Besede ... besede ... besede ...

03. junij 2014 ob 09:16 | 127
slika 497006


Nekoč sem na nekem drugem portalu pisala o besedah, o izrečenih besedah, o tem, kako lahko beseda ogromno in nepojmljivo veliko da, naredi, popravi, podre, dvigne, pokoplje, ubije, oživi, potolaži, uniči ves svet hkrati, naredi nepopravljivo škodo, odpre vsa vrata, na pravem mestu ob pravem času pomaga, drugače onemogoči, dotolče ..... Že kot otrok sem namreč spoznala moč besede. V tistem tihem strahu po tepežki, po tem, da bo moralo moje drobno telesce spet plačati grehe nekoga drugega, sem se zatekala na podstrešje s knjigo, se stisnila v kot in se preselila v svet besed, v popolnoma drug svet, ki je obstajal, takrat sem tako mislila, samo zame. Samo mene je ta svet reševal pred hudim strahom. V knjigi, ki sem jo tako tesno stiskala k sebi, da mi je ob njej postalo toplo, kot bi se bila stiskala k peči, so se besede oblekle v najlepša oblačila in mi začele plesati najlepši ples, mi pripovedovati najlepšo zgodbo.... Skakale so druga čez drugo, se prerivale, da bi mi čim prej in čim hitreje povedale, kar so mi imele povedati. Nekatere so bile malo jezne, druge so bile tako prijazne in tople .... te besede. Njihov ples me je pritegnil tako močno, da sem na svet okrog sebe pozabila, da sem pozabila na lasten obstoj: tudi sama sem postala beseda, ki je skakala iz lista na list in se prerivala z drugimi, rajala kakor še nikdar, stokala pod bremenom drugih, ki so navalile nanjo in se smejala, ko se je kupček podrl. Kako lep je bil svet besed, že takrat in kako lep je še vedno, tudi danes …nepopisno lep.

Mati je bila večkrat huda, klicala me je predolgo časa za njeno pojmovanje, dokler se ji nisem oglasila in ko sem vsa preplašena prišla dol po stopnicah, ko me je tako kruto vrgla iz sveta besed, da sem se komaj spet »sestavila« … in takrat so se tudi iz nje usule .... besede; a kako drugačne od tistih, od katerih me je odtrgala, kako drugače so te besede bičale po meni, kako sem se odmikala, kako mi je glava lezla na prsi, duša in uho pa je sprejemala to besedno kazen vsa v trepetu, kdaj bodo besede dobile še drugačno obliko.


Z. Modrej pravi:
"Pazljivo izrekajmo besede, kajti izrečene besede imajo posebno moč. Nekje sem prebral, da izrečene ostanejo v zraku in delujejo še takrat, ko ne veljajo več. Kolikokrat nam je žal za besedami, ki smo jih izrekli in le malokrat za tistimi, ki jih nismo."

slika 497007Kako resnična je ta njegova trditev, kako močno podlago je imela misel v mojem srečanju s preteklostjo. Še vedno pluje mimo mene v zraku kakšna beseda, ki mi je bila takrat, v sveti jezi mojih skrbnikov izrečena in je tako bolela, bolela bolj, kot je bolela kuhalnica in njen dotik. In v moji zatajevani jezi so tudi bile besede, ki bi jih jaz kot otrok rada spravila z jezika, pa ni šlo in teh se ...... res ne spominjam rada! Spominjam pa se vseh tistih, ki so bile izrečene: besede jeze, besede sreče, besede veselja, besede zadovoljstva, pa spet besede joka in žalosti, besede obupa, besede nepopisne norosti .......

Prijatelji dragi, naj nam torej besede pomagajo povedati tisto, česar se želimo spominjati in naj nas zapusti spomin ob besedah, s katerimi bi lahko žalili ali kako drugače koga prizadeli, naj nam torej ne bodo v pomoč v trenutkih, ko bi z besedo radi jezili in na jezen način dosegali to, kar je mogoče doseči tudi drugače ... z lepo besedo, s prošnjo. Spomnimo se le tistih besed, ki so odete v frfotajoča oblačila pozitivnih čustev, nekaj tudi tistih, ki so oblečene v erotična krilca in nas bodo povlekla v besedovanje o ljubezni, o erotičnosti in... ostale besede, oblečene v močno eleganco, v prefinjena oblačila a žal z dvojno pomenljivostjo, ki nas bo ošvrknila, tiste pa, če jih že moramo uporabljati, uporabimo smiselno in z neko mero prizanesljivosti, mirnosti, dostojnosti, samospoštovanja … ker jih žal, popolnoma odmisliti ni mogoče.

Če bomo potrebovali ali hoteli dati nasvet, ko bomo hoteli nekoga poslušati in nekomu s komentarji nekaj povedati, potem uporabljajmo besede, za katere vemo in smo prepričani, da bi jih tudi sami v podobni situaciji radi slišali in prebrali, tistih besed, ki nas bodo popeljale iz te otožnosti, skrbi in potrtosti, pokličimo takrat na pomoč tiste besede, ki bodo ponudile tolažbo in sočutje v stiski posameznika ...

Vidite, prijatelji, koliko pomoči imamo, če le hočemo in koliko lahko drug drugemu povemo, če se le malo potrudimo: le pravi predalček odprimo in ... naše so, z njimi lahko počnemo, kar hočemo, naše so in ko jih bomo enkrat dali drugim, bodo vrnjene, tako ali drugače ... naše so... te besede.

Lep preostanek dneva vsem! In naj bo beseda naša prijateljica, ne naš sovražnik!

Mariči - ki si spet želi časa za "ples besed"

Komentarji 17

če želiš komentirati, se
Temida1959
Temida19594 leta nazaj

Lepo si napisala:dodala bi le še misel,ki sicer ni moja - a se v celoti strinjam.
Tisti, ki posluša obrekovanja, je še bolj kriv kot tisti, ki o njih poroča. (Al-Fadi Ibn Sal)

princessss
princessss4 leta nazaj

krasen blog, besede so prevelikokrat prehitro izrečene, vrniti pa se jih ne da...

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Moč meča in peresa se ne da primerjat....meč udari enkrat...pero večkrat
En lep dan ti želim, tak s sončkom obsijan :)

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Hvala ti, Ledena, in enako seveda želim ... ☺☺☺ Dan, s soncem obsijan in pospremljen z besedami, ki pobožajo dušo ...

princessss
princessss4 leta nazaj

se podpišem ledenakraljica:))

ledenakraljica
ledenakraljica4 leta nazaj

Včasih so besede popolnoma odveč in bi z njimi samo uničili lep trenutek. Takrat je bolje molčati ;) Sama prehitro kaj bleknem, ampak vedno nosim posledice sama :D Meni je danes že pošteno vroče, pa je kar prav tako hehe :) Še malo relaksacije ob škatli, potem pa pride tisti pravi relax ob vodi, travniku, gozdu - tam besede itak niso potrebne :)

temucin
temucin4 leta nazaj

Dragi Labodek,oprost odvadil sem na bloge komentirat,ne gre mi.kot bi želel.en lep dan si naredi.Upanje umre zadnje.

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Nič se ti ne obremenjuj s tem, prijatelj moj ... gre, ko gre, prisiljevati se v nekaj nima smisla, vendar sem te razumela in hvala ti za obisk in komentarje ... drugače pa ... sva ... na vezi ... :):):)

temucin
temucin4 leta nazaj

To ni moja modros,če bi bila,pa bi že misu bila drugačna,in to zavestna in nezavedna.Tvoj blog pa ni slab,nadsprotno ,veliko pove.

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Ni pomembno, čigava je misel, avtor je napisan, pomembno se mi zdi, da se človek tem zapisanim mislim včasih posveti, da jih najde, da se ga dotaknejo. Zate vem, da se te dotaknejo mnoge stvari, no vem, domišljam si pač, vendar nekje zaslutim, da jih iščeš in da v njih najdeš to, kar se te dotakne. Tudi jaz jih iščem, tudi jaz jih najdem, prenekatera mi celo v tej bučki ostane, ker se me morda globlje dotakne. Vendar je to zapuščina tistih, ki so najbrž te zapisane reči doživeli, doživljali in bili toliko pametni, da to v pisani besedi in z nauki delijo z nami ... :) Hvala jim ...

temucin
temucin4 leta nazaj

Govor zaznamuje človeka.
Ta stavek drži v dveh pogledih.Z ene strani k človeštvu spada,da ima precizno,logično govorico,s pomočjo katere si lahko o vsem ustvarja predstave,tvori pojme.Po drugi strani pa človeka določa način govorenja.Ali je njegova govorica blaga ali ostra,njegova izbira besed previdna ali agresivna,njegovo izražanje kultivirano ali primitivno.Neguj svojo govorico.Pazi nanjo kot na nek poseben cvet,za katerega moraš skrbeti s previdnostjo in spoštovanjem.Govori tako,da bo ljubezen predstavljala vezni člen med zlogi in besedami.Vselej misli na to,da je ljubezen tisto odločojoče.Veliko bol pomembno kot vsaka logika.Kajti ljubezen vselej razume.Logika pa nasprotno lahko povezuje ,a tudi ločuje.Zato se varij zaverovanosti v svoj prav in dlakocepstva,ter se trudi,da boš svojega sogovornika razumel iz srca.Če počneš tako,bo tvoja govorica postala sama od sebe vse bolj mehka,vse bolj ljubeča,to pomeni,da izpopolnjuje ves svoj smisel in namen.
Say Baba.

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

V vsem blogu ni povedanega toliko, dragi moj prijatelj, kot v tem, kar si navedel ti. Hvala ti ! ☺☺☺♥♥♥

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Imaš pravo... ponekad nešto je vrlo teško ili kazati ili napisati ... i tada ni milijun riječi ne možo pomoči, ako ne govori čovjek iz samoga sebe, ako ne govori ono, što zaista i stvarno želi, pa bilo dobro ili manje dobro ... dok se govori iskreno, može se sve i ispraviti ... ☺☺☺ Iskrenost, poštenje ... zaštitni je znak, po kojem se može ljude obratiti i pozvati u pomoč, kad im rečenice nešto "ne valjaju" ... ?? ♥♥♥

LzuKraduMamVske
LzuKraduMamVske4 leta nazaj

Lepo skockano. Upravo tako. Ali nekad neke besede zvuče drugačije od to što je autor zamislio da kaže, pa bude svašta.

NANATEA
NANATEA4 leta nazaj

lahko je napisati oz. reči kako naj bi reagirali o določenih situacijah..
v efektu se je pa težko brzdati pa vem, da nisem edina..
sicer pa z veseljem prebiram tvoje zapise kot sama rečeš "ples besed"
ja in res zelo lepo se znaš poigravati z besedami...lp

Marici1603L
Marici1603L4 leta nazaj

Ne, nisi edina, Nanatea ... marsikdaj pade besede tako hitro, da se človek lahko le sam sebi čudi, kako je mogla izleteti brez kontrole. Pa vendar, kakor razmišljam, ljudje bi se morda kdaj morali ravnati po tem, da sogovornika kolikor toliko poznamo (ko odreagiramo v afektu mislim) in da nam o tem, kaj želi povedati, pripoveduje tudi poznavanje njegovega karakterja, značaja in da včasih trdo odvržena beseda ne pade ravno tja, kjer bi se razraščala v kaj bolj neprijetnega ... Da, samokontrola pa je tista modrost, ki jo je dejansko zelo težko dosegati ...☺☺☺ Lahko je govoriti o njej, težje se je po njej ravnati, ko se določeni situaciji znajdemo. Neznani avtor pravi: "Uspeh je, če si postal moder in dober." No, ko pride modrost, ki ne prihaja tako zlahka in tudi ne hitro, z njo prihaja zagotovo tudi kakšna druga lastnost, saj je modrost tista,ki jih vodi s seboj ! ☺☺☺ Hvala za obisk, Nanatea in ... lepo je prebirati, če je nekomu všeč, kar napišemo ...

arja
arja4 leta nazaj

*****lp.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev