Kasaška tekma....velika želja se je izpolnila...

04. december 2015 ob 10:47 | 269
Kot sem obljubila, nisem pozabila, da vas odpeljem tudi na kasaške dirke. Tistega dne v oktobru, ko sem živela na Švedskem, je bilo ravno tako megleno jutro.Tako je spomin, še toliko bolj živ.

Odločitev je padla, da se odpravim svojim sanjam naproti in si kot dolgoletno željo, ogledam eno izmed kasaških dirk. Moj triletni sin, je bil takoj za stvar. Vam na koncu bloga zaupam, kakšne otroške želje so zrasle v njem, ob koncu tega dne:))

In, ker je Švedska ena vodilnih držav v tem športu. Je bil idealen trenutek mojega žvljenja, da se to resnično zgodi. Usedli smo se, v naš Jeep. No, vsaj Jeep smo imeli, če že prikolice s konjem ne zadaj:))

A to so velike želje, za velike denarnice in za popolnoma drugačen način življenja. Pa še verjetno bi morali živeti, kar tukaj na severu, kjer so za tak šport sploh idealni pogoji. Ja, vse to je kasaštvo.

Pot je bila dolga, a želja še daljša in večja. Najprej nas je pot vodila v trening center Sundsholm, ki nudi odlične pogoje za treninge, kot tudi za rekreacijo konj.

Celotno posestvo obsega 700 hektarov pašnikov, travnikov, gozdov in jezer. In kar 1600 metrsko krožno stezo, 600 metrsko ravno stezo za intervalni trening, 400 metrsko globoko nasuto stezo, 600 metrsko stezo s strmim naklonom in več kot 5000 metrov nasute jogging steze v gozdu. Sprehajalnik za konje, ogromne površine zagrajene z izpusti. V poletnem času pa je možno, kot dopolnilo treningu, izvajati plavanje v jezeru.

V bližini se nahajajo hipodromi Kalmar, Mantorp, Vaggeryd, Tingsryd (1600 metrska steza), do Solvalle pa nas je ločilo približno 250 km.

Več kot 90% dirk na Švedskem, je odprtih za kasače iz držav članic UET.
slika 536635

Kasaštvo je na Švedskem izjemno popularno. Dirke se tečejo vsak dan, na vsaj treh do štirih hipodromih. Cela Švedska jih premore skupno 33.

Letno izvedejo nekaj več kot 8.000 dirk za toplokrvne kasače, poleg tega pa še 1.000 za hladnokrvne. Povprečni nagradni sklad posamezne dirke je v letu 2011 znašal 9.640 EUR, kar postavlja Švedsko na drugo mesto v Evropi, "bogatejša" je le Francija. Nagradni skladi so se v zadnjih petih letih povišali za 16%, po napovedih pa se bodo v letošnjem letu še za nadaljnih 5%. V dirkah je običajno nagrajenih prvih šest do osem konj, odvisno od razpisa in števila sodelujočih. Nagrade se izplačujejo redno in sicer vsakega 15. dne v mesecu, za pretekli mesec.

Vse to seveda ne bi bilo možno brez stav. Tako je bilo lani na Švedskem, na stavnicah vplačanih preko 1.400.000.000 EUR.
Največje dirke so prenašane na nacionalni televiziji. Vsak dan je na sporedu, direktni prenos opoldanskih dirk.
Vsako sredo in soboto pa prav tako, neposredna prenosa dirk V86 in V75.
Poleg tega je vsak večer, predvajana reportaža z dirk V65. Vse dirke pa je seveda, moč spremljati v živo preko interneta.

slika 536636


Tako Vam v primeru, da bi želeli poizkusiti in preizkusiti svoje konje na Švedskem, nudijo tudi njihove usluge.Zgolj informativno.
Cena penziona znaša za slovenske lastnike 250 SEK/dan (+25% DDV), običajne cene se sicer sučejo okrog 300 SEK/dan in navzgor.
V ceno so všteti trening, prehrana, boks, nastilj, oskrba in kovanje. Dodatno se zaračunava stroške veterinarja in prevoza na dirke.

Iz te statistike ste razbrali, da sem padla v luknjo, zanimanja za ta šport. A ne zgolj za šport. Prej za vse ostalo, kar spada poleg.

Kasaštvo je v Skandinaviji res način življenja. Biti del tega športa ni lahko. Za sabo potegne veliko finančno inekcijo. In predvsem velika odgovornost, ker se tekmuje z živaljo, ki je ena največjih vrednosti. V tem športu so konji še posebej zaščiteni in varovani. Težko, a z malo iznajdljivosti mi je uspelo slikati, tega championa v samem kotičku narave in miru. Zelo so varovani, kajti vsak uspešen konj ima neprecenjljivo vrednost, ki se iz tekme v tekmo še zvišuje.

slika 536639


Hrana za te konje je posebej odmerjena, skrbno varovana, skratka najboljša. Konji so na dnevnih masažah in čistoči na vrhuncu. Ravno v tem trening centru v Sundsholm, uri in neguje konje eden naših Slovencev. Bilo je naključje, da smo ga imeli priložnost spoznati. Namreč sprehajali smo se okoli posestva in seveda z navdušenjem opazovali vse okoli sebe. Pogovor je tekel v slovenskem jeziku in ker je bil zraven moj otrok, je bilo na momente navdušenje in govorjenje precej glasno. Ravno je šel mimo in nas ogovoril v slovenskem jeziku. To je bilo veselje. Sekira v med, da smo lahko iz prve roke, izvedeli vse o kasaštvu na Švedskem. Hvala še enkrat g. Alešu, da nam je imel čas pokazati celotno posestvo in nas na skrivaj spustiti tudi tja, kamor vsak ne sme:)) Otroške oči dosežejo več:)) Hvala tudi tebi, sin moj.... Tvoje želje, so tudi mamine. Pa čerpav včasih možne, le v srcu.


Tudi ta fotografija tega temnega lepotca je nastala s pomočjo g. Aleša, ki nas je za nekaj trenutkov uspel popeljati na skrivaj do njega. Prav tako o vrednosti tega konja ne bom, še sedaj mi zastaja dih, ko sem jo izvedela. Samo toliko, da bi ga jaz sprehajala samo še po žametu::)) V kopitu ima gravirano pravo zlato.

slika 536637


Moramo vedeti, da je Švedska le kraljevina in da skrb, ljubezen in življenje s konji sega že v dolgo zgodovino. Konj je tukaj še vedno kraljeva žival. Švedska ima veliko konjev. Še vedno jih uporabljajo tudi za delo v gozdu, saj je kar 60% porasla z gozdom in so predeli za delo v njem dosti bolj dostopni še vedno samo s konji. Tudi iz tega vidika, so zelo spoštovani in za vsakega lastnika neprecenljiva vrednost in skrb.

slika 536641


Po ogledu posestva, nas je pot vodila naprej na tekmo. Ura je bila poldne, ko so že začele padati prve stavnice. To je šport kasačev na eni strani in šport navijačev na stavnicah, na drugi strani. Je res način življenja vseh.

A neverjeten je občutek, ko se konj spusti na stezo. Neverjetna moč, ki jo podoživiš res v živo. S kopiti trga progo, prah leti v oči in lase. Neverjetno, kaj zmore ta plemenita žival.
Tisti trenutek sem živela svoje sanje, občutki neverjetni, da si lahko vsaj za trenutek, del tega športa. Te celotne atmosfere. Stavila nisem! Bi morala več vedeti o samih tekmovalcih in njihovih konjih, preučiti njihovo moč in vzdržljivost. Švedov pa tudi nisem spraševala. Jih nisem razumela, torej bi mi svetovali morda napačno stavo:))


Tako je minil dan, ko sem izživela svoje želje. Eden lepših dni na Švedskem, če ne kar najlepši zame.

Če so na eni strani konji zelo precenjljiva vrednost in da so konjski športi tukaj res popularni, pa so na drugi strani tudi pasji športi. Švedska ima tudi močno razvito kinologijo. Ravno zaradi tega, ker je veliko gozdov in jezer na Švedskem, imajo ogromno lovski pasem, ki pa še vedno z njimi veliko lovijo.

Švedi imajo zato, kar pet avtohtonih lovskih pasem za lov na različno divjad (Smaland stovare, Gotland stovare, Shiller stovare, vasterbotten spitz, vedski elkhund) in dve ovčarski pasmi (švedski vallhund, Lappish vallhund), ki pa so zunaj švedskih meja povsem neznane. Sicer pa so najpogostejše pasme na Švedskem nemški ovčar, zlati prinašalec, labradorec in jazbečar, celo za družinske pse imajo torej večinoma lovske pasme.

Vseeno pa sem slišala tudi nekaj žalostnih zgodb, pasjih bojev jim na primer še ni uspelo povsem izkoreniniti in večina Švedov si svojega psa ne upa pustiti pred trgovino, saj obstaja nevarnost, da ga bo kdo ukradel za potrebe šolanja bojnih psov. Od časa do časa lahko v njihovih časopisih preberete tudi žalostno zgodbo, o mačkah z zleplejnimi kremplji, ki visijo z dreves, kot plen za bojne pse itd. Življenje na Švedskem, je kdaj pa kdaj pač kruto in včasih so zato taki tudi ljudje, kar pa seveda ni nobeno opravičilo!

Še nekaj napotkov za vse, ki bi si želeli na Švedsko potovati s svojim psom. Švedska nima stekline in zaradi števila divjadi, ki jo ima, je seveda zelo pomembno, da tako tudi ostane. Zato na Švedsko brez karantene pustijo zgolj pse iz EU držav z opravljenim testom protiteles v krvi. Do 3. julija je bilo potrebno vložiti tudi prošnjo na švedsko kmetijsko ministrstvo, ki pa je bila vedno odobrena, njena edina vloga je bila, da ste morali zanjo plačati 35 eurov, vaš veterinar pa se je moral ubadati z izpolnjevanjem svežnja obrazcev. To zdaj ne bo več potrebno, še vedno pa velja, da mora biti pes cepljen proti steklini in najprej 3 ozioma najkasneje 365 dni po tem testiran za protitelesa v krvi, poleg tega zahtevajo odpravljanje notranjih zajedalcev, zelo priporočljiva pa je tudi zaščita pred klopi, saj jih je na Švedskem zelo veliko. In če je vaš pes prevelik za potovanje v kabini (omejitev je 8 kg pri večini in 5 kg pri nekaterih letalskih družbah – česar pa, le kot namig, nihče ne preverja). Ne pozabite preveriti, ali je vaš pes res na letalu?:)) Meni so namreč v 10% prestopnih letov izgubili prtljago. Brez hlač se pač, da preživeti, brez psa pa bistveno teže, zato … preverite!

In na koncu bloga še.... Male, velike želje, ki so se rodile v otroškem srcu.... Imeti doma Jeppa s prikolico in konjem. Kvadratura nam tega ne omogoča, zato smo se z malo iznajdljivosti znašli takole.

Božiček nam bo malo pomagal in seveda priznana znamka igrač Brudger za male, velike sanjače o življenju na deželi...

Znašli smo se, da otroku uresničimo del sanj. No, pa mami je tudi navijala za to igračo:)) Jaz bom imela hlev s svojim konjem, baje. Sin bo pa prišel potem z Jeepom in prikolico za konja in bo mojega konja peljal na tekmo in k veterinaju, če bo bolan. Sva se vse zmenla:))

slika 536642


P. S.: Tekmo smo uspešno pripeljali do konca, konje varno pospremili v bokse....naslednjič pa....premislim čez vikend:))

Komentarji 9

če želiš komentirati, se
simontin
simontin2 leti nazaj

Na tako tekmo, bi tudi jaz šel...

princessss
princessss2 leti nazaj

BIlo je zanimivo ja:)

borigi
borigi2 leti nazaj

hmmm, sicer Slovenija ni najbolj razvita glede kasaštva, pa vendar v Ljubljani in verjetno tidi v Celju lahko vstopiš v kasaški klub... delaš in se družiš s konji... vsak dan.
Če pa hočeš prav svojega pa daš par tisočakov in si ga kupiš, potem zanj skrbiš in če je vse skupaj odlično ti morda uspe tudi kdaj oddirkati kakšno tekmo :-)

princessss
princessss2 leti nazaj

imeti konja @borigi, to je luksuz:))

borigi
borigi2 leti nazaj

se strinjam... čeprav mi zdajle kar naprej hodi po glavi tudi to, da je kar nekaj konjev tudi tu na MV :-)

simontin
simontin2 leti nazaj

Se strinjam @borigi, tudi tu

princessss
princessss2 leti nazaj

tisti tukaj, potrebujejo precej drugačno nego @borigi a jih vseeno ne bi primerjala, s to plemenito živaljo;)

borigi
borigi2 leti nazaj

haha, ja precej drugačno nego... to sigurno drži!
Pravzaprav res ne vem kako to da se je prijel takšen nenavaden 'vzdevek' za ljudi, ki grozno žali čudovite konje...

princessss
princessss2 leti nazaj

tudi jaz se sprašujem ja:))

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev