Uvod v Javo Programiranje

12. januar 2010 ob 22:36 | 288
Java je objektno orientiran, prenosljiv programski jezik, ki ga je razvil James Gosling s sodelavci v podjetju Sun Microsystems. Projekt, ki se je v začetku (leta 1991) imenoval Oak (hrast), je bil razvit kot zamenjava za C++. Jave ne smemo zamenjevati z jezikom JavaScript, ki ima podobno ime ter podobno, C-jevsko sintakso.

Težko je na kratko povedat, kaj vse je java. Lahko povzamemo v enem stavku: java je podlaga za nov rod programske opreme. Zanimivo, da so danes javasnki programčki (appplets) s spletnih strani skoraj povsem izginili. Vendar nič zato: javina prilagodljivost je o: java je podlaga. Jezik je mogočila pohod na števila druga področja, med drugimi tudi na novo, povsod pristno tehnologijo – na področju prenosnih naprav, kot so mobilni telefon in dlančniki. Programski jezik Java je jezik s katerim se prvič spopadejo študenti računalništva po vsem svetu.

Programski jezik

Programski jezik je v burnem razvoju jave ostal praktično nespremenjen, njegova priljubljenost pa se je vztrajno povečevala. Java je ob svojem nastanku prinesla kup novosti, ki jih visoko zmogljivi programski jeziki niso poznali. Programerjem prinaša vrsto očitnih prednosti, zato so jo z veseljem sprejeli.

Programske knjižice

Jezik je torej moral ostati enak - odkod potem napredek jave v minulem desetletju? Kot sem že podaril na začetku: java je podlaga. Jezik je le člen v njej in bi bil brez knjižic in izvajalnega okolja neuporaben. V knjižicah se je spremenilo skoraj vse: od poimenovanja razredov in metodo prek njihovega delovanje do ogromnih širitev zmoglivosti.

Razvoj osrednje različice podlage java:


Leto: Število paketov: Število razredov in vmesnikov: Število metod in lastnosti:
1.0 1996....8.......................212.....................................2125
1.1 1997....23.....................504.....................................5478
1.2 1998....62.....................1781....................................20,935
1.3 2000....76.....................2130....................................23,901
1.4 2002....135...................3020.....................................32,138
1.5 2005....? .................. ...? ........................................?
1.6 2007....?......................? .........................................?


Za razliko od manjšega napredka pri knjižicah pa sta različici 1.3 in še posebej 1.4 prinesla izjemen napredek pri tretjem členu podlage: izvajalnem okolju.

Microsoft in java

Java je požela veliko odobravnja v računalniški industriji. Njen tvorec, podjetje Sun Microsystem, je tehnolgijo prodalo praktično vsem pomembnejšim podjetjem, vključno z Microsoftom. Medtem ko sta jo npr. IBM in Oracle sprejela za pomemben člen v svoji ponudbi in še danes skrbita za njen napredek skozi procese JCP, je Microsoft v njej našel predvsem grožno.

Microsoft je izdelal svojo različico navideznega troja, ki je znal izvajat knjižnice jave 1.1, hrati pa je imel nekaj razširitev, ki so omogočale hitrejše delovanje, predvsem odzivnost uporabniškega vmesnika. Temu navideznemu stroju je dodal še lastno različico programskega jezika, J++. Sun je v J++ videl veliko grožnjo, saj je podlago, kar java pravzaprav je, spremenil v zgol še en programski jezik – za okna (Microsoft Windows). Posledica je bila tožba, kater izid je bil umik jave iz vseh Microsoftovih izdelkov.

Značilnosti ....


VEČ DOBITE NA:

http://racunalniski-nasveti.freehostia.com

ZA OGLED CELOTNEGA FORUMA JE POTREBNA REGISTRACIJA!

Več vodičev o programiranje na:

http://racunalniski-nasveti.freehostia.com

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev