Superbus potuje s hitrostjo 250 kilometrov na uro

19. november 2012 ob 14:20 | 2481
Današnji avtobusi veljajo za počasne, neokretne in velike. In če jih poleg tega poganja še elektrika, bi jim lahko pripisali še atribute neučinkovitosti.

slika 438681


Kakorkoli bi jih že opisali, se tudi na področju 'javnega' prevoza obetajo spremembe, zahvaljujoč nizozemskemu znanstveniku, ki je v Amsterdamu prikazal svojo vizijo glede bodočega prevoza potnikov. 'Superbus', kot so ga poimenovali, je plod sodelovanja nizozemske fakultete za tehnologijo Delft in profesorja Wubba J. Ockelsa. Ockels, nekdanji astronavt Evropske vesoljske agencije, je priznani fizik, katerega ideje in inovativnost bodo zagotavljale alternativo sedanjim vozilom in tudi vlakom.

'Superbus' v dolžino meri 15 metrov, to pa so tudi edine podobnosti, ki jih ima omenjeni koncept z običajnimi prevoznimi sredstvi. Aerodinamičen dizajn mu omogoča prevoz do 23 potnikov in to z neverjetno hitrostjo, ki znaša kar 250 kilometrov na uro. In če običajni cestni potniški promet povprečno potuje s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro, bi omenjeni koncept, seveda če bo zaživel v realnosti, lahko predstavljal resnično konkurenco običajnim avtobusnim prevozom. Omenjeni 'superbus' poganja električna energija in porabi približno toliko kot običajni avtobus, ki potuje s hitrostjo 100 kilometrov na uro.Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev