Kultura vožnje v Sloveniji

13. december 2011 ob 15:05 | 102
Vsak dan, ko se vozim z avtom po Slovenskih cestah opažam, kako malo strpnosti in kulture imamo pri vožnji. Vsem se mudi in bi radi svoj izgubljen čas nadoknadili prav v avtu. Pomemben sem samo jaz za druge pa mi ni mar, je moto vse preveč voznikom. Nažalost pa se za to sploh nerabiš usest za volan. Poglejmo samo pred večina nakupovalnih središč. Tam so avti parkirani vse povsod. Vsa invalidska mesta so zasedena z avti brez invalidskega znaka. K sreči so v Ljubljani ponekod že začeli sankcionirat te voznike. Vendar to ni vse. Parkiranje je za ene “španska vas“. Pripeljejo na parkirno mesto in postavijo brez, kakšne samokritičnosti. Da bi avto malo prestavili, da bi stal med obema črtama to pa je že preveč. Tudi na prehod za pešce postavijo avto samo, da je čim bližje vhodu.
Ta nekultura se kaže tudi na cesti. Ko kdo takoj ne spelje ali pa malo počasneje vozi, že vsi trobijo in mu mahajo, kaj si misli, da tako vozi. Nihče pa ne pomisli, da je mogoče izgubljen ali pa, da ima kašen drug problem, mogoče pa samo počasneje vozi. Nekateri pač počasneje vozijo iz teh ali onih razlogov. Ni pa važno, kako kdo drugi vozi. Važno je, kako se ti obnašaš na cesti. Ponoči ni nič bolje. Dolge luči imajo vsi prižgani do zadnjega trenutka, saj ni važno, da drugemu blešči važno je, da jaz dobro vidim. Da o meglenkah, ki so vključene vedno sploh ne govorim.
Očitno je, da bi marsikateri voznik moral ponovno v avtošolo, saj ne poznajo dovolj dobro predpisov. Tisto, kar so se naučili v avtošoli so večinoma že pozabili, sprememb pa tako ali tako ne poznajo. Spoznajo jih šele takrat, ko jim policist izda plačilni nalog. Nato pa se čudijo, kako je to mogoče in kako je policist krivičen do njih, in kup enih izgovorjev.
Ustavimo se samo pred krožiščem in kaj hitro bomo ugotovili, kako malo voznikov da smerokaz ob izhodu, pa še ogromno tistih da prepozno. Tudi rdeče, kaj še le rumene nihče ne upošteva. Pred križiščem vsi pospešujejo samo, da bi še ujeli zadnji trenutek, potem pa se izgovarjajo, da se nebi uspeli varno ustaviti pred semaforjem. O prehitevanju in agresivni vožnji bi pa lahko posvetil celotno temo, za to naj bo kritik dovolj.
Kaj naredit, da se bo izboljšala kultura?
Na nekaterih področjih, kot je parkiranje bi bilo že dovolj, če bi se striktno držali že sedanjih pravil in da bi mestni redarji pa Sloveniji začeli kontrolirat parkiranje vsepovsod posebej pa še pred nakupovalnimi središči. Policija bi morala ljudem tudi pomagat in jih ne samo kaznovat, enako kod drugod po svetu. Ne bi jim padla kapa iz glave, če bi kakega izgubljenega voznika pospremil do pravega naslova. Tudi opozorila bi včasih dovolj zaleglo, predvsem pri manjših in nezavestnih prekrških.
Za tiste, ki naredijo z očitnimi prekrški, kot so vožnja v rdečo luč, agresivna vožnja in prehitevanje, napotil zraven dodatnega izobraževanja tudi na obvezna javna dela. Pri teh delih pa bi morali čistiti okolico cest ter pomagati v dobrodelnih organizacijah. Po mojem bi tak način imel večji učinek kakor visoka kazen.
Vse zgoraj pa ne bo zaleglo, če sami ne bomo začeli spoštovati teh pravil in kulture. Sami moremo postati vzgled drugim in tudi našim otrokom. Saj samo tako lahko od drugih pričakujemo, kaj podobnega.
Tudi avtošola mora učiti kulturo vožnje.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev