Novih sedem naravnih čudes sveta

11. november 2011 ob 23:31 | 5690
Znanih je sedem največjih naravnih čudes. V finale se je letos uvrstilo 28 naravnih čudes. Novih sedem je:

Amazonski gozd
Amazonski gozd

Pljuča sveta, ki se raztezajo na kar sedmih milijonih kvadratnih kilometrov ob porečju Amazonke, si deli devet držav: Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Ekvador, Francoska Gvajana, Gvajana, Peru, Surinam in Venezuela. To je največji pragozd na svetu z največjo rastlinsko in živalsko pestrostjo. Amazonka, ki se kot lena kača vije skozi to ogromno območje, je rekorderka med rekami. Ne prečka je niti en most.


Zaliv Halong
Zaliv Halong

Ta vietnamski zaliv je še eno od čudes kraškega sveta. Iz morja se dvigajo otočki in skalni osamelci nenavadnih oblik. Kar 1969 jih je. Nekatere prepredajo rovi, drugih se držijo plavajoče ribiške vasice, na tretjih je mogoče najti sladkovodna jezera. Zaliv ima 120-kilometrsko obalo.


Slapovi Iguazu
Slapovi Iguazu

Podkvasto oblikovani slapovi na meji med Brazilijo in Argentino se raztezajo 2700 metrov daleč. Največji med slapovi je Hudičevo žrelo, vseh skupaj pa je kar 275.


Otok Džedžu
Otok Džedžu

Džedžu leži 130 kilometrov južno od korejske obale in je hkrati največji otok in najmanjša provinca v Južni Koreji. Na njem je tudi najvišja korejska gora, 1950 metrov visoki speči vulkan Halasan, ki ga obkroža še 360 manjših vulkanov.


Komodo
Otok Komodo

Indonezijski naravni park sestavljajo trije veliki otoki, med njimi pa je najbolj znan Komodo. Ta ima slavnega prebivalca komodoškega varana, znan tudi kot komodoški zmaj.


Podzemna reka Puerto Princesa
Reka Puerto Princesa

Osem kilometrov dolga podzemna reka na Filipinih je kraški pojav. Je dovolj široka, da je po njej mogoče pluti in občudovati kapnike. Iz podzemlja pa priteče naravnost v Južno Kitajsko morje.


Mizasta gora
Mizasta gora

Ikonska Mizasta gora je edina naravna znamenistost, po kateri so poimenovali celo zvezdno konstelacijo. Tam najdemo pravo kraljestvo rož – kar 1470 različnih vrst. Pod njo pa se razteza kraljestvo drugačne vrste, mesto Cape Town.

Ostali finalisti: Zaliv Fundy, Schwarzwald, Angelski slap, Otok Bu Tinah, Pečine Moher, Mrtvo morje, El Yunque, Galapagos, Veliki kanjon, Veliki koralni greben, Jama Džeita, Kilimandžaro, Mazurij, Maldivi, Milford Sound, Blatni vulkani, Matterhorn, Sundarbans, Uluru, Vezuv in Jušan.

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
ROBI4321
ROBI43216 let nazaj

Tista podzemna reka me malo zanima.

muren
muren6 let nazaj

VSE BI SE OGLEDU ,ČE BI LAHKO..

ilogar2
ilogar26 let nazaj

Ja vredno si bi bilo ogledati vsaj enega izmed teh čudes.

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev