Toplotna izolacija – za poleti in pozimi

13. junij 2012 ob 19:10 | 155
Marsikdo zmotno misli, da je izolacija pomembna samo za zimske čase nizkih temperatur, in zato, da ne porabimo preveč kurjave. Res je, da to veliko pomeni – in še posebej se pozna, če na izolacijo gledamo kot na investicijo. Saj ima ogrevanje dve plati medalje – po eni strani porabljamo kurilno olje, plin ali drva zato, da segrejemo prostor, po drugi strani pa je potem potrebno paziti še to, da se nam ta toplota ne izgubi v okolje. Nekako jo moramo zadržati in poskrbeti, da nam bo zato potrebno porabiti manj goriva.

In če je večinoma logično, da kurilno olje plačujemo glede na to, koliko ga porabimo – in je torej več kurilnega olja tudi stroškovno večji znesek, je po drugi strani marsikomu nepotreben strošek to, da bi plačeval za boljšo toplotno izolacijo. Le zakaj, pravijo, saj je da prihraniti samo pri kurjavi. Vendar to ni res.

Najbolj direktno pa občutimo, ko vidimo ali smo porabili več ali manj kurjave. Medtem, ko so učinki dobre izolacije nevidni. Dobra izolacija tako – ne da bi na to na kakršenkoli način pokazala uspe zadržati več toplote, slaba pa je mnogo bolj “propustna” in čeprav zid ali streha, ki sta manj izolirana na videz izgledata enako, sta po svoji vsebini bistveno drugačna.

V zadnjem času pa obstajajo podjetja ali posamezniki, ki vam s pomočjo posebne opreme uspejo narediti tudi izolacijo še kako vidno. S toplotnimi kamerami se namreč zelo dobro in nazorno vidi, kje vam uhaja toplota. In mnogokrat je to na povsem nepričakovanih mestih. Za okna že tako ali tako vsi vemo, da niso preveč toplotno izolirana, in so zato obarvana rdeče. Malo manj pa se pogosto zavedamo, da so tudi neizolirana podstrešja pogosto velik izgubar energije. Stropovi predstavljajo v hišah ogromno površine – in če niso še iz zgornje strani zaščitena, se skoznje pretoči veliko energije v prazno. Še posebej pozoren je potrebno biti tudi pri zidovih, ki se stikajo potem strehe. Tudi ti bi morali biti vsaj pol ali še bolje en meter izolirani, četudi podstrešja ne uporabljamo.

Da bi torej toplotna izolacija resnično pomagala prihraniti in ne bi bila le navidezna, se je dobro odločiti za res kakovostno izolacijo. Podobno kot ne izbiramo, če bomo kupili kurilno olje ali kak drug vir ogrevanja, bi tudi pri toplotni izolaciji zidov ali strehe morali razmišljati tako.

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev