⁀‵⁀ Zavist, nevoščljivost ali foušija ⁀‵⁀

21. september 2017 ob 16:12 | 151
slika 628143


Najverjetneje bi bilo na svetu dolgočasno brez zavisti, nevoščljivosti ali foušije, saj iz tega občutka prihajajo vse negativne človeške lastnosti. Zavist, nevoščljivost ali “foušijo” srečujemo na vsakem
koraku, vedno je bila in vedno bo. To lahko pripisujemo tudi ljudem, ki vodijo države, saj če nebi
bilo “foušije”, tudi vojn nebi bilo.
Verjetno veste, da je zavist šesta od sedmih smrtnih grehov, kot jih klasificira krščanstvo. Pred njo
so se uvrstili napuh, pohlep, pohota, jeza, požrešnost, za zavistjo je še lenoba.
Oskar Wilde je pravil, da je vsak človek sposoben sočustvovati z bolečino prijatelja; veselja ob uspehih prijatelja pa so zmožni le resnično plemeniti ljudje.
Občudovanje talentov in sposobnosti drugih je naravni čut, ki ga zavistni človek v svoji ozkosrčnosti zaduši. Zavist pa ne miruje tudi, ko je tisti, ki manj ima, zavisten tistemu, ki ima več od njega. Nekateri zavistneži, ki vidijo v dobrinah srečo drugega, so posebno zavistni »srečnežu«, ki ga je življenje obdarilo z dobrinami, ki jih drugi nimajo.
Zavist se rodi v skrivljenem srcu. Gre preprosto za občutek izjemnega nezadovoljstva, ker ima nekdo nekaj, kar bi nekateri želeli imeti tudi sami. Sproži se ob izpolnjenih dveh pogojih. Najprej potrebuje osebo, s katero se primerja. Potem pa mora ta oseba imeti nekaj za kar su nekateri prepričani, da im bolj pripada, kot tej osebi. Epicenter zavisti je občutek manjvrednosti... zavist razjeda in uničuje zavistnega človeka. Ne dovoli mu biti srečen; ne dovoli mu, da bi užival, ker vedno misli na nekoga,
ki bolj uživa kot on. Zavistnež trpi in se duši v najbolj nesmiselni in grenki žalosti, ki jo povzroča tuja sreča.
Vsak zavistnež poskuša pomiriti svojo bolečino tako, da v svoji domišljiji zmanjšuje uspehe drugih.
Če so drugi deležni večje hvale, misli, da je zaradi njihove slave prikrajšan sam, in hoče to nadoknaditi z zaničevanjem njihovih sposobnosti in poniževanjem njihovih uspehov in dosežkov.
Zaradi zavisti misli o drugih najslabše brez zadostne osnove in nenehno kritizira pozitivne stvari drugih. Zavisten človek uspešnemu poslovnežu pravi goljuf in nesramnež; tistemu, ki z njim lepo ravna, pa koristolovec in priliznjenec.
Zavisti nikoli sline ne zmanjka. Vse kaže, da hoče s pravo slastjo del svojih bolečin prenesti na ramena drugih. Tako postane lastna bolečina znosnejša.
Da bi premagal zavist, se mora potruditi in poiskati pozitivne lastnosti tistih, ki ga obdajajo. Mora imeti resen namen obuditi sposobnost občudovanja soljudi.
Veliko je občudovanja vrednih stvari pri ljudeh, ki ga obdajajo. Nima smisla biti žalosten zaradi tega, ker so drugi boljši. Na tak način človek postane ujetnik neskončne žalosti, saj je jasno, da ne more biti najboljši v vsem.

by Lorianna


slika 628144

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev