Toplotna izolacija za energetsko varčne hiše

15. maj 2012 ob 13:23 | 119
Izolativnost zunanjih sten je pogojena predvsem s fasado in iz kakšnih snovi je ta izdelana. V trgovinah in pri zastopnikih se da dobiti marsikaj, ampak brez nasveta strokovnjakov je težko povedati ali bo to, kar ponujajo potem res zdržalo leta in leta, ali pa se bo že takoj po poteku garancije pričelo zatikati.

Nekateri zagovarjajo tudi varianto, da nima smisla zapravljati denarja za fasado in streho, ker to zahteva tolikšna sredstva, da razlika v prihranku ne odtehta. Mogoče to drži, če v objektu ne nameravate biti na dolgi rok in mislite hišo kmalu prodati. Če pa je namen dolgoročen, potem pa se računica hitro zamenja. Saj bi tudi človek lahko rekel, da bo malo več pojedel in se malo manj oblekel, pa ga ravno tako ne bo zeblo. Ampak ok, to je možno samo malo časa. Prava rešitev pa to ni. Hiša služi svoji funkciji samo, če je tudi toplotno izolirana. Izolacija pa je odvisna od materiala. Ta mora biti po eni strani tak, da ima majhno toplotno prevodnost, hkrati pa mora imeti še en kup drugih lastnosti. Mora namreč omogočati velik toplotni razpon (samo spomnite se poletne vročine in pa sibirske zime), zadostno trdnost, da se že takoj ne razbije, ter take materiale, ki so iz narave in ne iz stiroporja. Razlika sprva ni ravno vidna, sčasoma pa se pozna na prijetnosti in udobnosti bivanja.

Četudi je izolacija ključna, je treba paziti še na druge tehnične specifikacije. Zanemariti ne gre tudi ne izvajalca, ki bo izvedel prenovo. Dobro je, če je že delal s to izolacijo. Vprašajte kakšno njegovo stranko, kako je potekala izvedba in če je zdaj še vedno vse v redu s streho ali pa fasado. Vprašajte tudi, če je toplotna izolacija prispevala k zmanjšanju proračuna za ogrevanje.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev