Kršenje mojih pacientovih pravic

22. julij 2010 ob 19:49 | 165
Avtor: Rajko Šajnovič

Javno poročanje!

Zadeva: JOVANKA ŠAJNOVIČ – kršenje pacientovih pravic s strani bolnišnice Novo mesto – NEVROPSIHIATRIČNI ODDELEK

JOVANKA ŠAJNOVIČ, roj. 02. 10. 1951 leta, stanujoča v Šmihelu 74, 8000 Novo mesto, podajam prijavo zaradi tega, ker so mi bile kršene pacientove pravice in prosim g. pooblaščenca Roberta SOTLERJA, da prouči pritožbo in ustrezno ukrepa.

Obrazložitev:

Že več kot 10 mesecev imam hude zdravstvene težave zaradi LOJNE BULE na desni strani kolka, v križu in na obeh nogah pa hude bolečine, otekline, žilne krče… Zaradi bolečin v nogah nimam več moči in imam težave z ravnotežjem. Zaradi teh okvar sem že nekajkrat padla in imela sem tudi mavec. Bolečine so z dneva v dan hujše. Pri dosedanjem zdravljenju še ni bila določena prava diagnoza. Zaradi ugotavljanja bolezni sem bila v različnih zdravstvenih ustanovah, v bolnišnici Novo mesto so mi rekli, da bom šla na operacijo hrbtenice, v Kliničnem centru pa da ni potrebno. Moram povedati,da je bil v zadnjih mesecih zdravstveni dom moje drugo stanovanje. A do danes še nihče ni ugotovil pravilne diagnoze.

Dne 21. 7. 2010 sem bila v ambulanti pri dr. Lapanje Mirijanu zaradi sprejema v nevropsihiatrični oddelek Bolnišnice Novo mesto. Ta dan ne bom nikoli pozabila. Gospod doktor ni verjel mojim izjavam in v svoji glavi je trdil, da lažem in da igram hude bolečine, da sem simulantka. Ob tem razgovoru je doktor Lapanje zapisal:
»V ambulanti UPRIZARJA BIZARNO HOJO, ni zmožna, da se uleže na preiskovalno mizo, tako da tudi pregled ni možen zaradi sekundarne verjetne tudi psihogene simtomatike. Verjetno bi bilo najbolj ustrezno, da se jo za KRAJŠI ČAS sprejme na nevrološki oddelek, odredi primerna terapija in dodatno skuša osvetliti primer, ostalega nevrološkega statusa ne morem izvesti zaradi opisanega obnašanja«. Mnenja sem, da so bile njegove besede žaljive in da se do mene ni obnašal korektno v skladu z zdravniško etiko. Menim, da se je omenjeni zdravnik že predhodno dogovoril z dr. Novakovo, da me ne sprejmejo v bolnišnico. To se je izkazalo, ko je omenjena zdravnica to potrdila z izgovorom, da nimajo prostih postelj. Ob tej priložnosti je izjavila: »Žal vas ne morem sprejeti v bolnišnico, ker nimamo prostega mesta oz. nobene prazne postelje. Vse je zasedeno in tukaj ležijo težki bolniki, ki imajo tumorje.« Ob tej priložnosti mi je dala listek s telefonsko številko oddelka in mi naročila, da v ponedeljek pokličem in se pozanimam, če imajo prosto posteljo, Vse izvide, ki sem jih imela s sabo je zdravnica zadržala pri sebi z napotnico vred. V tem času je bil zunaj na hodniku moj mož Rajko, kjer je od nekega bolničarja ugotovil, da imajo dovolj prostora.

Mnenja sem, da sem bila izigrana zato ker sem žena od Roma in da so mi odgovorni zdravniki neopravičeno odklonili sprejem v bolnišnico. Z možem sva skušala podati ovadbo pri direktorici bolnišnice Miri Retelj a je šla na letni dopust. Potem pri direktorju bolnišnice dr,Smodeju in ko sva ugotovila, da le tega ni in da ga zamenjuje dr. Bošnjak sva odstopila od najine namere, ker veva, da le ta sovraži Rome. Bila sva prepričana, da nama ne bi pomagal. Kmalu za tem je nama bilo sporočeno, da se opravičujejo in da je na oddelku prišlo do nesporazuma. Dr. Novakova je pojasnila, da imajo res prosto eno mesto, vendar pa je rezerviran za težkega bolnika. To dokazuje, da so z mano manipulirali in da do mene niso bili pošteni. Z možem dvomiva v njihovo doslednost pri ugotavljanju diagnoze in samega poteka zdravljenja. Zanesljivo lahko trdim, da so se me skušali znebiti in da z mano kot pacientko niso ravnali v skladu z zdravniško etiko. Ali je krivo to, da sem Romova žena? Poznam veliko primerov med Romi, katerim so bile kršene pacientove pravice, kar dokazuje, da so Romi drugorazredni ljudje in da niso v enakem položaju z ostalimi pacienti.Jovanka ŠAJNOVIČ


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev