Kaj se nam dogaja, se tega sploh zavedamo?

29. junij 2012 ob 19:15 | 194
Ta teden smo slišali nekaj neverjetnih stvari, najprej je Janša dejal, da najbolj obžaluje ker je dr. Turka določil za slavnostnega govornika na proslavi ob Dnevu državnosti. Pa kdo je on, ki je prišel na oblast s pomočjo kupčkanja z Erjavčevo in Virantovo listo. Ali je on tudi ista oseba, ki nam je skupaj s svojim tajkunskim pajdašem priskrbela dolg v višini najmanj pol milijarde EUR, ki jih bomo davkoplačevalci poravnali. Nikar se ne slepimo, da ga ne bomo!

Ko smo pred skoraj dvajsetimi leti zvedeli, kaj so naredili "pametnjakoviči" smo se nekateri prijeli za glave in le dejali, to se bo slabo končalo. In se je, sicer še huje in bolj boleče, kot smo to pričakovali.

Če mi bo sedaj kdor pričel "palamuditi", da je lahko biti general po bitki, lahko le ponorim! Obstajajo članki, uvodniki, opozorila, kjer smo že pred dvema desetletjema jasno povedali eno stvar, da ne razumemo in nikoli nismo razčistili, kaj je državljanstvo in kaj nacionalnost. Ali Srb, Hrvat, Makedonec in vsi ostali, s tem ko sprejme ali si uredi slovensko državljanstvo s tem tudi postane Slovenec. Seveda ne! Vendar kar vprašajte tiste, ki predvsem delijo le cveke, blogov pa ne berejo zaradi funkcionalne nepismenosti, ali je njim to jasno. Verjemite, ni jim!

Zato vsem tem, ki tako steklo branite svojega gospodarja, ki nam vsak dan bolj in bolj poglablja jamo, v katero nas poriva, le eno. Te zgodbe o odškodninah še daleč ni konec, na vrsti bodo namreč nove. Tiste, s katerimi so bile kršene pravice delavcev, tudi v zvezi z zloglasnim zakonom o uravnoteženju javnih financ. In teh krivic je, verjemite mi, ogromno!

Ali so rešitve, seveda so, le da jih ta oblast ni sposobna zaznati, niti udejaniti. Nam, ki smo izrinjeni že dvajset let v nehvaležna polja zanikanja in omalovaževanja strokovnosti, poštenosti in pravičnosti, ostane le eno. Tudi sedaj v teh grozljivih časih, ki so pred nami je potrebno ohraniti kulturni dialog. Zato pa naj bo znak zveze, tisto, kar nas naj povezuje. Zlepa ali zgrda, drugo nam ne preostane. Naj bo obenem tudi preizkusni kamen, komu je več do države, do Slovenije in do naše sreče, kot pa do poveličevanja laži o simbolih!

Nato sem mislil v tej točki molčati, vendar ko se je oglasil danes opoldan na Valu202 pilot vojaškega helikopterja, kot eden izmed jeznih upokojencev, ki so mu odvzeli del pokojnine in dejal, da mu je žal, da ni s helikopterjem prebegnil v Avstrijo, kjer bi ga lahko »prodal« Janši, mi ni bilo vseeno. Da v trenutku nemoči človek izjavi takšno stvar, lahko ugotovimo le eno. Ti ljudje so prizadeti, vsi po vrsti. Sramota!

Drugače pa moram napisati, da mi je danes in včeraj zvonil telefon kot za stavo. Ljudje vedo, da sem delal na področju trga dela in zaposlovanja, da vem kakšne so in kakšne bi morale biti politike na tem področju in da smo zopet naredili krepak korak v smeri nepravičnosti v tej državi, če jo lahko še sploh imenujemo tako.

Vendar, gremo po vrsti. Janša je v zadnjem tednu vseskozi govoril, da država daje za pokojnine. To ni res, država ničesar ne daje, država le prerazporeja sredstva, ki jih zbere na osnovi instrumentov davčne in fiskalne politike. Naloga države je torej umno zagotavljanje dogovorjenih pravic in spoštovanje pravil, ki so bila sprejeta. Zakaj, preprosto zato, ker Janša vpeljuje logiko, da je v krizi vse, ponavljam vse dovoljeno. V končni fazi tudi ukinitev pokojnin in uvedba socialnih kuhinj na bone. Mogoče bo predvsem, kdo od mlajših zagovornikov Janše zavpil, pretiravanje. Na žalost, to ni pretiravanje, zgodovina že pozna takšne prakse in primere.

Po drugi strani nam Janša ponuja »poštenost«, da naj bodo pokojnine odvisne od vplačil. To izhodišče je na prvi pogled zelo simpatično in diši celo po pravičnosti. Je pa zgolj cenena populistična manipulacija, tipična za Janšo. S tem principom se ukinja načelo solidarnosti in socialnega povezovanja v družbi. To načelo bi bilo pošteno pri izvajanju pokojninskega sistema, če bi bile v družbi plače pošteno zastavljene. Vendar niso. In dokler golobradi ali kozjebradi mladeniči neodgovorno zahtevajo za svoje slabo delo v gospodarstvu, energetiki, bankah, državni upravi, izjemna plačila, ki presegajo najvišje zneske državnih funkcionarjev, smo legalizirali umazan sistem kraje, ki omogoča, da se za privilegirane skupine ustvarjajo nepoštene osnove za določitev višin pokojnin, ker so vezane na vplačila, beri kraje, ne pa na dejanski doprinos k nacionalni ekonomiji. Vem, da je to težko razumeti, vendar v tem je bistvo.

Dejal sem že, da so telefoni zvonili kot stekli. Vsem sem odvrnil le eno. Ta zadeva je zrela za Evropsko sodišče za človekove pravice. Večina teh ljudi mi je namreč dejala, da je že v njihovi prvi odločbi o upokojitvi napisano zagotovilo države, da prerazporeja sredstva, za solidarno kritje izplačila pokojnin. Tukaj leži osnova za dokazovanje kršitve. Vedno sem trdil, da nekdo, ki je končal vsaj prvi letnik Višje pravne šole v MB (Ustavno pravo in Uvod v pravoznanstvo), kaj šele Pravne fakultete v LJ, popolnoma razume nevzdržnost pravnih temeljev takšnih rešitev iz ZUJF. Ampak, da se razumemo, govorim o študentih pred 1990, ne teh, ki jih poučujejo "turbo speed spin" doktorji evropskih pravnih študij.

Za konec si poglejmo le še eno zadevo, neustrašne »borce« za pravice upokojencev, na čelu s Karlom pogumnim. Nič, popolnoma nič niso storili, da do sprejetja teh neumnosti ne pride. Nekoč me je nek "kulturni" klon napadel z stavkom, da naj bom kar tiho, ker sem neuspešno kandidiral na državnih volitvah. Vse je stvar pogleda, nisem bil jaz neuspešen, temveč so bili neumni tisti, ki se sedaj tolčejo po glavi. Mene niti ne pomirja to, da se bodo tolkli še bolj. Sam lahko izrečem le eno opozorilo. Ta država je preprosto sovražila ljudi, ki so bili sposobni zadeve zastaviti drugače in resnično razvijati državnost naše dežele. Mogoče bi moral za konec dodati le to, ali je že prepozno. Ne, da ne vem odgovora ta trenutek, niti ga ne iščem. Me pa zadeva bolj zanima, v smeri iskanja odgovora na pilotovo vprašanje: Kam odleteti? Ker za to še ni prepozno!

slika 408964

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
deniiis
deniiis5 let nazaj

se sploh ne čudim. Tako, kot so "prevzeli" oblast, se tudi obnašajo do ljudi.

Merlo
Merlo5 let nazaj

In kar je najbolj žalostno, to bodo resnično dolgoročne posledice!

Merlo
Merlo5 let nazaj

Pred desetimi leti smo prejeli priznanja, po dvajsetih letih zgolj ponižanje. Mogoče bomo za 30-to obletnico že pokojni, da bo mir!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev