Kako se naj Gibanje PRAVICA razume! (2)

24. oktober 2012 ob 21:37 | 99
/nadaljevanje prejšnjega bloga/
11. Za gibanje in vse sodelujoče stranke mora biti povsem jasno, da so najvišje funkcije izvršilne oblasti, torej tudi direktorji direktoratov politične in ne strokovne funkcije. Direktorji direktoratov so pomembni kreatorji politik (polisy makers) in je zato njihova strokovnost prej pogoj, kot pa kriterij imenovanja. Predvsem pa je smisel in bistvo države v zagotavljanju takšnih državnih politik (v uvodoma omenjeni točki: ekonomsko, socialno, duhovno in obrambno področje), ki osmišljujejo vlogo in položaj slovenskega naroda. To ni mišljeno kot nacionalistično ali sebično ravnanje, temveč predvsem kot izraz domoljubnosti, dvignjene na nivo nacionalne zavesti, kjer je temelj solidarnosti mišljen kot odnos med slovenskimi državljani in seveda tudi Slovenci, kot pripadniki določenega naroda.

12. Gibanje PRAVICA in ustava. Mnogo strokovnjakov uspešno zagovarja trditev, da je potrebno z ustavo kot najvišjim pravnim aktom skrbno ravnati in vse spremembe morajo biti domišljene, premišljene in narejene z najvišjim mogočim konsenzom. Vendar je dosedanji razvoj naše države pokazal, da so na tem področju potrebne nekatere spremembe in odprava napak, ki so bile v preteklosti iz takšnih ali drugačnih razlogov storjene. Potrebno je predvsem razumeti to, da je ustavna najvišji pravni izraz politične volje državljanov in ne nekaj, kar odgovarja potrebam pravnikov, da razlagajo politične dileme na način, ki ustreza strankam in ne državljanom.

13. Obenem velja poseben razmislek tudi o depolitizaciji nekaterih pristojnosti, ki so danes v domeni parlamenta kot zakonodajne veje oblasti in njihov prenos nalog na Predsednika države (primeri vezani na imenovanje nekaterih državnih organov).

14. Pomembno je tudi to, da se v gibanju vzpostavi sposobnost enakopravnega notranjega dialoga, kar predpostavlja obstoj različnih frakcij, ki pa so enotne v političnem delovanju. Problem sedanjih političnih strank je bil ravno v tem, da se je preveč gradilo na monolitnosti in brezpogojnem discipliniranju vseh drugače mislečih. Doseči moramo politično zaupanje in dogovor, kako bodo posamezne frakcije znotraj gibanja in strank prevzele odgovornost, n.pr. za področje trga dela, zelene politike, trajnostnega razvoja ipd. Kar se tiče regijske organiziranosti, položaja upokojencev, ekonomskih zadev itd., moramo močneje prihajati z našimi stališči v javnost. Ne smemo pristajati na tarnanje o medijski diskriminiranosti.

15. Kakšen je trenutni zgodovinski okvir gibanja PRAVICA? Naš pogled v preteklost mora biti izključno v funkciji tega, da se v prihodnosti podobni dogodki, kot so znani iz pretekle in polpretekle zgodovine ne bi več ponavljali: zato Gibanje za nazaj nima nobene obveze in tudi ne moralne krivde. Naša orientiranost mora biti usmerjena v prihodnost. Dilema je enostavna: več etičnosti v dejanjih in manj v besedah. Prihodnji okvir EU se kaže v povečanem vplivu nacionalnih ideologij, islama in tudi drugih religij. Zato je edina pot za politično delovanje ta, da morajo biti naši predlogi, naši politični cilji in naše delovanje, enostavno boljši. In če bodo dodatno še bolj slovenski, bodo še boljši. Smisel politične iniciative je imperativ dolgoročnega obstoja Gibanja PRAVICA.

16. Vsi sodelujoči v gibanju PRAVICA morajo nenehno opazovati potenciale v svojem okolju in v izbor vključevati kandidate, ki bodo kot politične osebnosti izžarevali visoko stopnjo čustvene inteligence. Takih ljudi je že kar nekaj v vsaki stranki, najti se jih mora še več. Predvsem pa morajo biti sposobni v svoj krog delovanja vključiti strokovnjake, ki so lahko tudi le simpatizerji Gibanja. Sistematično moramo pričeti že danes z aktivnostmi za naslednje volitve (EU 2014 in lokalne 2014) in to na izgradnji nosilcev socialnih mrež in v regionalnem in lokalnem okolju.

17. Delo Gibanja PRAVICA na kadrovskem področju. Razvijati se mora pozitiven odnos do kadrovske baze. Pri tem se moramo zavedati dejstva, da vrhunski strokovnjaki niso tudi najboljši politiki in njihovo tiščanje v prvo frontno vrsto političnega delovanja lahko gibanju bolj škodi kot koristi. Vrhunski politiki so politični mediatorji tistih strokovnih predlogov, ki so operacionalizacija programa Gibanja PRAVICA. Torej mora gibanje predvsem spodbujati, da bo vsaka politična stranka dolgoročno zastavila svojo kadrovsko politiko tako, da bo oblikovala tri temeljne skupine kadrov:
- Kandidate za – poslance (državne in regijske), župane, kot politične osebnosti
- Kandidate za - strokovne pozicije v državni upravi, kot mislece in proizvajalce (garače) za lokalni nivo, za občinske svete,
- Kandidate za promocijo imena in vsebine gibanja in strank na lokalnem nivoju.

18. Predvsem moramo z osebnim vzgledom in v neposrednem dialogu, osebnem in pisnem, krepiti spoznanje o vrednotah Gibanja PRAVICA in sodelujočih strank. S tem bomo dvignili prag zaupanja med volilno bazo. Zadnje predčasne državne volitve so pokazale da imamo za to znanje, imamo ljudi, ki so bili politično odrinjeni, ne sme pa nam manjkati odločnosti in volje. Gibanje in vse stranke mora že danes iskati ustrezne kadre, kot potencialne nosilce in udeležence skupne liste.

19. Skrb za kadre mora biti permanentna naloga slehernega izmed nas. V naši državi sta se preko vseh meja razmahnili potuhnjenost in spletkarjenje. Za takšne pojave v Gibanju PRAVICA ne sme biti prostora ali pa gibanje nima perspektive v smislu doseganja visoke stopnje družbene etičnosti. Torej mora biti skrb za osebno integriteto članov gibanja in vseh drugih državljanov in občanov, naša prioritetna naloga in trajna usmeritev. V dilemi, kaj podpreti ali zaupanje ali spoštovanje med člani gibanja, se moramo vedno odločiti za slednje. Saj prisotnost spoštovanja vključuje tudi zaupanje, obratno pa ni nujno.

20. Trenutni zgodovinski okvir pa daje Gibanju PRAVICA izjemne možnosti za lastno politično identifikacijo, saj se prerazporeja celotni politični pol v državi. To kar nekateri govorijo, da ostajajo tudi v prihodnje njihove stranke kot močne, enotne in trdne stranke, so le pobožne želje. Dokaz so stranke ki so nastale na temelju personalne in ne programske identifikacije, in so doživele t.im. »sončni efekt«. Članstvo se bo začelo ozirati za drugimi »sonci«. Naše »sonce« mora biti predvsem bolj ideja programa kot pa osebnosti v stranki. Prvi preizkus bodo že lokalne volitve 2014, čeprav ne smemo zanemariti tudi EU volitev 2014, tudi zato, da ob sleherni priliki dokazujemo doslednost naših načel in izgrajujemo profil gibanja PRAVICA.

Šele v mogočni falangi vseh zatiranih
je naša rešitev. Kajti le tisti, ki so zatirani,
lahko čutijo in ustvarijo novo pravico,
nov svet, zgrajen za človeka.

/Srečko Kosovel/


Gibanje Pravica tudi na Facebooku – v povojih zaenkrat!

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
Merlo
Merlo5 let nazaj

Gibanje PRAVICA tudi na Facebook! Pridružite se!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev