⁀‵⁀ Spoznati, kdo si ⁀‵⁀

16. junij 2017 ob 04:58 | 154
slika 613799


... zakaj je iskanje lastnega bistva najpomembnejše opravilo v življenju? Ker najdeš srečo in najgloblje zadovoljstvo le takrat, ko spoznaš, kdo si. A ne le to. Ko to spoznaš, ti postane razumljivo tudi, kaj je svet, ki ga opažaš in kdo je njegov Stvarnik. Dojameš tudi, zakaj je svet poln nasilja in trpljenja in odkod izvirajo strahovi, ki vse to povzročajo. Spoznaš, da nisi na milost in nemilost prepuščen neizprosnemu dogajanju v zunanjem svetu. Razumeš, da življenje ni trpljenje, temveč serija izkustev, ki te vodijo k enemu samemu cilju: spoznanju samega sebe. Le da moraš marsikaj spoznati, da bi lahko o sebi razmišljal na ustrezen način. Kajti - dokler nisi raziskal marsičesa, bi bilo nesmiselno, da bi raziskoval sebe. Jasno ti postane, da se vse, kar se dogaja, dogaja zaradi ljubezni. Le da je ta takrat, ko povzroča težave, usmerjena k samemu sebi. Spoznaš, da je poveličevanje svojega ega - zabloda. Med teboj in drugim obstaja le prividna razlika. Če škodiš drugemu, prizadeneš sebe. Ko spoznaš svojo Bit, razrešiš vse probleme.

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
borigi
borigi8 mesecev nazaj

budizem?

Lorianna
Lorianna8 mesecev nazaj

@borigi, negativen odgovor :))
Ali obstaja kaj pomembnejšega od spoznanja svoje resnične identitete, ko se speče človeško bitje prebudi in se zave... ni večje sreče od radosti bivanja v svoji resnični naravi. :))

borigi
borigi8 mesecev nazaj

ja seveda in to je tudi osnovno načelo budizma: spoznati sebe... in še veliko več tega

Lorianna
Lorianna8 mesecev nazaj

ZEN ste pozabili napisati :))... to je precej nenavadno učenje. Zgodovinarji in filozofi danes razpravljajo, ali je to religija ali filozofija, saj zen zanika vsakršnje zunanje obrede.

Če hočemo zavest bolje razumeti, se moramo najprej poučiti o konceptih, identifikacijah, popačenjih zaznave, arhetipih in še čem, s temi spoznanji se pa bomo laže lotili vprašanja "kdo sem jaz", ki nikakor ni tako zapleteno, da mu ne bi mogli do živega.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev