Katero elektronsko cestninjenje je najprimernejše?

05. december 2011 ob 16:06 | 85
Ravno sedaj, ko v naši preljubi deželici postaja vse bolj vroče na političnem prostoru, poteka mednarodni razpis za izbiro tehnološke rešitve za elektronsko cestninjenje. Verjetno se večina strinja, da je ta sistem potrebno uvesti za vozila nad 3,5 tone (tovornjake, avtobuse), medtem kot za osebna vozila se mnenja dosti bolj krešejo. Sam sem zagovornik naj plača vsak toliko, koliko se pač vozi. Večina se ne bi izogibala plačevanju cestnin, saj se jim ne bi splačalo. Tisti, kateri dosti potujejo jim časovno ne bi ustrezalo, za občasne uporabnike pa bi se cena znižala, kar bi, vsaj večino, pritegnilo k uporabi.
No pa poglejmo, kaj prinašata dva najbolj verjetna sistema. Eden deluje na osnovi mikrovalovnega sistema, drugi na osnovi satelitskega sistema.
Mikrovalovni sistem smo pri nas, že na nek način imeli v obliki ABC sisteme, zato me ne čudi, da so kar močni pritiski za uvedbo le tega. Za ta sistem je potrebno vzpostaviti vstopne in izstopne točke ter vmesne postaje. Hkrati pa je na teh točkah potrebno voziti z upočasnjeno hitrostjo, da naprava odčita podatke. Sistem je dokaj anonimen. Potrebni pa so obsežni posegi v infrastrukturo. Spreminjanje in prilagajanje pa je počasno in drago. Hkrati spodbuja uporabnike k izogibanju vstopno izstopnih točk.
Drugi sistem je satelitski. Meni osebno edini primeren. Zakaj? Ker omogoča vzpostavitev brez dodatnih posegov v infrastrukturo. Sistem deluje na podlagi virtualnih točk, katere so prednaložene v sistem, ko sistem zazna, da si na tej točki pošlje signal operaterju peko GSM komunikatorja. Ta sistem tudi omogoča, kot primer nam je lahko Nizozemska, prilagajanje prometa prometnim konicam. Tako lahko hitro spremeniš cestnino najbolj obremenjenih odcepov v določenih urah in s tem zmanjšaš tranzitni promet ob konicah. Hkrati tudi lahko naknadno uvedeš cestnine na regionalnih cestah, če ugotoviš, da se tranzitni promet preusmerja iz avtocest, da bi se izognil plačevanju cestnin. Dvomi tega sistema, ki so se pojavljali, da bomo odvisni od nekoga, na katerega delovanje ne bomo mogli vplivati (predvsem je tu bil mišljen obstoječi GPS sistem), počasi odpadajo, saj bo Galileo čeprav z zamudo le zaživel. Dva satelita od skupno 35 sta že v vesolju. Največji pomislek vzbuja poseg v zasebnost. Saj naprava vedno sledi poziciji vozila, vendar tudi Nemški vzgled nam kaže, da je možno doseči določeno anonimnost.
Pri obeh sistemih je seveda vprašanje, kako bodo tujci plačevali cestnine. Evropska unije je za to že sprejela standard, kateri omogoča, da z enotno napravo plačuješ cestnino po vsej Evropski uniji. Sistem je podoben mobilnim operaterjem, kjer ti domači operater na podlagi gostovanj zaračuna stroške. Nekaj težav bo samo z uporabniki izven EU-ja. Kar pa po mojem tudi ne bodo tako velik. Si bodo pač ob vstopu v EU najeli to napravo.
Po mojem mnenju je vztrajanje pri mikrovalovnem sistemu, katerega bomo po vsej verjetnosti dobili, nesprejemljiva. Saj so tehnične rešitve satelitskega sistema neprimerno boljše in bolj uporabne. Če pa vzamemo v obzir, da imajo mikrovalovni sitem domača/e podjetja/e že razvito pa mi je jasno zakaj vztrajanje na tem. Primer nam je lahko Češka, ki je uvedla mikrovalovni sistem, katerega želi zdaj nadgradit na kombiniran s satelitskim sistemom, saj obstoječi ni zadovoljivi. Ima pa pri tem ne male težave zaradi monopolnega položaja sedanjega ponudnika, saj stroški uvajanja kombiniranega sistema neprenehoma rastejo. Na podobne zgodbe pa smo v Sloveniji tako ali tako že navajeni.

avtošola

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev