⁀‵⁀ Kaj je v resnici svoboda - tvoja volja ali iliuzija? ⁀‵⁀

07. avgust 2017 ob 06:21 | 53
slika 621020

Svobodo mislimo s političnimi pravicami, ki delujejo tako, da postanemo kot indiviuumi nesvobodni, da ne kratimo svobode drugim. Svoboda se preneha tam, kjer se začenjajo pravice drugih.

Svoboda je odgovornost, ki ima težo temelja hiše.

Svoboden si samo v samogovoru v molitvi. Zato ljudje že tisočletja vztrajno proseče molijo.

Običajno imenujemo človekovo delovanje svobodo. Svoboda je torej metafizično prisotna okoliščina, ki vlada celotni naravi. Svoboda je v tem, da se odločaš in odzivaš na gole reakcije in tako deluješ.

Svobodo lahko uresničiš le s sodelovanjem sveta in z odnosom z drugimi ljudmi. Volja za prostost, ti še ne jamči, da si svoboden, če nisi varen.

Svoboda ni le pojav volje, temveč je kozmološki pojav, ki te osvobodi in razreši iluzije o svobodi v svojem biološkem procesu.

Nisi svoboden, če te država privatizira in tvojo zasebnost postavlja za predmet javne skrbi.

Pravijo ti, da si svoboden potem, ko seštejejo vse svoje interese in izravnajo vse tvoje konflikte tako, da umolkneš. Zato je svoboda zgolj politični pojem in tvoja iluzija.

Država je najboljši odvetnik tvoje svobode, saj ti šele njena pravila povedo kako je s tvojo svobodo in kje so njene meje.

Iskati svobodo v brezizhodnem političnem avtomatizmu, pomeni odriniti dar svobode nazaj v pripadajoči prostor, izven človekove zemeljske stvarnosti.

Človekovo svobodo, ki ti je dana ob rojstvu, vedno vzame zunanja sila. Ta ti odvzame celo svobodo za sporočanje tvojih misli, odvzeme ti notranjo sposobnost za svobodo in ti jo uniči, te skrivenči, ne da bi se tega zavedal. Svoboden si le v notranjem pogovoru s samim seboj. Tvoja svoboda se giba vedno na relaciji zakonov vzročnosti. Neprostost te vedno udari nazaj. Ne-moči-delovati in ne-biti-svoboden je eno in isto.

Svobodo najdražje plača tisti, ki hoče vzpostaviti samosvojo osebnost ali tisti, ki ima slepo vero v kolektivno zavest.

Politiki ti vedno rišejo in obljubljajo svobodo na mavričnih obzorjih prihodnosti. Javna birokracija je pa podsistem v kraljestvu svobode, v katerem ti je upanje in hrepenenje dovoljeno.

Umetnikova svoboda? Ta ne ustvari dela, temveč dopusti, da se delo zgodi po človekovi meri.

Svobodo si lahko predstavljaš in doživiš v svoji domišljiji, da prikličeš stvari, ki bi jih tvoja notranja svoboda rada. Stvari, ki se priznavajo za neodvisne, te včasih tudi same pokličejo in ti obrazložijo njihov pomen, ti pokažejo lastno lepoto in energije in ti pomagajo, da se z njimi poistovetiš, podelijo ti tudi njihovo vsebinsko telesnost, podobnost in mnogostranost svobode, ki ne pripada vsebinskim prvinam človekove biti.

Svoboda so plavuti galeje, ki veslajo skozi življenje in sanjajo o perutih ptice.

Tvoja svoboda je razseljena na vseh koncih sveta in skrbi za tvoje razpoloženje in za asociacije, da jo občutiš, da nekje obstaja in s tem lovom za njo lažje živiš. Je odsvit tvoje želje po biti svoboden, a ti zmoreš ubogati samega sebe in to samoobvladanje te legitimira za vladanje (odtenki svobode), ki te osvobaja verig lastne nesvobode.

Resnično svobodo lahko doživiš samo v komuniciranju sam s seboj!


KAJ JE V RESNICI SVOBODA – TVOJA VOLJA ALI ILUZIJA?

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev