Največkrat naslikani junak - los. To je Švedska:)

20. november 2015 ob 12:13 | 282
Pa smo pristali! Že prvi sestop z aviona, je pokazal svoje zobe te hladne, skrajno severne dežele. Objel me je hladen zrak. Hvala, saj ne bi bilo treba, sem si rekla v srce in se še bolj stisnila vase. Že, kaj bolj prijetnega sem občutila. A, ker se proti mrazu težko boriš, se je bilo potrebno, kar hitro sprijazniti z njim. Pa sva šla, skupaj skozi vsak naslednji dan, teden, mesec....

Podnebje Švedom res ni naklonjeno. Morda prav od tu izhajajo njihovi, rahlo otožni pogledi. Čeprav so neznansko prijazni, niso niti približno tako sproščeni, topli in spontani. Za Švede mit o hladnih Severnjakih namreč prav zares drži. Pridni so, skromni in natančni, pa vendar se njihovo vedenje ne more primerjati z drugimi narodi, po moji hitri oceni na podlagi teh nekaj ljudi in mest, ki sem jih v Skandinaviji obiskala.

Prav zato vam lepih in toplih pozdravov nikakor nisem mogla poslati, čeprav sem si želela, ker mi podnebje tega ni dopuščalo. Ves čas sem bila toplo ovita v vsa možna oblačila in tudi škornjev z divjega zahoda nisem snela:)) Tega se nisem niti branila. Moje najljubše obuvalo. Ti škornji so stari 11 let. Ljubim jih. Mama mi vedno reče; " Pa kdaj boš ti te škornje dala v smeti?" Nikoli. Dokler, ne razpadejo na meni. Morda gredo, celo z mano v grob:) Ko se na nekaj navežeš, so takšne odločitve zelo težke in stresne. No torej veste, če se že na škornje tako navežem, kaj šele na ljudi. Čustva me imajo res v močnem objemu:)) Ukleščena sem!

Če bi bila tukaj kot turistka, bi bil to zagotovo poletni čas. Vedno sem si želela doživeti Švedsko. No, pa sem jo doživlja v poznem jesenskem času in precej več kot teden ali 14 dni, kar je v navadi za turističen čas bivanja v neki deželi. In vsakič, ko me je zatreslo od mraza, sem si na vso moč želela, da bi bila doma, ob svojem toplem kaminu. Saj ne rečem, da ga tam nisem podkurila. A občutka domačnosti mi ni dajal:( Zakaj, vam bom zaupala v enem v prihidnjih blogov).

Ko se iz male dežele na sončni strani Alp, ki šteje cca. 2 mio prebivalstva "preseliš" v deželo na skrajni sever, ki je precej večja, hladna in šteje 9 mio prebivalcev, se ti življenje rahlo spremeni. No teh 9 milionov prebivalstva je močno raztroseno po tej veliki deželi, stiskanja ni:)) A čas tukaj ne teče zaradi tega hitreje. Že sama omejitev na avtocesti je 20 km na uro manj, kot pri nas. Izven naselja pa 70 km. To je sicer dobro, saj me je vsak dan preganjal strah, da naložim kakšnega jelena ali losa. To bi res bilo grobo srečanje in nisem si ga želela. In vsako jutro, ko sem se peljala v 25 km oddaljeno mesto, sem bila trdo na preži. Te rogovilaste živali, pa verjetno prav tako. Ampak one bolj za hrano, kot za mojim terencem.

Ja Švedska ima silno veliko gozdov in veliko divjadi, žal, pogosto tudi na cestah. Tudi zato vsi Švedi dosledno spoštujejo omejitev hitrosti, saj tu res nikoli ne veš, kdaj bo na cesto zašel kakšen los. Imajo tudi zakon, da je treba žival, ki jo voznik zadane z avtom, pa še ni mrtva, do konca pokončati. (Vem, da je to pač zdrava odločitev, da žival ne trpi, a tega sama ne bi morala narediti. Pika.!)

In res drži, da lahko tukaj ujamete na prometnih znakih, največkrat naslikanega junaka - losa.

Zato najprej delim z vami, saj mi bo ostal v najlepšem spominu. A ni ljubek? Mehak, kot plišasta igrača:))
Radoveden je pa bil...Takšnega srečanja z njim sem bila sila vesela:))) Kar domov bi ga odpeljala:) Za cartat in polubčkat je....

Bil je lep konec tedna. Zato smo se odpeljali, k bližnjemu jezeru. Zapeljem na dovoz poleg jase. Še nisem dobro odprla prtljažnika, se pojavi. On!! LOS:))
Tukaj res ni pozrebno dolgo čakati, da ga srečaš, pa kjerkoli se potepaš po tej deželi...

slika 535680


Čisto potiho izza hrbta, v prtljažnik je pomolil smrček. Hej, skoraj me je kap. Priporočam ti, da si kdaj obuješ pete, da te bo vsaj slišati, ko boš prikopitljal mimo:)))
Ozvočen nisi bil, pa sem se te ustrašila.... Joj, kako je to mehko bitje.... Ne, da se opisati...
No, ko je tako tiščal tisti smrček v mojo košaro, sem samo upala, da bi njegovi rogovi ostali v varni razdalji avtomobila. Fant, previdno....avto je "rentan":))
Počasi, dobil boš, še nobene živali nisem pustila lačne, če me je prosila.... Bonton vam ravno ne gre tukaj gor, ha?:))

Hitro sem mu porinila hrano v gobček, da bi le bila tista krona na njegovi glavi, čimbolj primiru... Uspelo je, vsaj za nekaj časa...
Ko se je najedel, pa je sledilo božanje tega mehkega bitja. Njegov pogled me je popolnoma osvojil. Še več, prav ogrel mi je srce. No vsaj nekaj, me je ogrelo tam na severu...

Tako je minil piknik na Švedskem v družbi losa. Ostala pa je ljubezen, na večni pogled:))

slika 535679


Srečenja z losom so se še velikorat ponovila, povsod so doma....opazujejo vsak tvoj korak....ljubki so....


Se nadaljuje....še se bomo potepali po Švedski....
Drugi teden, lep vikend Vam želim...


P.S.: Pozor Primorci! Jutri skočim dol k vam na kavo. Samo prej se zmente, kdo bo dal zanjo. Saj veste, v ženski prisotnosti, se ni lepo kregat:))

Komentarji 18

če želiš komentirati, se
simontin
simontin2 leti nazaj

Si nam spet ušla?

borigi
borigi2 leti nazaj

zgleda da so jo primorci čist prevzel...

princessss
princessss2 leti nazaj

Nikamor nisem ušla @simontin:) Letos več nikamor dlje v svet:)))
@borigi tam dol pri vas me je slabo vreme prevzelo:)

simontin
simontin2 leti nazaj

Prava odločitev, lepo, da si še z nami...

borigi
borigi2 leti nazaj

ma, če je vreme slabo so pa fantiči bolj vroči ;-))

princessss
princessss2 leti nazaj

Ja @borigi to ti moram pa, kar na besedo verjeti. Primorcev ne poznam tako tesno:))) Če ti tak rečeš, pol bo držalo:)

borigi
borigi2 leti nazaj

ja, ti se kar pridi pogret če te bo zeblo ;-)

simontin
simontin2 leti nazaj

@borigi zdaj je ptujska okolica na vrsti, pri vas je bla v soboto

borigi
borigi2 leti nazaj

ok, @simontin ... se selim v Ptuj ;)

simontin
simontin2 leti nazaj

haha, nov sosed boš

tigers
tigers2 leti nazaj

Vidim, da si se imela lepo....

princessss
princessss2 leti nazaj

Je bilo ja, vsak dan malo drugače.

simontin
simontin2 leti nazaj

Lepo napisano, lepo podoživeto:P

simontin
simontin2 leti nazaj

Kdaj boš pa kaj proti Ptuju prišla?

princessss
princessss2 leti nazaj

Hvala...v tisti konec pa grem res redko.

simontin
simontin2 leti nazaj

Si vabljena.

borigi
borigi2 leti nazaj

ja losi so res mehki, še celo rogovje imajo kosmato in kar žametno.
pazi se primorcev, pazi ;-))

princessss
princessss2 leti nazaj

tako je in res dobro, da imajo oblazinjeno rogovje:))

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev