni so ;))....

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Res je Naya. Sej niso vsi taki čudaki. Sem pač izpostavila par posebnih primerkov. Itak je po moje tukaj več vzrokov zakaj so tako spremenili svoja obnašanja, zablokirali čustva in se vrgli v študije. Oni gotovo vedo. Ni pa prijetno biti ob takih ljudeh, ker se enostavno ne znajo normalno pogovarjati. In vsakega ki dobijo ob sebe, mu želijo samo povedati kaj so dosegli. Meni je recimo ta ženska rekla, da moram preživeti zimo. Pa sem se zamislila. Jaz kot samozaposlena komaj prilezem iz meseca v mesec, ker moram veliko odtrgati za plače takih primerkov kot je ona. In jaz vsak dan razmišljam kam bom dala kak evro, da bo dovolj za hrano za v lonec. In niti še nisem razmišljala o celi zimi. Meni je izziv pregurati dan recimo. O ja, kako smo si različni ;)

Naya
Naya4 leta nazaj

...oja...verjemi, da vem kako težko se je normalno pogovarjat s takšnimi ljudmi ;))...

z.zenska
z.zenska4 leta nazaj

A veš ledenka (a ni luštno ljubkovalno ime...sicer je ledenka solata)...,da imajo tudi pridelovalci krompirja in sejalci hibridne koruze velikokrat nadpovprečen inteligenčni kvocient (IQ),zato ni merilo o čem se pogovarjaš, vedno je bilo,s kom se pogovarjaš, IQ ne zagotovi modrega in razumnega pogovora ,zagotovo pa pomaga, če je vsaj malo večji od TT (telesne temperature)...Zanimivo pišeš, dobro razmišljaš! :-)

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Hehe si me spomnila na par let nazaj, ko sem se z vzdevkom ledenka registrirala na eno klepetalnico. In zanimivo so vsi pomislili na solato. Nihče pa ni pomislil na tisto sladko smetano v lončku, ki so ji dali ime Ledenka ;) Se je še spomniš ;) Res je bila sladka.

lamoro
lamoro4 leta nazaj

Meni je bilo vedno bvolj všeč preprosto. Kakšen IQ je preveč učen zame.

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Meni so tudi bolj všeč preprosti ljudje, ki se znajo pogovarjat, ki imajo čustva, prijatelje . . . :)

lamoro
lamoro4 leta nazaj

Misliš, se znajo normalno pogovarjati. ;)

borigi
borigi4 leta nazaj

hahaha, ej ledenica, daj spet kaj napiši ne samo stare prepisovat :X hihihi... ne, samo hecam se, saj je res lepo napisano in resnično... :)

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Ti se kar zezaj. Meni idej nikoli ne zmanjka :P Ledenica, spomnil si me na ledeno jamo, ki se nahaja v mojem rojstnem kraju na Primorskem. Od tam so velikokrat izvažali led še v starih časih.
Ker sem v šoli bolj malo prepisovala, moram pa sedaj notri prinest hehe :P

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Hmmmm, Ledenakraljica ... Ledenica, jama, v kateri je vseskozi sneg in led ... gledam tja v tisti kraj veš, gledam ... ja, je na Primorskem, hudo visoko ... duš, bova ugotovili, da sva si sorodnici ????? :):):)

borigi
borigi4 leta nazaj

a to vedve slučajno o medvedji jami? ali je še kakšna ledenica na primorskem?

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Ne vem, pa saj ni bitno ... hahhahhaha ... niti ne vem, kako se imenuje ... lahko je Ledena jama, lahko je Medvedja jama, lahko je Pekel, kaj ti vem ... vraga ... mi je pa blizu, hahhahahhahhahhha :):):)

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

A midve bova to pustili kar pri miru ... je, kjer je, je, za kar je ... in midve sva to, kar sva ... ena od tu, ena od tam ... :):):) obedve pa nekje blizu !

borigi
borigi4 leta nazaj

seveda, saj bom dal mir... samo jamo sem hotel it pogledat ;) in led odtalit ;)

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Ma neeeeeeeeeee, ljubi naš Borigi, ni bilo takoooooo mišljeno, neeeeee, sploh neeeeeeee, jamo gremo skupaj pogledat, velja ???? :):):) Na tajanju ledu pa kar še delaj in delja ... enkrat ni vrag, da ga ne bo več ...

borigi
borigi4 leta nazaj

hahaha, ja velja gremo, pa če se led v njej stopi ali ne! se bomo zmenil, pa mogoče še piknik nardimo ;)

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Mariči Ledenica Dol Trnovski gozd, visoko ja, tam okol 1000m ravno nad mojo rojstno hišo :P Ja takle imamo, ja sam djevojka sa sela hihi. A piknik, al jamo gledat, al medveda iskat - mogoče bi šlo vse obatroje hehe. Pridna bodta, men so dons mal mudi -.-

borigi
borigi4 leta nazaj

obatroje nardimo, da ne bo pene... no ti le rihtaj

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Ekola, moja Ledenakraljica, jap, jap, smo prišle skupaj, smo ... waaaaaauuuuuu, če bo kdaj, bo veselo, za obatroje, ja, Borigi ... nič bat, ko se babe lotijo nečesa dobrega skupaj spravljat, sploh take "gajstne Primorke", se ni bat ! :):):) Zadeva uspe, pokojnih ni, v življenju se pa en dober dan komu naredi ! :):):)

borigi
borigi4 leta nazaj

toooooooo :)

borigi
borigi4 leta nazaj

hahaha, sem jo tud jaz najdu

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

No zdej vemo kam it, ko bo poleti vroče. Sam to ni fer. Borigi zdej ve že vse od mene, kje zdej živim in kje sem prej živela. In zdej vam je tud jasno zakaj je Mlakar na moji strani, tista pesem, kjer si sezuje kalcete in noge namaka v Sočo :P

borigi
borigi4 leta nazaj

jaz vem vse... ;))) :P

Asima
Asima4 leta nazaj

.....sama dostikrat dvomim v svoj IQ.....žal mi je -resnično, da nisem 25 let nazaj študirala na kakšni visoki fakulteti, pa ne da bi bila bolj pametna, ampak bi v teh letih imela vsaj malo boljšo službo, nekaj denarja in otroci bi ob meni lažje živeli.....sedaj pa, ko nimam visokega IQ- ja, sem vedno bila nekje na samem dnu, med neuspešnimi in tistimi, ki nikamor niso prilezli....:-((((.....žal, ....IQ visok+ služba= denar :-)))).....pa tud debel krompir lahko kupiš.....ga imajo že, mladega...hahaha:-)))))))......no, pa naj bo, sedaj pa ga nimam...iQ, pa krompira tud ne...:-((((((((((((((

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

S tem mnenjem se ne strinjam najbolj: IQ visok + služba = denar ... žal danes bolj pride do veljave drugačna definicija, ki nima prav veliko skupnega s stopnjo IQ ... VIP = služba = obstoj egzistence = ponekod tudi več denarja ... :):):) Sicer pa so posamezne vrednote na lestvici vrednot precej zamenjale svoja mesta... tako da včasih IQ res ne igra posebne vloge ...

borigi
borigi4 leta nazaj

IQ niti ne... napiflanost sploh ne... dolge noge, dolgi lasje prave barve in velike... no to ti pa sigurno prinese boljšo plačo.... pa seveda pravemu moraš pomežiknit... no za to pa že rabiš IQ ;))) hahaha

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Se strinjam z Mariči in Borigijem, tudi če bi imela fakulteto, ni rečeno, da bi imela dobro službo. V današnjih dneh dobiš službo prej po prijateljskih vezah kot pa zaradi izobrazbe - žal je tako. Asima za krompir je pa še vedno čas ;) Se mi zdi, da bomo kmalu vsi iskali kakšen košček neobdelane zemlje, da si bomo lahko pridelali malo krompirja, da bomo imeli kaj jesti.

Asima
Asima4 leta nazaj

no ja, fakulterta pred 25 leti..., mislim, da takrat se je dalo, danes je pa res vse drugo bolj pomembno za dobro službo:-))).....takrat sem pa bila še na začetku poti in sem tud sanjala o neki svoji sanjski službi- poklicu, pa žal- višja sila....(so bile doma težke razmere in sem si dala drugo priuriteto v življenju na prvo mesto).....pač, ko si mlad- si tud nor- ali naiven naj bo kakor koli že:-).....no, pa tud ne vsi- da se ne zamerim komu:-))).....zase govorim:-(((-............a danes jokat nazaj res ne gre.....ampak IQ- visok !!! pa res lahko ima vsak, ne samo visoko šolan . se strinjam:-))))..........in krompir, ha......verjeli ali ne, se že dve dni pripravljam, da ga posadim, mladega in ranega....hihihi in domačega:-)))......ga že nekaj let nisem imela, a sedaj pa res iščemo že skoro vsi košček zemlje, da si nekaj posadimo in posejamo:-).....samo svinje še rabimo, ker tisti, ki ne bo debeli, bi pa bil za njih, za hrano.....-)))))).....l.p

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Hehe Asima sej se tud faks lahk naredi kasneje, po moje imaš še čas ;) če imaš voljo, boš to tudi naredila. Tist krompirček, ki pa na lastni njivi zraste, pa ni nujno da je debel. Je pa gotovo slasten in ponavadi smo ponosni, ko nekaj pridelamo ;) Zemljica se bo kmali ogrela in se bo krompirček posadil - yupiii ;) :)

dadada123
dadada1234 leta nazaj

Tudi jaz sem med pridelovalci zelenjave, sicer nimam ravno debelega krompirja-ampak kakor pravijo -nobena fakulteta ne more nadomestiti zdrave, kmečke pameti...

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Pozdravljena, ma meni je tko fajn, ko se vračam s sprehoda, pa se zaklepetam s kakšmi stricem, ki prideluje krompir, ali teto, ki nabira regrat. Tko fajn jih je poslušat. Mi razložijo iz katerega konca prihaja vreme recimo, kakšno bo poletje, če je na tisti dan tako in tako vreme. Ma vedno mi je tako zanimivo, da se moram kar zbrcati, da se spravim proti domu ;)

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Potem pa se midve, draga moja ledenakraljica, zato tako razumeva ... ker jaz pridelam zelo veliko sama ... izmere IQ nikoli nisem delala ... tako da ... žal niti ne vem, kakšnega imam, hahhahhahahah :):):) Me pa doslej nekako še ni pustil ravno na cedilu ... tako kot avto ... če bi me v item hipu pustila na cedilu oba, bi bila ebana ... tako pa ... je služil vsaj eden ... da je usposobil drugega ... :):):) Ej, mej se, mej mej in še enkrat mej ... pa name kej poglej ... sem tista, ki prideluje zelenjaov na svojem vrtu, živine sicer nimam .... a se z njo dobro razumem, hahhah .):):)

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

A veš, da me nikoli ni zanimalo kako visok je moj, mislim IQ hehe. Pa tudi pri drugih stvareh, ki se merijo, me ponavadi ni bilo nikoli zdraven. Meni je fajn, če dobim dobrega sogovornika ob sebe. Da najdemo skupne točke, kvalitetno podebatiramo in se imamo fajn. Podcenjevati nekoga, ker ima manj šole, je bedarija.
Ojej Mariči, že nekaj dni bežim na sprehodu pred to dotično gospo. Kar vidim jo, kako me hoče ujeti in mi začeti ricitirati kaj vse je dosegla. Pa se ji spretno izmikam hehe. Enkrat sem imela sestro na liniji in sem čvekala, drugič pa sem eni starejši gospe s kužkom skoraj padla v objem, samo da sem se ognila oni težakinji. Ma res ni prijetno, ko te ujame pod svoje okrilje. Saj je reva po svoje, ampak meni se pa tud ne ukvarjat z njo :P

gizmus
gizmus4 leta nazaj

no evo, zakaj jst pizdim, čez določene, ko gužvo delajo tukaj :))
na obali

eva-maja
eva-maja4 leta nazaj

iq ni odvisen od tega, koliko si šolan... lahko si čisto povprečen učenec, pa imaš ful visok iq... in tudi obratno

gizmus
gizmus4 leta nazaj

kaj pa problematičen učenec ...kak IQ :)))

eva-maja
eva-maja4 leta nazaj

ponavadi zelo visok

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Seveda ni IQ odvisen od tega koliko si šolan. Izbrala sem par primerkov, ki imajo visok IQ in ki se grebejo za naslove naprej. Ne znajo pa živeti normalno, umirjeno.
Problematični učenci imajo najbrž visok IQ in se dolgočasijo, zato pa delajo probleme. Nekateri pravijo, da imajo tudi leni ljudje visok IQ, teorij je veliko seveda. Jaz sem samo opazovala te posebne primerke, kako malo imajo od življenja -.-

eva-maja
eva-maja4 leta nazaj

ja...saj vem...

LzuKraduMamVske
LzuKraduMamVske4 leta nazaj

...iju, iju, iju juuuu, čoveče. IQ gor, dol. Čudi me, ja znam da postoji samo dol.

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Ma pusti IQ tam kot je, pomembno je, da se midva razumeva ;)

LzuKraduMamVske
LzuKraduMamVske4 leta nazaj

...forevr tugedr. Dajem (na) časove engleskog jezika. haha

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Forget me not :P Pusti angleški jezik, to nihče več ne govori :P Ammmm raje obdelaj Kamasutro hahaha :D

LzuKraduMamVske
LzuKraduMamVske4 leta nazaj

haha, predlog i nije loš, otvaraš knjigu i koja strana se padne, ta je na dnevan red.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev