⁀‵⁀ Center zaznavanja ⁀‵⁀

09. avgust 2017 ob 22:43 | 44
slika 621353


Drugi del zaznave »jaz sem« - občutek »jaz« - prav tako ni le ideja v umu, temveč neko globlje zavedanje, ki je neodvisno od drugega dogajanja v umu. »Jaz« pomeni, da obstaja neka identiteta, ki je ločena od vsega ostalega. Prav zaradi ločenosti entitete »Jaz« (opazovalca, priče) od vsega ostalega je možno opazovanje in spoznavanje vsega, kar opažaš. Brez ideje »jaz« bi ne imel kdo spoznavati! Opazovalec in opazovano sta ločena; oko mora biti izven predmeta, ki ga opazuje.

»Jaz« je center zavedanja in opazovanja. Vse, kar je opaženo, opazi »jaz«, vsa spoznanja in občutja se stekajo k njemu. Če bi obstajal le »sem«, brez »jaz«, potem bi življenje sicer živelo, a bi ne bilo nikogar, ki bi se tega zavedal. Obstajajo primeri psihičnih stanj, v katerih se občutek »jaz« izgubi. Takrat se človeku zdi, da se vse, kar se dogaja, ne dogaja njemu temveč nekemu drugemu, nedoločenemu osebku. Silno neprijetno počutje.

Skozi idejo in občutek »jaz sem« z umom vzpostavlja stik življenjska Bit, tisto kar v resnici si. "Jaz sem" je most do tvoje prave identitete in do "doma", kjer ta biva. Vztrajanje v občutku "jaz sem" je bivanje najbližje našemu resničnemu "domu", od koder prihaja življenje.

Če po vsem povedanem pogledamo, kakšno vlogo ima ideja »jaz sem«, lahko zaključimo, da je prinašalec življenja; v tebi vzpostavlja zavedanje, da obstajaš in živiš (»si«) in gradi center zavedanja - tebe, ki opazuješ od tebe ločeni svet in dogajanja v njem. Imaš torej opazovalca in opazovano. Opazovalec je »jaz«, opazovano je svet, vse skupaj pa »je«, ker se zavedaš, da »si«.

Ali bi lahko za (vsakogar od) nas obstajal svet (ki ga opažamo), če bi ne bilo nas, opazovalca? Očitno ne. Ali bi lahko obstajala opazovalec in svet, če se ne bi zavedali, da bivamo, obstajamo? Če se ne bi zavedali, da bivamo, potem ne bi mogli opažati bivanja česarkoli. Očitno torej ni možno ne eno, ne drugo. Torej morajo opazovalec, opazovano (svet) in opazovanje (bivanje) obstajati istočasno. V zavesti se vedno pojavijo skupaj in hkrati.

Ideja "jaz sem", um in zavedanje označujejo eno in isto stanje. Če rečeš: "Jaz se zavedam", to pomeni: "Zavedam se, da mislim o tem, da se zavedam."


Center zaznavanja

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev