Dizajn spletnih strani

16. januar 2012 ob 10:35 | 72
Pri izdelavi spletnih strani je potrebno misliti predvsem na vsebino, strukturo, ter tudi na dizajn strani. Slednji je lahko bolj ali manj pomemben - odvisen je predvsem od tega, kakšen je cilj spletne strani, ki jo želimo izdelati. V kolikor ima podjetje oz. organizacija že izdelano celostno grafično podobo, je pogosto tudi izdelava strani na tej osnovi, enostavnejša, še posebej, če je oblikovalec pripravil tudi verzijo dizajna spletne strani.

V kolikor pa dizajn strani ni vnaprej znan, pa je slednjega potrebno še pripraviti. Če je namen le enostavna spletna predstavitev, težav niti ni veliko, saj obstaja kar nekaj generičnih dizajnov, ki se zlahka prilagodijo marsikateremu področju in dejavnosti. V kolikor je namen pa vendarle postaviti stran, ki bo hkrati orala ledino glede izgleda tudi celostne grafične podobe, pa sta izbiri dve. Dizajn lahko prepustimo v oblikovanje profesionalnemu spletnemu oblikovalcu, druga možnost pa je kombiniranje že izdelane predloge dizajna s preoblikovanjem le-te. Slednja možnost je optimalna za veliko podjetij, saj jim omogoča priti do dizajna, ki je sicer prilagojen njim, hkrati pa ni bilo potrebno oblikovati strani povsem od začetka, zaradi česar je takšna stran lahko izdelana hitreje in ceneje. Edina pomanjkljivost glede te opcije je ta, da si naročnik spletne strani pogosto težko predstavlja, kako bo izgledal določen dizajn, ko bo ustrezno preoblikovan. Nemalokrat se tudi zgodi, da ljudje ob pregledu osnutkov dizajnov vidijo predvsem tiste vsebinske stvari, ki naj bi manjkale, čeprav gre šele za osnutek dizajna, in torej vsebina še niti ni bila vključena vanj.

Ravno v izogib tovrstnim nesporazumom je dobro vedeti vnaprej, da sam dizajn hkrati še nima nujno vsebin in jih zato tam tudi ne gre iskati v zgodnjih fazah oblikovanja. Po drugi strani pa drži, da mnogi sodobni dizajni izpostavljajo ravno vsebine - z objavo večjih slik, besedila, ipd. - ter z umikom raznih balastnih grafičnih elementov, ki ne prispevajo bistveno k informaciji, ki jo stran želi sporočati. V tem primeru si je sicer tudi težje predstavljati, kako bo izgledala končna stran, in ceniti drobne detajle, ki strani res dajo pravo obliko.

Na koncu je potrebno izpostaviti še, da je cilj dizajna podpreti prizadevanja naročnika k cilju, ki ga želi doseči s spletno stranjo. Zato je potrebno upoštevati temeljna načela dizajna, ki so, da je intuitiven, funkcionalen in impliciten. Uporabniku mora olajšati brskanje po spletni strani, ter mu to izkušnjo narediti estetsko prijetno. Nenazadnje pa je naloga dizajna lahko tudi pritegniti in prepričati kupce, naročnike, obiskovalce in druge mimoidoče po spletnih poteh.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev