Dokumentarni film Katastrojka !

23. december 2012 ob 01:20 | 72
Bilo je v začetku leta 1989, ko je francoski akademski Jacques Rupnik sedel za njegovo pisalno mizo, da pripravi poročilo o stanju gospodarskih reform v Sovjetski zvezi Mihaela Gorbačova. Izraz, ki ga je uporabljal pri opisovanju smrti imperija je bil »Katastrojka«.

V Jelcinovem času ko je Rusija institucionalizirala verjetno največji in najmanj uspešen privatizacijski eksperiment v zgodovini človeštva, je skupina poročevalcev Guardiana dala drugačen pomen Rupnikovi »Katastrojki«.

“Katastrojka” je postal sinonim popolnega uničenja države s tržnimi silami; odprodajo javne lastnine in drastično poslabšanje življenjskih standardov prebivalcev. Zdaj je »Katastrojka« postala merska enota za nezaposlenost, socialno siromašenje, zmanjševanje pričakovane življenjske dobe, kot tudi oblikovanje nove kaste oligarhov, ki je prevzela državne vajeti.

Nekaj let kasneje, se je podobno prizadevanje za množično privatiziranje javnega premoženja odvijalo v združeni Nemčiji (ki je predstavljen kot model za Grčijo). Milijone ljudi je postalo brezposelnih in nastalo je nekaj največjih škandalov v evropski zgodovini.

Prav ta “Katastrojka”, prihaja v Grčijo; k »Zadnji evropski Sovjetski zvezi«, kot so jo poslanci parlamenta in ministri pretekle »socialistične« vlade radi imenovali. Dokumentarni film Katastrojka je logično nadaljevanje prvega dokumentarnega filma Debtokracija. V njemu so prikazani vzroki dolžniške krize v Grčiji in v evropski periferiji kot celoti.

“Katastrojka” je nadaljevanje lanskoletnega dokumentarnega filma Debtocracy . Dva grška novinarja raziskujeta zgodovino uničujoče neoliberalistične privatizacije in njene lekcije za Grčijo.

Ko se je grška dolžniška kriza v preteklem letu poglobila, je tako imenovana Troika tujih posojilodajalcev — sestavili so jo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad – Grčiji naložila stroge pogoje kot del drugega “bailout” sporazuma, vključno z masovnimi odpuščanji delavcev, privatizacijo milijard evrov, ki so v “javnih dobrinah” (v resnici ključnih javnih storitev, vključno z železniškimi in vodovodnimi sistemi).

Katastroika, kot že ime pove, raziskuje katastrofo te privatizacije, ki se že dogaja v Grčiji.

Vir: Prevod in priredba za slovensko govorno področje z dovoljenjem avtorjev filma Arisa Chatzistefanou in Katerine Kitidi: Prisotnost šteje – 15o – OccupyLjubljana

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev