Ali ste vedeli!

22. junij 2012 ob 10:38 | 157
Kolegici sem (s soglasjem) "sunil" tekst, ker se mi zdi zelo ironičen in je podoben zdravniškim nasvetom na nekaterih radijskih postajah. Upam, da se boste namuznili tudi vi!

Blogerska steklina
Steklína ali rabies je nalezljiva bolezen toplokrvnih živali, ki se po navadi konča s smrtjo. Okužene živali s slino prenašajo virus na druge živali ali na človeka. Okužba večinoma nastane zaradi ugriza okužene ali stekle živali, preko opraskanine ali zaradi kontakta sluznic (nos, oči, usta) s prenašalcem. Po okužbi virus nekaj časa miruje, nato pa potuje po perifernih živcih v možgane in prizadene osrednji živčni sistem. Pred smrtjo se virus vrne na periferijo in se spet pojavi v slini. Inkubacijska doba traja 10-60 dni (lahko tudi več let), bolezen pa 1-7 dni. /vir: Wikipedija/

Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je v zadnjem času začela na nekaterih portalih razsajati blogerska steklina. Tudi ta vrsta stekline je virusna bolezen, ki povzroči vnetje možganov in hrbtenjače (povzročitelj je Rhabdovirus). Virus se nahaja v tekstih okuženih osebkov, ki lahko bolezen prenesejo z ugrizom (psovanje, ščuvanje, blatenja) ali lizanjem (odobravanje, hvaljenje, pritrjevanje). Okuži se lahko vsak sesalec (torej tudi bloger). Najpogostejši prenašalci pa so osebki, ki se skrivajo za čudnimi imeni, ki že sami zase kažejo na bolezensko stanje. Ko virus vdre v blog, najprej potuje po živcih bralca takšnega bloga v hrbtenjačo in v možgane, kjer se razmnožuje. Nato po živcih potuje do žlez slinavk in s tem v samo slino. Prenos okužbe s krvjo je sicer možen, vendar redek. Virus se začne izločati v slini malo pred nastopom kliničnih znakov (običajno manj kot 10 dni prej).

Klinični znaki - Bolezen se pri osebkih ponavadi pojavi od 14 do 80 dni po okužbi in poteka v dveh fazah: prva je prodromalna, sledi pa ji bodisi furiozna bodisi paralitična faza. V prvi fazi se osebku spremeni obnašanje, noče pisati blogov in komentirati vsebin ter običajno išče samoto. Dogaja se tudi, da drugih blogov sploh noče brati, temveč kar mlati svoje že pripravljene komentarje in slabe ocene. V tej fazi lahko običajno zmerni blogerji postanejo živahni in obratno. Prodromalna faza ponavadi traja od 1 do 3 dni.

V primeru »furiozne« stekline postane osebek v drugi fazi zelo agresiven, napadalen in nepredvidljiv ter ne sprejema nobenih logičnih utemeljitev. Zenice so razširjene, osebek pa pogosto blodi od bloga do bloga in napada poleg blogov tudi komentarje drugih blogerjev in ostale objavljene zadeve na portalu. Ko bolezen napreduje, pride do mišične inkoordinacije in krčev, sledita hromost in blogerska smrt (pojav novega klona), ki jo povzroči progresivna paraliza.

Pri osebku, ki ima »paralitično« obliko stekline, opazimo zgodnjo paralizo prstov in žvekalnih mišic. Pojavi se obilno slinjenje, zaradi paralize pa ne more požirati. Taki osebki niso agresivni in zelo redko poskušajo ugrizniti z zaničevalnim komentarjem, temveč se zatekajo k pisanju številnih enic. Paraliza hitro napreduje na vse dele telesa, sledita blogerska koma in blogerski pogin.

Diagnoza - Klinična diagnoza je sicer možna, vendar je običajno težavna, saj lahko v prodromalni fazi steklino zamenjamo z drugimi boleznimi. Okužbo običajno dokažemo s pregledom vzorca možganskega tkiva osebka, vendar je to zaradi njegove anonimnosti zelo težko.

Zdravljenje in preventiva - Steklina pri osebkih ni ozdravljiva. Edina zaščita proti steklini je cepljenje, ki bi morala biti v Sloveniji za vse tovrstne osebke zakonsko obvezno. Cepili bi jih vsaj enkrat letno.


Naslednjič o blogerski (mišji) mrzlici!

slika 406804

Komentarji 9

če želiš komentirati, se
elizabetaprva
elizabetaprva5 let nazaj

TTudi tuki serješ klamfe. Ne morš iz svoje kože, kar je dobro. Ti in tvoje krdelo na MMC uspetebrisati vse, kar ni po vaše ali, kar ni v vašem krdelu. In to nežaljive. Koliko si ti žaljiv, pa imaš administratorja, da poskrbi in briše (tvoje žaljive komentarje), da ni potrebe brisati tebe kot uporabnika. Res si bednik.

letanca
letanca5 let nazaj

ufff.. ti pa gojiš neke zamere vidim... škoda da jih ne rešiš preko ZS

Merlo
Merlo5 let nazaj

vidiš, tam imaš težave, predvsem s sabo, in tudi tukaj. Si kar zmisliš o brisanju,če ti le ustreza. Sam pa pravim: nobenega pomnika človeške neumnosti se ne sme odstraniti, le zakaj. Še nasvet, ne beri stvari, ki jih ne razumeš ali sprejemaš.

letanca
letanca5 let nazaj

uffff......

Merlo
Merlo5 let nazaj

Nč se bat, ti si varna, ker si letanca!

nanisimi
nanisimi5 let nazaj

Varen. ;-)

Merlo
Merlo5 let nazaj

varna oseba sem mislil, hecam se!

dule82
dule825 let nazaj

sedaj vem:)

Merlo
Merlo5 let nazaj

In...?

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev