OD METE VRHUNC - GSO -pošiljanje mejlov ni bilo zastonj!!!

11. december 2008 ob 10:13 | 575
Pozdravljeni!

V prejšnjih e-novicah smo vas pozivali k aktivnemu izražanju nasprotovanja GSO, kar je bilo povezano s srečanjem okoljskih ministrov EU v Bruslju 4. decembra. Organizacija Greenpeace z navdušenjem ugotavlja, da je bila akcija pisanja politikom zelo uspešna, saj je bilo poslanih preko 70.000 sporočil, ministri pa so se na srečanju sporazumeli o naslednjem:
- Dolgoročni učinki GSO na okolje, žive organizme in zdravje morajo biti ponovno ocenjeni.
- Izvesti se mora neodvisna znanstvena raziskava o GSO, omogočen pa mora biti tudi dostop do vseh informacij, ki jih imajo agro-biotehnična podjetja in so trenutno javnosti nedostopne.
- EFSA (European Food Safety Authority) mora ponovno razmisliti o vplivu herbicidov, ki se jih škropi po GSO. Poleg tega bi morali vse gensko spremenjene rastline, ki same proizvajajo pesticide, obravnavati enako kot kemične pesticide.
- Regije in lokalne skupnosti imajo pravico, da oblikujejo področja brez GSO.
Za začetek je to spodbudna vest, a spanje na lovorikah se ni še nikoli obneslo, zato naj bo delovanje naših politikov v tej smeri še naprej pod našim skupnim budnim očesom.

Danes, 10. 12., je svetovni dan človekovih pravic. Glede na množico najrazličnejših oblik kratenja osnovnih pravic ljudem po svetu, je to vsekakor pomemben dan in na to temo lahko preberete, poslušate ali si ogledate veliko prispevkov. Pa ste ob tem kdaj pomislili na besedo, ki jo tako radi pozabljamo omeniti, čeprav je zvesta spremljevalka »pravice«? Dolžnosti, namreč. Seveda, ljudje imamo svoje pravice, a imamo tudi dolžnosti, ki se jih vse premalo zavedamo. Na eno takšnih so se spomnili pri tedniku 7 dni in mi jo z vsem srcem pozdravljamo: http://www.zazdravje.net/aktualno.asp?novica=335.

Pravico imamo, da živimo v čisti in zdravi naravi, in naša dolžnost je, da pomagamo takšno tudi ohranjati. Zahvaljujemo se vsem tistim, ki ste prispevali kritični masi zavesti, ki je očitno vplivala tudi na politike. Kaj bi šele bilo, če bi takšnih bilo več. Če ste to priložnost zamudili, se aktivno udeležite naslednje.
Uredništvo

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
crtomir8
crtomir89 let nazaj

...zelo lepo napisano...res je:svoje pravice vedno dobro poznamo...pa dolžnosti...se jih zavedamo???...se zavedamo,kakšno moramo pustiti okolje, naravo zanamcem??...vrejetno premalo...ali pa sploh ne!!!
...tudi to je tema za veseli december...kajti za decembrom sledi januar...pa februar...pa marec...pa 2010...2011!!!

metodi
metodi9 let nazaj

True, true...

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev