Rajko Šajnovič - stanovanjski problem

19. julij 2010 ob 21:45 | 179
Rajko ŠAJNOVIČ
Šmihel 74
8000 Novo mesto

Datum: 19.07.2010

MESTNA OBČINA NOVO MESTO
Občinska uprava
Oddelek za razvoj
in premoženjske zadeve

Zadeva: Rajko Šajnovič – stanovanjska problematika

V zvezi z mojo stanovanjsko problematiko je bilo res že veliko napisanega, vendar pa še do zdaj nisem dobil ustreznega odgovora, kaj šele, da bi se rešil moj problem. Odgovorne službe mi že leta in leta dajejo iste odgovore, za katere lahko rečem, da so običajni izgovori ustanov, ki bi pač morale ukrepati. Zgodba v zvezi z mojo hišo, ki mi jo je vzela občina, stanovanjem v Šmihelu, stanovanjem na Jakčevi ulici in leseno barako je delno resnična in niti ni toliko pomembna, kajti jaz sem še vedno brez ustreznega stanovanja. Valiti krivdo samo na mene, je vsekakor klišejski odgovor strokovnih uslužbencev iz posameznih služb, ki so bile in so še odgovorne. Iz dokumentov, ki so se nabrali v zvezi s to problematiko, je razvidno, da so moje težave reševali ljudje, ki nimajo niti malo človeškega v sebi. Odgovori so strogo uradniški, s poudarkom, da niso njihove službe odgovorne in da je to v pristojnosti nekoga drugega. Nihče se ni potrudil, da bi raziskal moje težave in vzroke, ki so pogojevali selitve.

Glede 7000 DEM, ki naj bi jih dobil od mestne občine NM kot kupnino za stanovanje na Jakčevi ulici, zahtevam, da mi pristojne službe posredujejo ali pokažejo ustrezne dokumente, iz katerih bo to razvidno, vsekakor pa me tudi zanimajo dokumenti o lastništvu tega stanovanja. Zakaj nisem obdržal tega stanovanja, sem že velikokrat napisal in menim, da je bila moja odločitev glede na takratne razmere pravilna. Stanovanje sem vrnil, ker sem se bal nasilnih dejanj od ljudi, ki so mi grozili in uničevali moje premoženje.

V vseh pisanjih sem vedno omenjal, da bi se rad odselil stran od Romov, ker imam drugačne nazore in ker zaživeti si želim človeka vredno življenje. Rad bi se počutil svobodnega pri mojem kulturnem ustvarjanju. Potrebujem mir. To je v bistvu glavni razlog, da nisem bil zadovoljen z nobenim od ponujenih stanovanj. Srčno si z ženo želiva, da bi živela nekje na deželi.

Stanovanje v katerem zdaj živim je neustrezno, kar je bilo ugotovljeno z inšpekcijskim pregledom dne 22. 06. 2009. V zvezi s tem je bila lastniku objekta Mestni občini NM izdana tudi upravna odločba za odpravo neskladnosti. Omenjeno stanovanje ne odgovarja standardom, ki jih predpisujejo pravni akti, ki urejajo omenjeno problematiko. Stanovanja v stanovanjski enoti Šmihel so neuporabna in nevarna za zdravje in življenje ljudi. Če menite, da je moja trditev pretirana, vas prosim, da odredite inšpekcijski pregled. Vsekakor sem mnenja, da obstajajo elementi za kazensko ovadbo.

Prosim vas, da zadevo uredite v skladu z navodili Urada za narodnosti in da me pokličete na razgovor, da se dogovorimo o odstranitvi napak in o poteku sanacije. Upam, da ne bo ostalo samo na nekakšnih obljubah in formalnih zabeležkah. Usedimo se za isto mizo in si natočimo čistega vina.

Vedite, ni mi lahko, iščem resnico in svoj prostor pod soncem.

Lep pozdrav!


Rajko Šajnovič


V vednost:

- Urad za narodnosti
- Svet romske skupnosti v RS
- Varuh človekovih pravic RS
- Evropski varuh človekovih pravic
- Bogdan Miklič, rom. novinar


Komentarji 0

če želiš komentirati, se

Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled bloga.
stalna povezavaZa nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev