Kaznovalna politika za cestne prekrške pri nas

07. december 2011 ob 13:55 | 131
Že vse od osamosvojitve lahko spremljamo prizadevanjem za zmanjšanje prometnih nesreč na naših cestah še posebej s smrtnim izidom. Za to gre vsa pohvala odgovornim. Določene pozitivne rezultate je tu zaznati, saj se število prometni nesreč vse skozi zmanjšuje, prav tako pa število ponesrečenih in umrlih v teh nesrečah. Te podatke dosegamo kljub nenehnemu povečevanju števila avtomobilov na naših cestah ter ne preveč vzpodbudnim podatkom, da se povprečna starost avtomobilov povečuje.
Sam sem mnenja, da gospodje kateri so zadolženi za analizo in predlaganje ukrepov za izboljšanje prometne varnosti, je že zdavnaj zmanjkalo idej kako in kaj naprej. Mislim, da še samo čakajo, da bodo lahko šli v pokoj. To se kaže tudi z dejstvom, da vsaki novi predlog zakona o prometnih prekrških drastično dviguje kazni. Vsako ugovarjanje temu, pa privede do predložitve podatkov, da je bilo to v preteklosti res učinkovito, saj statistika to potrjuje. Nikjer pa ni opravljena analiza ali je to samo zaradi dviga kazni ali, po mojem mnenju so odločilno na to vplivali tudi drugi dejavniki, kot so izboljšana varnost avtomobilov, več in boljše ceste (predvsem avtocest), ozaveščenost ljudi, itd.
V kolikor bi samo kazni vplivale na število prometnih prekrškov potem bi morali v Avstriji in Nemčiji imeti pravo ˝klavnico˝ na cestah, pri nas pa bi že davno morali imeti ceste z malo nesrečami in brez smrtnih žrtev. Pa žal to ne gre tako.
V teh letih pozdravljam sistem toč. Saj mislim, da je smiselni in učinkovit prav tako je možnost zaplembe vozila povratniku in pripor do streznitve pravi koraki. Močno pa nasprotujem tem drastičnim kazni, prav tako so nesmiselne kazni 100 in več Euro-v, ker si pozabil vozniško ali si jo pozabil podaljšat. Tako ali tak ima policija vse te evidence in jih ne stane toliko, da to preverijo. Kazni nad 1000 Euro-v pa so absurdne za nekoga, ki zasluži minimalno plačo. A nažalost nikjer ne zaslediš, da takšne kazni povzročajo velike socialne stiske. No tudi že manjše do višine 100€, saj nekdo, ki se komaj preživlja to zelo težko plača. Tisti, kateri ima plačo na leto več kot 50.000€ (to so naši politi in odgovorni za cestno politiko), pa si lahko privošči tudi najvišje kazni. Bodo pač en vikend ostal doma.
Jaz osebno bi še v kaznovalno politiko vključil tako imenovana javna dela, katerih v Sloveniji ni. Saj menim, da bi ljudje, ki prehitro vozijo in pretirano pijejo pred vožnjo, mogoče malo premislijo, preden bi stopili v avto, ko bi morali mesec ali več pomagat v bolnišnici ali pa čistit smeti ob cestah. Posebej bi si to zapomnili ljudje z različnimi limuzinami, katerim denar ni problem. Pa še država bi imela zastonj delavno silo. Ta način bi tudi za tiste z manjšimi prihodki bil bolj vzgojni in bi povzročal manjše socialne stiske. Zraven tega sistema pa bi bilo potrebno uvesti tudi variabilen del kazni katera bi bila odvisna od višine prihodka oziroma premoženja. Ta sistem ima Švica. Na tak način bi dosegli, da si kazni ne bi mogel nihče privoščit in bi vsi pazili na spoštovanje prometnih predpisov.
Pri tem pa ne pozabimo, da bi marsikje lahko bili bolj fleksibilni pri cestnih predpisih. Lahko bi naprimer kot Skandinavci dovolili ponoči ali ko ni gneče, da v kolikor nikogar ne oviraš in če se ustaviš pri redeči tudi nadaljevanje poti čez redečo. Kot tudi, da pešec lahko kjer koli prečka cesto, če nikogar ne ogroža.
S temi vsemi okrepi bi dosegli, da vozniki ne bi bili v neprestanem strahu na cesti ali bodo kaznovani in bi se lahko brez strahu osredotočili na cesto. Tu pa bi tudi morala policija narediti več in na nevarnih odcepih ter pred šolami biti več prisotna in ne samo prvi teden šole in po kakšni grozni nesreči.
avtošola

Komentarji 8

če želiš komentirati, se
lukamori
lukamori6 let nazaj

letanca mislim, da bi bila kazen 100€ malo prenizka za vse. Potem bi bil Švicarski model boljši glede na dohodek. Drugo pa se strinjam. Če nimaš denarja pa ti pač avto zapleni. No za tujce vsekakor. Pri nas pa bi naredil, če kazni niso poravnane ne moreš avta ponovno registrirat na tvoje ime in na ime lastnika avta.
Dule82. Tisti terminali v restavraciji so drugačni. In ne delujejo preko GSM omrežja. Ima pa policija svoje omrežje. Mogoče bi šlo preko njihovega. Če gre v Nemčiji bi pri nas tudi.

letanca
letanca6 let nazaj

Bolje ne bi mogel zajeti mojih misli in razmišljanja... moja metoda bi bila:
- najvišja kazen 100€
- najmanjša kazen 10€
- plačilo na licu mesta
- če se ne plača na licu mesta je kazen 5x večja
- kaznuje se tudi vsaka najmanjša napaka... neprižgan smerokaz, napačno parkiranje, nezaustavljanje pred prehodom za pešce, varnostni pas

Ljudje bi začeli razmišljati, da z upoštevanjem pravil olajšajo vožnjo sebi in ostalim in vse bi potekalo hitreje...
Policist v Nemčiji te lahko kaznuje za preveliko hitrost, če on oceni da je temu tako... prav gotovo pa poberejo dosti več denarja od naših.... večje plače imajo in manjše kazni... za nas nelogično... drugače bi pa še uvedel enako kot imajo na Hrvaškem omejitev, da mlad voznik ne sme voziti avtomobila močnejšega od 100KM če se ne motim.. ali še celo manj... pa bi tudi bilo manj divjakov... tudi tisti, ki bi izgubili vozniško bi bili potem mladi vozniki, pa bi si lahko tiste BMW-je, Honde, Audije in ostale divjaške avte, zataknili nekam za 3 leta

jacko
jacko6 let nazaj

kaj pa če nimaš na licu mesta denarja v žepu? imaš pa samo kartice. najbližji bankomat je pa bogu iza nogu?

letanca
letanca6 let nazaj

jacko.. ja kje pa si zadnje 3-5 let hodil?.. sigurno ne po trgovinah hehehhe... obstajajo brezžični POS terminali, ki so identični, le da se povežejo brezžično kot mobitel... kot drugo pa če nimaš niti za kafe in pir v žepu pol pa tak k***c.. kak te pol koga povabiš na drink? hehehe.. al ti vedno drugi plačajo hehehhe...

ne.. resno, tudi pri nas obstajajo takšni terminali, nemški policisti pa to že imajo dolgo v uporabi..

jacko
jacko6 let nazaj

sem delal v trgovini tako da vem da obstajajo tudi brezžični post terminali :)))
samo pri naših policajih jih še nisem videl
1x se spomnim so policaji ustavli enga italijana pa ni mel nič pri sebi pa bil poba čist vn iz sebe ker ne ve kako plačat kazen.

jacko
jacko6 let nazaj

pos terminali* :)

letanca
letanca6 let nazaj

naši policaji jih pa nimajo, ker ne smejo kasirati kazni... zato je to tak... hja, v avstriji in nemčiji policista ne zanima kako boš plačal, njemu je pomembno da pokasira, drugače pa tako dolgo stojiš... znajdi se.. preprosto

dule82
dule826 let nazaj

itak so brezžični pos terminali v restervracijah jih imajo:)

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev