V barvo reke Nil, sem se zaljubila na prvi pogled...

11. februar 2013 ob 09:13 | 159
No in ker je bilo moje potepanje po črni celini kar dolgo, sem si ga tudi v kovčkih razdelila na tri dele. Potovanje, letovanje in raziskovanje. Meni najljubši je vedno ta potovalni in raziskovalni del dopusta. Letovanje je zgolj lenarjenje na soncu in razvajanje brbončic v hotelu…. Kar pa oboje šele doma obžaluješ.

No in prvi »kufer« sedaj praznim, ki je bil na ladji. To bom hitro spraznila. Je le nekaj športnih oblačil, vetrovk in obuval. Nič zanimivega. Kače tle noter ne bom našla. Na vodi pred njimi je dokaj varno. Drugače pa sem bila prvič na ladji dlje časa in sem se kar celih 5 dni spraševala. Kaj ljudje vidijo na teh plavajočih hotelih? Dobro vsako jutro se prebudiš v kakšnem večjem mestu in v drugi državi. Ampak tole po Nilu je bila pa 5 dni ista dežela in nekaj manjših zanimivih krajev. Ostalo pa prelaganje ritke iz kota v kot in po 5 dneh na ladji, še ne najdeš niti kotička več zase, da bi v miru čez palubo metal, kar pač imaš viška v ali na sebi. Kino imam doma. Biljard tudi, le da je ta v manjši različici. Trgovine me ne ganejo. Bari in kabareji so prepolni. Težko najdeš prostor za romantiko ob dobrem rdečem vinu. In še bi lahko naštevala. Aja tisti bazen tam gori na palubi, pa je itak ena mlaka bacilov s celega sveta. Ni dobro izzivati usode. No, nekako tenis ali pa mini golf bi me še pritegnila za nekaj časa. Ampak sem predobra v teh dveh športih. Pa ne bi rada, da mi kdo preveč pod žogco gleda in mi znanje krade.

No, pa da ne bo preveč črnogled tale del…

Tudi zelo krasne narave, kulture in drugačnega sveta sem se naužila v teh 5 dneh. Zelo lepo, podoživeto še sedaj doma in predvsem zame nekaj precej drugačnega. Reka Nil je čudovita. V njeno barvo se zaljubiš na prvi pogled. Njen tok je izoblikoval krasno strugo in vse lepote okoli nje se zdijo fantastične. Ko pluješ po njej začutiš življenje okoli in v njej. No, ne smemo pozabiti, da so v njej krokodili vedno lačni. Ob reki so manjši kraji, prijaznih ljudi. Zvedavih otrok, ki vedno pritečejo, ko zagledajo turiste v vasi.

Čeprav me je ves čas begala njihova kultura in nekako ujet svet, ki ga verjetno mnogi izmed nas ne bomo nikoli povsem razumeli. Kljub prijaznosti domačinov, sem se tukaj prvič počutila najbolj tuje in odmaknjeno. Neprijeten občutek, da te ves čas nekdo opazuje z neke razdalje, drugačnosti in nezaupanja.

Na določeni točki…prišel je dan, kar naselil se je vame. Neprijeten občutek in vprašanje? Ali naj po 5 dneh končam potovanje in se vrnem domov? Ali naj ostanem? Po 5 dneh sem bila precej utrujena. Vročina mi je kradla energijo. Pa vendar sem želela priti le do spoznanja, če to zdržim.

Že dolgo časa sem se odpravljala v Afriko in vedno sem si govorila. Ko bom šla, želim to videti, podoživeti, vzeti spomine in se nikoli več vrniti sem! Še danes to velja….in res, vrnila se ne bom. Videla sem že veliko lepot sveta…..pa še vedno premalo, a tole mi je vzelo več energije, kot dalo lepe spomine.

Zato sem vedela, da bo to potovanje najdaljše, ker bo moralo zajeti vse. Nil, primerno letovišče in Kairo. Če sem želela živeti na Nilu in ga občutiti, sem morala vzeti ladjo. Letovišče je bil le počitek med divjo reko in nevarno puščavo. Do piramid, edino kar me je vleklo v Egipt…pa sem plačala z visoko ceno vročine in neusmiljenega prahu, kar ne prenašam najbolje. Vedela sem za vse to, a učenje o piramidah in stati pred njimi, sta dva različna pojma. Šele tam jih razumeš, kaj so želeli z gradnjo le-teh dokazati. In ko zreš Svingi v oči, si zelo majhen… Predvsem pa zelo občutiš v sebi praznino. Preprosto te ni… Si senca ali pa ona išče tebe.

Se nadaljuje…

Komentarji 4

če želiš komentirati, se
peek-a-boo
peek-a-boo5 let nazaj

Dih jemajoče...
...prečudovit blog, princeska :)

princessss
princessss5 let nazaj

hvala rpijateljica moja:))

lovermenn
lovermenn5 let nazaj

lepo, da si vztrajala

princessss
princessss5 let nazaj

najlepše me je čakalo na koncu in res se je izplačalo vztrajati

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev