KULTURNA REVOLUCIJA PRI DOLENJSKIH ROMOV

02. maj 2010 ob 18:58 | 185
Avtor: Rajko Šajnovič
KULTURNO REVOLUCIJA ZU DOLENJSKO ROMA
Romska kultura na Dolenjskem je na pohodu, je v fazi razvoja, saj se je v zadnjih nekaj letih pojavilo kar nekaj knjig in novih avtorjev. Zelo pomembno se mi zdi, da je izvirni romski jezik Dolenjske in širše okolice zapisan v knjigah domačih avtorjev in da so se pojavili slovarji romskega jezika. Zaradi vsega tega se počutim ponosnega in bolj samozavestnega. Zavedam se, da smo mi romski ustvarjalci čisti samorastniki, ki se na podlagi skromnega znanja trudimo ustvarjati knjižna dela: pišemo pesmi, razne zgodbe, pravljice, iz slovenščine prevajamo v romščino in smo med drugim tudi zbiralci izvirnih romskih besed in svojih običajev. Hočemo ohraniti izvirni jezik, ki so ga govorili naši dedje, hočemo ta jezik iz pogovornega jezika spremeniti v pisni jezik. Prišel je čas, da se nekoč skrivnostna govorica tudi zapiše in da se več uporablja v pisani obliki, da bodo naši otroci znali brati tudi v svojem materinem jeziku.
Mnenja sem, da se vodilni ljudje v Zveza Romov Slovenije, premalo zavedajo teh pozitivnih kulturnih dejanj, ki prihaja do njih na Dolenjskem, v Beli krajini in Zasavju, da nas ustvarjalce premalo cenijo in upoštevajo. Večina denarja, ki je namenjen za kulturo konča v Prekmurju, njihovi ustvarjalci in tudi klubi nimajo finančnih težav. In prav je tako. Ne zavidamo jim njihovega uspeha, njihovega napredka; ne zdi pa se nam prav, da se Zveza Romov do nas tako mačehovsko obnaša. V vsakem primeru lahko zanesljivo trdim, da nismo v enakem položaju. Kdo je krivec, da je do tega prišlo, je zelo pomembno vprašanje, na katerega bi morala odgovoriti gospod Muc, ali nekdo, ki mu je blizu. Ne kritiziram njihovega dela nasploh, kritično ocenjujem njun odnos do razvoja dolenjske romske kulture. Prepričan sem, da zveza nima ustreznih smernic za razvoj naše kulture, da vodilni funkcionarji nimajo vizije s tega področja, saj je razumljivo, ker z nami kulturniki nimajo stika. To je ena plat zgodbe, druga plat pa se mi zdi še bolj akutna in ponižujoča. Količino kulture in kaj je kulturno, oziroma kaj je nekomu všeč ali pa se nekomu ne zdi pomembno – o tem odločajo nekakšni občinski uradniki, ki se imajo za strokovnjake in velike poznavalce romskega življenja. Vem, da so šolani ljudje, da so lahko tudi strokovnjaki … niso pa poznavalci, zato ker premalo sodelujejo in ker so njihove odločitve samo posledica nekega znanja in izkušenj, ki so daleč stran od realnih romskih potreb. Njihova pomoč je preveč vezana na denar, zato so preveč omejeni, nerealni in nedostopni. Hvala za takšne usluge, ki so namenjene samo za hvalo tistih, katerim občinska in državna elita poje hvalnice in jim na prsi pripenjajo lovorike.
Kulturniki se zavedamo, da je zdaj prišel čas, da se javno izpostavimo in da svoj elan okrepimo še z večjo borbenostjo. S tem dopisom pozivam vse ljubitelje romske kulture, tudi Slovence, da se mi pridružijo in da skupaj ustanovimo Kulturno društvo ljubiteljev romske kulture. Posebno pa pozivam Duško Balažek, Ano Kozlevčar, Lojzeta Podobnika in romskega novinarja Romana Mikliča in seveda EVROPO, da nam pomaga z nasveti in denarjem.


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev