Možnosti ˝malega˝ človeka?

10. februar 2012 ob 16:30 | 98
Sprašujem se, kakšne možnosti ima danes navaden človek. Vsak dan nas domača in svetovna politična elita zasipava z različnimi poročili in študijami o krizi in težavah v gospodarstvu. Nič kaj drugače ni z večino ekonomistov, ki vidijo rešitev krize v zategovanju pasov in razbremenitvi gospodarstva.
Zanimivo pa je, da je še pred leti večina ekonomistov trdila, da je potrebno državni dolg v krizi povečevati, ko pa raste gospodarstvo, pa je treba ta dolg zmanjševati. Očitno se je ta teorija naenkrat spremenila.
Sam in še po mojem marsikdo ne razume, da moremo prav mi zategnit pas in da se prav na nas lomijo kopija, na drugi strani pa gledamo prav neverjetne dobičke in kopičenje bogastva. Naši politiki sicer niso zelo bogati, vsaj ne v evropskem merilu, če pa pogledamo na raven Slovenije, kjer ima večina zaposlenih minimalne plače ali pa plače malo višje od minimalne, pa so njihove plače kar šestkrat višje. Tukaj se direktorskih plač sploh ne bom dotikal. Še v tistih podjetjih, ki so na robu preživetja in večina dela v nenormalnih pogojih na minimalni plači, imajo prav direktorji vsaj deset do petnajstkrat višjo plačo od povprečne. V takšnih razmerah je res težko razumeti, da se mora odpuščat in zategovati pasove pri najšibkejših. Marsikatero delavno mesto bi bilo rešeno, če bi zmanjšali plače vodilnih delavcev in jih bolj približali plačam ostalih zaposlenih v podjetju. Korporacij, katere imajo dobičke kot marsikatera država zbere davke v parih letih ne nebom niti omenjal. Zdaj pa bi naj ravno takšnim podjetjem znižali davke. Zakaj neki? Aja zato, da bodi imeli še večje dobičke in da bomo pri najšibkejših še bolj zategnili pas.
No mogoče pa živem v iluziji in je vse kar se dogaja prav.
Eno od rešitev bi bilo moč najti v Svetem pismu. Na začetku judovske civilizacije so imeli pravilo, da se je na vsakih nekaj desetletji (mislim, da med 40 in 50 let), premoženje ponovno razdelilo na enake deleže. Tudi vsi dolgovi in terjatve so se odpisale. Na nek način si začel znova. Vso bogastvo dežele se je zbralo skupaj in se ponovno razdelilo. A ne bi bilo to lepo tudi danes. Mogoče mi tega ne bi zelo občutili, a bi milijonom tistih, ki vsak dan umirajo od lakote, spremenilo življenja. Po mojem bi to bil pravi recept. Saj bi se vsi zavedali, da ti kopičenje denarja nič ne koristi, saj ga boš tako ali tako čez nekaj desetletji izgubil.
Ja, saj vem, že spet sanjam ob pisanju. Za nas bi bilo že to dovolj, da bi bogatejši sloj obdavčili bolj in ne maj in da ne bi zmanjševali obdavčitev podjetji, no vsaj ne na dobiček.
In kaj ostane nam? Kaj narediti, da nas bodo politične elite slišale? Ne samo slišale tudi prisluhnile in da ne bo več tako velikega prepada med nami in njimi? Na žalost opažam, da imamo vedno manj možnosti in da ostaja samo še zadnja in to je glas ulice. No pa ta tudi ni tako slaba, ima tudi pozitivne strani. Srečevali se bomo znova v živo in ne samo preko računalnika in družabnih omrežji. Dihali bomo svež zrak in glede na te nizke temperature si bomo imunsko odpornost povečevali, kar bo tudi pozitivno vplivalo na zdravstveno blagajno. Dal časa bomo na ulici, bolj bomo utrjeni. Zdaj potrebujemo le še pogum za izražanje svojega mnenja in vztrajnost.

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
lukamori
lukamori6 let nazaj

Saj tudi v Ameriki ni vse tako lepo. Mali ljudje so tam še v slabšem stanju.

evastraz
evastraz6 let nazaj

dobr blog

1JUMBO
1JUMBO6 let nazaj

Moje mnenje..USA manipulira z vsemi kar leze in gre..imajo orožje,imajo hrano..pa četudi gensko,pridelujejo masovno.Rusi imajo za zdej mir,imajo nafto-plin,trgujejo z Kitajci.Hrana prileti na Madžarsko,drug dan,je na poti za SLO.Tle nardijo na TV reklamo,sveže-klano-domače.ma ne se jebat..vse skp je politika--politični lobi,da ne omenjam cerkev..zakaj imajo Somalci dol tolpe,zato kr jih je en nalašč postavu.kerga boli kurac za lačne..če bi jih nahranili,kaaaj bi lobisti delal,kje bi pitali svoje riti..komu drugemu bojo vzeli če ne nam,misliš da sebi!!!!!!Europa-beri-MERKOZY-bo blokirala Iraško nafto,zato da boš pač tankal BP ali USA ...zato boš pač plačal DUPLO..kaj je to????MANIPULACIJA...Slovenija pač ne pridela dovolj hrane za svoje državljane,ker jo ne sme..trenutno imamo samo za zajtrk in kako malico,kje je še kosilo in večerja..to je to..Lp

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev