O naši nenačelni načelnosti

28. junij 2012 ob 10:53 | 136
Pred 25 leti sem prvič obiskal Auschwitz. Tam sem videl velikanski zemljevid, na katerem so vrisane železniške poti, ki iz vse Evrope vodijo v koncentracijsko taborišče. Tiri se končajo v plinskih celicah. Vse tisto načrtovanje in risanje zemljevidov za prihodnost se je končalo v obupu in z milijoni mrtvih. Rabin Hugo Gryn opisuje, kako je bil vhod v Auschwitz, ko ga je obiskal, posejan z odvrženimi tefilini, judovskimi molitvenimi jermeni v škatlicah, ki vsebujejo zvitke, popisane z besedami iz Tore. Te jermene s škatlicami Judje uporabljajo pri vsakodnevni molitvi. To je bil znak, da tu v taborišču molitev ni imela več nikakršnega smisla. Auschwitz je sam postal neke vrste romarski kraj. Mladi v črnino oblečeni ljudje, v menjajočem se ritmu izgovarjajo imena vseh tistih, ki so tam umrli, kot da bi prepevali psalme. To je romanje, ki našim upom postavlja največji izziv.

Številni ljudje se bojijo, da bo »vojna proti terorizmu« postala podoben zemljevid in da bo privedla še do več nasilja. Eden izmed sodelavcev nekdanjega ameriškega predsednika Busha je demokrate obtožil, da pripadajo »družbi, ki temelji na stvarnosti«, da so tisti, ki »verjamejo, da rešitve izhajajo iz pravne obravnave vidne resničnosti«. Bushev sodelavec je vztrajal, da »svet tako več ne deluje. Smo igralci zgodovine in vi, vsi vi boste morali le proučevati tisto, kar mi dejansko počnemo«.

Katera postaja bo na zemljevidu sveta naslednja po Afganistanu in Iraku? Sirija? Severna Koreja? To ne pomeni, da moramo nedejavno obsedeti in čakati na prihodnost. Oprezni pa moramo biti do tistih, ki so si zamislili že popoln načrt in silijo vse, naj se zgledujejo po njem. In prav ta popolni načrt je največja grožnja človeštvu in človeku v njegovem iskanju svobode? Ali je sploh še kje prostor za presenečenja, za svobodo bivanja, ki odpira neskončne možnosti? Popolni načrt je uničenje človeške svobode!


*****

Nato je sledilo nadaljevanje poskusa, ki je bil posvečen temu, da bi se v blogu dokazalo, da se s kloni iz skupnega gnezda, ne da komunicirati, ne glede na to, kaj napišeš. Njim so vedno blizu le žalitve, zasmehovanje, nesprejemanje argumentov, izhajanje iz tega, da ni pomembna vsebina sporočila temveč zgolj in le avatar, se pravi, kdo je kaj napisal.

Tekst bloga s črkami v italic pisavi ni bil moj. Zato je tudi označen z drugo pisavo. To je le del teksta dr. Antona Jamnika, ljubljanskega pomožnega škofa in profesorja filozofije na teološki fakulteti. Enkraten in odličen tekst!

In kako je bil ta resnično dostojanstven in razumen tekst v času svoje objave na blogu, to je le štirih ur, ocenjen? Več kot polovica ocen je bila cvekov, s polno žalitvami, na račun »komunajzarske« vsebine. Komentar je odveč! Dokaz o zabitosti klonov g. Majerja pa neizpodbiten. To je vse!

slika 406812

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
Merlo
Merlo5 let nazaj

Ravno danes sem prebral, da je izšla knjiga dr. Jamnika na skoraj 500 straneh z etičnimi eseji, članki in intervjuji.

1JUMBO
1JUMBO5 let nazaj

ja,in to je to...o takih podobnih stvareh sem že pisal,da "politika-lobij-mafija-cerkev" odloča pa kakšni ceni bomo jedli hruške navadni smrtniki,ne glede na žrtve...Lp ))

Merlo
Merlo5 let nazaj

tebi tudi LP

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev