Splet prevzema splet

03. januar 2013 ob 09:52 | 157
Ko se je že zdelo, da je svet dodobra prepreden s spletom in da se bo rast in uporaba slednjega prej ali slej umirila ter se prelevila v še eno izmed mnogih dejavnosti, s katerimi se pač ukvarja en del podjetij, drugi pa so predvsem njeni uporabniki - se to še vedno ne izkazuje za resnico.

Pravzaprav je tisti milni mehurček, t.i. “dot-com-boom” predstavljal lažni preplah. Kako možno so vpili tedaj mnogi mediji, da je splet končno postal to, kar naj bi vedno bil: le ena izmed tehnologij, ki je vsekakor revolucionarna, vendar le ena izmed obstoječih. Kako so se motili. Pomislimo. Tedaj sploh še ni obstajal Facebook, niti Youtube, Google pa je bil šele druga izbira, takoj za Yahoojem... še pomnite? In tedaj je mnogo ljudi šele pričelo naročati ADSL, če ti ga je Telekom seveda lahko oz. hotel napeljati. In že tedaj smo menili, da smo videli vse in da nas nič ne more presenetiti.

A zgodba se je nadaljevala. Splet je napredoval. Morda ne več tako bombastično in populistično. Pričakovanja do njega pa so se na nek način morda res celo še zmanjšala, in zato je postal manj opažen, a nič manj disruptiven. Vsak mesec so nastajale nove spletne storitve in rešitve, ki so postopoma prevzemale primat starejšim rešitvam in programom, vse večkrat pa so informatizirale celo področja, ki so bila prej iz tega vidika še nedotaknjena.

K temu je po drugi strani pripomogel tudi nagel razvoj pametnih telefonov, vse tanjših in lažjih ter cenejši prenosnikov, kakor tudi v zadnjem času pohod tabličnih računalnikov in še pred njimi morda netbookov. Tehnologija je postala vseprisotna, poceni, dostopna, vse hitrejša in je tako prišla prav tudi v takih primerih, ko prej ne bi bilo smiselno prižigati računalnika 3 minute, zato da bi na njem samo nekaj malega pogledal, kar bi ti morda vzelo 5 sekund. Dandanes je to povsem drugače. Mobilni telefoni in tablice so online ves čas - vedno pri roki in tudi vedno v pripravljenosti. Prižgejo se takoj - to ni več vprašanje in tudi spletne strani prikazujejo dobro.

A ta trend se še nadaljuje, zato je za pričakovati, da bo spletna pokrajina v nadaljnih letih doživljala še naprej tako krepak razvoj, ki nam bo prinesel še nove spletne strani in podjetja, ki jih sedaj še ne poznamo in za katera še ne vemo, da nam bodo postala v kratkem nepogrešljiva.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev