Kriza ekonomska ali družbena

18. junij 2012 ob 20:08 | 193
Nedavno sem že zapisal, kako se je spregledalo opozorilo Hegla v Filozofiji prava, ko je razpravljal, kaj je smiselno, ali lastnina ali imetje. Pri tem je opozoril, da je lastnina brezoseben odnos, ki zadovoljuje predvsem egoistični princip v posamezniku in pri katerem je pravo zgolj instrumentalizacija neenakosti. Imovina (imetje) pa izhaja iz tega, da se sebičnost preobrazi v prispevek (poslanstvo), da se dosega odgovornost za zadovoljitev potreb vseh, ne samo "lastnikov. Skratka gre za uveljavljanje socialne funkcije imetja, kot produnkcijskih sredstev, kjer se uveljavlja tudi princip solidarnosti.

Zato je naša odločitev za lastniško preobrazbo pred dobrimi dvajsetimi leti pozabila na to, da bi morali iskati pri nas lastnike, kot imetnike in ne lastnike kot pravno definirane privilegirance prisvajanja dobrin, kot posestnike.

Če bi se takrat kdor koli spomnil Hegla, bi verjetno najmanj za 10 let prepovedali prodajo lastniških certifikatov in danes ne bi imeli težav, niti s tajkuni niti z nesrečnimi politiki, katerim se niti ne sanja, kako zaustaviti ta voz nesreče.

Hegel je prav tako utemeljil, da so trije osnovni stebri skupnosti in sicer družina, civilna družba in politična država. No če bi živel danes, bi verjetno dodal še vsaj dva stebra in sicer lokalno skupnost in narod. Že če pogledamo zgolj našo ustavo pa vidimo, da imamo dva nedonošenčka. Prvi je narod, ki se ga sramujemo, saj si niti v ustavo nismo drznili zapisati, da je Slovenija država Slovencev in vseh njenih državljanov. Drugi nedonošenček je lokalna skupnost, saj smo razdrobili državo na nepregledno množico občin, kjer jih več kot polovica ne izpolnjuje temeljnih atributov lokalne skupnosti, hkrati a jih nismo bili sposobni nadgraditi v pokrajinsko organiziranost, ki je še kako pomemben vsebinski vezni člen med občino in državo.

Vendar, naša ne-moč je na žalost neizmerna in tudi na obzorju ni upanja, da bi se stvari korenito spremenile po naši lastni iniciativi in odločitvi. Na žalost se vse bolj kažejo znaki, kako politična država v Sloveniji vse bolj in bolj izgublja atribute državnosti in se bo ohranjala le v sferi izvršilne politične oblasti. Opozarjam namreč na resna razmišljanja o krepitvi EU in njenem prehodu v področje državniških funkcij. Bomo videli, kako se bo ta katastrofa stopnjevala?
slika 407645

Komentarji 8

če želiš komentirati, se
student88
student885 let nazaj

ful dobro napisano. Se strinjam in lepo vidt po dolgem cajtu, da nekdo razmišlja z lastno glavo

Merlo
Merlo5 let nazaj

Mirne duše lahko dodaš svoj komentar, bom zelo vesel. Včasih dobi človek odlično idejo že pri eni sami besedi nekoga drugega!

Merlo
Merlo5 let nazaj

Ok, verjamem!

Merlo
Merlo5 let nazaj

dule82 točno tako, lep pozdrav

zbljekow
zbljekow5 let nazaj

Šuuuuuuuusssssssssssssssss! :)

Pa še nekaj, ti cepec. Bertod ni Metod Berlec, tvoja besedna sestavljanka pa je otročja.
Lahko bi ti pokazala kdo v resnici je, a ti ne bom. Ker si me razjezil!

Pa ne pisat kaj bi Hegel rekel, če bi živel danes, saj nimaš pojma.
Lokalna skupnost in narod sta že zajeta v konceptih civilne družbe in države.

No. lepo pisari svoje umotvore, pa se čujemo kaj.
Čav čav, en poljubček za hec in en fuck you za blokado na mmc-ju
ti pošiljam Sanja a.k.a Romby

dule82
dule825 let nazaj

@zbljekow ti si upleden...

Merlo
Merlo5 let nazaj

Mislim da ti je kar Dule lepo odgovoril. Kar se cepca tiče, vsaj mali dokaz bi prav prišel. Na MMC te nisem blokiral, me pa zanima kdo je zahteval izbris mojega bloga, ker sem Admin le vprašal zakaj je zbrisan, če pa s v njem povzetki. In potem je Admin naredil, kar je pač naredil. Si pa ti vse zakuhala zato ne vali krivde drugam.

zbljekow
zbljekow5 let nazaj

Mene tisti tvoj blog sploh ni motil in tudi nisem zahtevala, da se ga izbriše.
Pravzaprav jaz z admini tam že dolgo sploh ne komuniciram, saj so večinoma pristranski ter nesposobni in sploh se ne držijo lastnih pravil.
Vem pa, da je tam nekaj hinavskih uporabnikov, ki prijavljajo blogarje. Skratka, pod nekim konkretnim blogom ne bodo nič črhnili, šli pa bodo pisat adminu kdo je koga žalil in kje. Take pa najbolj mrzim. Pa klinc jih gleda. Tale MMC imam itak v malem prstu naštudiran.

No, kot si sam rekel, zabave je konec ... zaenkrat, hihihi ;)
Čisto prav, saj si moram malo oddahniti od teh blogarskih norosti.
Drži se!

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev