Daily Mail: tuja finančna pomoč za Slovenijo neizogibna

31. marec 2013 ob 12:32 | 123
Po oceni časnika prihaja naslednji preizkus za državo junija, ko bo morala Slovenija prodati državne obveznice.
J. S. S., Delo.si, STA
ned, 31.03.2013, 11:06

London - Ciprska finančna kriza bi lahko vodila v bančne težave še za drugo majhno državo EU. Cena zadolževanja se je za Slovenijo namreč v zadnjem tednu zaradi skrbi finančnih trgov o prihodnosti evroobmočja podražila za trikrat, kar ogroža prihodnost slovenskih bank, ki so v državni lasti, na spletni strani piše britanski Daily Mail.

»Slovenija je sedaj na neizogibni poti, da bo morala zaprositi za tujo finančno pomoč, evrobmočje se je po krizi na Cipru ustrelilo v nogo,« je za Daily Mail povedal vodja evropskih raziskav na banki Standard Bank Tim Ash.

»Država je izgubila veliko konkurenčnosti, odkar se je leta 2007 priključila evroobmočju in to vodi v počasen gospodarski kolaps,« pa je dejal analitik danske banke Danske Bank Lars Christensen. »Banke potrebujejo dokapitalizacijo, a v teh časih je težko zbrati denar,« je dodal.

Daily Mail navaja oceno Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da so zaradi slabih kreditov slovenske banke pod velikim pritiskom. Kot dodaja, prihaja naslednji preizkus za državo junija, ko bo morala Slovenija prodati državne obveznice, saj se bo takrat ob nespremenjenem stanju znašla v minusu v višini 800 milijonov evrov. Skupaj pa bo morala Slovenija zbrati skoraj tri milijarde evrov, da bo lahko normalno poslovala.

Slovenske banke, ki so večinoma v državni lasti, se ne morejo spopasti z javnim dolgom, kar pomeni, da bo morala pomoč priti iz tujih virov. Analitiki so skeptični, da bo Slovenija zmožna zbrati denar v luči desetmilijardne pomoči Cipru, dodaja britanski časnik.

To pa je sprožilo skrbi, da bodo evropske oblasti zahtevale uvedbo davkov na bančne vloge v slovenskih bankah, tako kot pri Cipru, sklenejo pri Daily Mailu.

Vir: Delo

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev