Beli sladkor ali bela smrt

14. december 2012 ob 12:37 | 350
Poudariti moramo, da je za mnoge sodobne bolezni kriv beli sladkor in to tudi zdravniki počasi spoznavajo, zdravilci pa to trdijo že ves čas. Med ljudmi je vedno več debelih in predebelih, diabetik pa je med starejšimi že vsak drugi. Tudi med mladimi narašča število teh bolnikov.
Trebušna slinavka ni danes nič drugačna, kakor je bila pri ljudeh v kameni dobi, ali pa pred sto leti, ko je bil beli sladkor še velika redkost.
Še pred drugo svetovno vojno je bila poraba sladkorja zelo majhna. K temu je prispevala tudi takratna država, ki je sladkor bolj obdavčila kakor žgane pijače. Stroški za pridobitev enega kg sladkorja so znašali samo 2 dinarja, maloprodajna cena pa je bila 16 dinarjev, štruca kruha pa je stala tudi samo 2 dinarja. Takratna poraba sladkorja je bila manj kakor 1 kg letno na prebivalca, danes pa je petdesetkrat večja. Sorazmerno z rastjo porabe sladkorja rastejo trebuhi, število sladkornih bolnikov, previsok krvni tlak, preveč holesterola, srčno-žilne bolezni in omagujejo sklepi, ki vedno težje nosijo ta bremena.

slika 444120


Včasih si sladkorja niso mogli privoščiti, pa so se kljub temu znali posladkati. Skoraj pri vsaki hiši so imeli panj ali dva čebel. Tudi suhega sadja ni manjkalo in ne sladkih sokov. Dovolj je bilo, da so si otroci potešili željo po sladkem. Odrasli pa so potrebno energijo za delo dobili iz žitaric. Trebušna slinavka je bila enakomerno obremenjena z izločanjem insulina, ki je nujno potreben, da nastane krvni sladkor. Danes pa zaužijemo nekajkrat več sladkorja kakor škroba in človekov pankreas je v nenehnem stresu. Prav nič ni čudno, da omaguje že pri mladih.

slika 444121


Včasih so znale naše babice pripraviti slivovo marmelado brez sladkorja. Učitelji se pritožujejo, da se veča število nemirnih in pretirano živahnih(hiperaktivnih) otrok in od tu do napadalnosti ter nezmožnosti, da se zberejo za učenje, je le še pol koraka. Za malico jim strežejo sladek kakav, jogurt s sladkorjem in posladkano štručko iz bele moke. In tu pridemo do glavne težave. Otroci so že od malega zasvojeni s slaščicami in sladkimi jedmi, marsikje tudi mleko sladkajo. Če jed ni sladka, je ne jedo. Kaj je to drugega kakor zasvojenost s sladkorjem? Narava nam je dala okuševalne brbončice, ki jih imamo na robu jezika, da ne bi zaužili tistega, kar je neužitno ali celo strupeno. Sedanji način prehranjevanja v razvitih delih sveta pa jih je spridil do te mere, da je človek postal odvisen od sladkorja.

Kako se odvaditi od škodljive sladkosnednosti je dober nasvet angleškega strokovnjaka za zdravo prehrano, ki je zapisal: Sestavimo jedilnik za štirinajst dni, ki ne bo vseboval sladkorja. Odpovejmo se tudi čokoladi, sladicam in kokakoli. Ko mineta dva tedna, zaužijmo žličko belega sladkorja in spoznali bomo, da je njegov okus premočan in tako neprijeten, da nas bo odvrnil od hrane, v kateri je sladkor.

Sladkor zelo hitro preide v kri, njegova vsebnost v krvi naglo narase, kar ustvari občutek napolnjenosti z energijo. Zelo hitro pa sledi preobrat. Šok prizadane predvsem trebušno slinavko, ki odda preveč inzulina in zaradi tega pride do občutka utrujenosti, celo vrtoglavice.

Ker beli rafinirani sladkor ob sebi nima vlaknin in ostalih pomočnikov pri prebavi (to ga razlikuje od sladkorja prisotnega v sadju), vse potrebno jemlje našemu organizmu (popolnoma poruši ravnovesje mineralov v telesu, povzroča pomankanje kalcija). Jemlje predvsem snovi, ki jih telo potrebuje za hrano živcev in žlez. Posledice se lahko kažejo v boleznih živcev, tudi v živčnem zlomu, nespečnosti, obolelosti žlez itd. Govori se, da bi beli rafinirani sladkor zaradi njegovih učinkov in posledic morali uvrstiti med droge.

Komentarji 8

če želiš komentirati, se
gokel
gokel5 let nazaj

Ce pogledas naso hrano ki jo kupimo povsod je sladkor.Grenke kave pa nebom pil....:-)

lunamesec
lunamesec5 let nazaj

ga skoraj ne uporabljam, pa marsikomu to ne pomaga kaj dosti, sladkor je prisoten v veliko živilih, pa se ljudje tega ne zavedajo

deniiis
deniiis5 let nazaj

beli sladkor....ne vem, kdaj sem ga nazadnje zaužil. Kavo pijem ali nesladkano ali pa dodam rjavi sladkor, čaj si pa že od nekdaj sladkam z medom.

whisky
whisky5 let nazaj

Zdej sm se pa zasikirau...........................................ne bom več bral :)))))))))))

MojsterB
MojsterB5 let nazaj

mam abčutek, da si sam slike gledal... pa nč prebral :)))

whisky
whisky5 let nazaj

a jst..................ma kje pa................sam res mal preveč piše :))))

zdenka59
zdenka595 let nazaj

Največji problem je pa v tem da se vse kar se zaužije danes ne "pokuri"!!!Pravijo da v dobri peči vse zgori in vse kar je v mejah normale ni škodljivo.Mislim pa da bodo prišli časi ko bomo pogrešali modrosti naših prednikov a se bojim da se jih bo bolj malo ohranilo.

arja
arja5 let nazaj

ga uporabljam v majhnih količinah

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev